פרופ' עדה יונת ז"ל, 2026-1939
פרופ’ עדה יונת ממכון ויצמן למדע, כלת פרס נובל בכימיה לשנת 2009, הלכה לעולמה.
פרופ’ יונת, מהדמויות החשובות בתולדות המדע הישראלי, גדלה בתנאים לא פשוטים, התייתמה מאביה בגיל צעיר ועבדה בתקופת התיכון כדי לסייע בפרנסת המשפחה. מתוך האתגרים האלה צמחה חוקרת בעלת שם עולמי שהרחיבה את גבולות הידע האנושי באמצעות חזון, נחישות ואומץ לב מדעי נדיר. היא הובילה מחקר חלוצי שהניב את מיפוי המבנה התלת-ממדי של הריבוזום, “בית החרושת התאי לחלבונים”. מחקריה שפכו אור על אופן פעולתן של תרופות אנטיביוטיות ועל מנגנוני העמידות להן ותרמו תרומה משמעותית למאבק העולמי במחלות זיהומיות. על הישגיה המדעיים זכתה פרופ’ יונת בפרס נובל בכימיה בשנת 2009.
בשנת 2002 קיבלה פרופ’ יונת את פרס הארווי, הפרס היוקרתי ביותר שמעניק הטכניון, ובשנת 2024 הוענק לה תואר דוקטור לשם כבוד של הטכניון “בהוקרה על תרומתה החלוצית בחקר הריבוזום, במיפוי מבנהו ובפענוח תפקידו, ועל גילוי מנגנוני ההשפעה של תרופות אנטיביוטיות על ריבוזומים בקטריאליים; ובהערכה רבה על תרומתה יוצאת הדופן לקידום המדע במדינת ישראל ובעולם כולו.”

נשיא הטכניון פרופ’ אורי סיון ספד לה ואמר: “עדה יונת הייתה מדענית יוצאת דופן שהרחיבה את גבולות הידע האנושי בעקשנות, באומץ לב נדיר ובחזון מדעי. היא צעדה בדרך מאתגרת והתמידה בה במשך עשרות שנים עד שהצליחה לפענח את אחד המנגנונים הבסיסיים והמורכבים ביותר בטבע. הישגיה שינו את פני הביולוגיה המולקולרית והעמיקו את האופן שבו אנו מבינים את החיים עצמם. מעבר לתרומתה האדירה למדע, עדה הייתה מקור השראה לדורות של חוקרות וחוקרים בישראל ובעולם. בית הטכניון מרכין ראש עם לכתה.”
“פרופ’ יונת הייתה מדענית דגולה ופורצת דרך, אשר נאבקה על צדקת דרכה המדעית וניצחה כנגד כל הספקות,” אמר דיקן הפקולטה לרפואה ע”ש רות וברוך רפפורט פרופ’ עמי אהרונהיים. “מורשתה וייחודה המדעי יישמרו לדורות.”
קהילת המדע בישראל ובעולם נפרדת מחוקרת דגולה שהייתה מקור השראה לדורות של חוקרות וחוקרים בישראל ובעולם ושגרירה נאמנה של המצוינות המדעית הישראלית. מורשתה המדעית והאנושית תמשיך להאיר את דרכם של דורות רבים.
יהי זכרה ברוך.