ד"ר יונתן בלינקוב וד"ר חמי רוטנברג מהטכניון זכו בפרס קריל לשנת 2025
קרן וולף תעניק בשבוע הבא את פרסי קריל להצטיינות מדעית לעשרה חוקרים וחוקרות צעירים ומבטיחים ובהם שני חברי סגל מהטכניון
ד”ר יונתן בלינקוב מהפקולטה למדעי המחשב ע”ש טאוב וד”ר חמי רוטנברג מהפקולטה להנדסה ביו-רפואית יקבלו את פרס קריל להצטיינות במחקר מדעי לשנת 2025. הטקס החגיגי יתקיים ב-4 ביוני ברמת השרון.
ד”ר יונתן בלינקוב הצטרף לפקולטה למדעי המחשב ע”ש טאוב באוקטובר 2020, לאחר שהשלים דוקטורט ב-MIT ופוסט דוקטורט בהרווארד וב-MIT. הוא מפתח שיטות לזיהוי ולניתוח של ידע-עולם במודלי שפה גדולים. המטרה היישומית של מחקריו היא לאפשר לחוקרים ולמשתמשים להתמודד כראוי עם התנהגויות בלתי-צפויות שצצות במערכות בינה מלאכותית, לרבות התנהגויות שעלולות להיות מזיקות. “החלטות מבוססות בינה מלאכותית משפיעות עלינו יותר ויותר, וחלקן הרות גורל. לכן אנו מפתחים כלים שישמשו בין השאר להתמודדות עם אתגרים של הטיות, מידע מוטעה ופגיעה בפרטיות.”
ד”ר חמי רוטנברג הצטרף לפקולטה להנדסה ביו-רפואית ב-2020 אחרי דוקטורט באוניברסיטת בן גוריון ופוסט-דוקטורט באוניברסיטת שיקגו. הוא עוסק בפיתוח חומרים חדשים וטכנולוגיות מקוריות לגירוי חשמלי ו/או מכני של תאים, רקמות ואיברים בשיטות אל-חוטיות ולא פולשניות. לדבריו, “המחקר שלי נמצא בממשק בין ביולוגיה, הנדסה ומדע החומרים ופותח דרכים חדשות לחקר שאלות מדעיות בסיסיות ולפיתוח יישומים רפואיים חדשים.”
“כמו בכל שנה, גם השנה מככבים חברי סגל של הטכניון ברשימת זוכי פרס קריל היוקרתי,” אמרה פרופ’ נעמה ברנר, משנה לנשיא לעניינים אקדמיים. “שני החוקרים הצעירים והמבריקים, יונתן בלינקוב וחמי
רוטנברג, כל אחד בתחומו משלב באופן מקורי ויצירתי עולמות ידע שונים. אני שמחה לומר ששניהם גם
אזרחים למופת בקהילה, מובילי דרך ומנהיגים אקדמיים לדור הצעיר.”
המשנה לנשיא למחקר, פרופ’ נעם אדיר, אמר כי “פרס קריל מוענק לחברי סגל אקדמי מצטיינים שנקלטו בשנים האחרונות באוניברסיטאות המחקר בישראל וכבר הצליחו לפרוץ דרכים חדשות ומקוריות בתחומי המחקר שלהם. זוכי הפרס בעבר הם ממובילי המחקר והאקדמיה בישראל של היום, ואנחנו מאמינים שגם שני הזוכים החדשים של הטכניון יצטרפו אליהם בעתיד. אני מברך את שני הזוכים ומאחל להם הצלחה במחקר, בהוראה ובפעילות ציבורית.”
שני החוקרים זכו בשנה שעברה במענק ERC Starting, המסייע למדענים צעירים ומבטיחים לקדם את מחקריהם, לגבש צוותי מחקר ולחתור להגשמת רעיונות נועזים ומקוריים. המועמדות והמועמדים נדרשים להציג פוטנציאל לפריצות דרך מדעיות, שאפתנות עזה והיתכנות של הצעת המחקר שלהם.
פרס קריל להצטיינות במחקר מדעי מוענק על ידי קרן וולף ומשפחת קריל מדי שנה, מאז שנת 2005, לזכרם ולכבודם של בנימין וגיטלה קריל מנסבך שלנגר ז”ל. הוא ניתן לחברי סגל אקדמי מצטיינים וחוקרים מבטיחים מאוניברסיטאות המחקר בישראל שהובילו פריצות דרך מחקריות משמעותיות וצפויים להוביל את המחקר והאקדמיה בישראל בעתיד בתחומי המדעים המדויקים, מדעי החיים והרפואה, ההנדסה והחקלאות. הפרס ממומן מעיזבונו של התורם אברהם הירש קריל שלנגר ז”ל, אשר נולד בשנת 1912 בחמיניץ שבגרמניה. שנה לפני פרוץ מלחמת העולם השנייה נשא אברהם קריל לאישה את דבורה קרטציג והיגר לדרום אמריקה, שם הקים מפעל טקסטיל משגשג. אברהם קריל היה פעיל בקהילת היהודים יוצאי גרמניה בדרום אמריקה והיה תומך נלהב של מדינת ישראל מיום הקמתה. הפרסים המוענקים לזכרם ולכבודם של הוריו מהווים סמל לחיבור של משפחת קריל למדינת ישראל ולאמונה שלה בקשר ההדוק שבין מדע לחזון.