ד”ר קירה רדינסקי מהטכניון ברשימת 35 הממציאים הבולטים בעולם

14הרשימה היוקרתית פורסמה במגזין MIT Technology Review

ד”ר קירה רדינסקי, שסיימה השנה את לימודי הדוקטורט שלה בטכניון, נכנסה לרשימה היוקרתית של מגזין  MIT Technology Review – קבוצת הממציאים הצעירים והמבטיחים בעולם לשנת 2013. ברשימה זו נחשפים מדי שנה 35 הממציאים הבולטים בעולם שגילם נמוך מ-35 שנים. ד”ר רדינסקי (26) נבחרה מבין מאות מועמדים ונכנסה לרשימה “בהיותה ממציאה יוצאת מן הכלל, ולנוכח עבודתה הבולטת בתחום התוכנה.”

“במרוצת השנים רשמנו הצלחה בבחירה של נשים וגברים שהמצאותיהם, והחברות שהקימו, השפיעו עמוקות על מגמות שונות בחברה האנושית,” אמר ג’ייסון פונטין, המו”ל והעורך הראשי. “עם הזוכים בעבר נמנים לארי פייג’ וסרגיי ברין, מייסדי גוגל; מארק צוקרברג, ממייסדי פייסבוק; ג’ונתן אייב, המעצב הראשי של אפל; ודייוויד קארפ, שהקים את Tumblr. אנו גאים על הנבחרים שלנו ועל מגוון הישגיהם, וגאים להוסיף את קירה לרשימה מכובדת זו.”

ד”ר רדינסקי החלה ללמוד בטכניון בגיל 15, השתלבה בתוכנית המצוינים של הטכניון והשלימה שלושה תארים בפקולטה למדעי המחשב בטכניון בהנחייתו של פרופסור שאול מרקוביץ’. במהלך לימודיה היא פיתחה שיטת ניבוי חדשנית, המנבאת ארועים ברמת דיוק ממוצעת של 80%. זאת באמצעות סריקת ספרוּת מ-500 השנים האחרונות, ובתוכה כל החומר שהתפרסם בניו יורק טיימס משנת 1880 והלאה, בניסיון למצוא מִתְאָם חזק בין ארועים מסוגים שונים. בין השאר גילתה שהשילוב בין בצורת לסוּפוֹת הוא סימן מקדים להתפרצות מחלת הכולרה, וכיום היא מקיימת קשרים עם ארגון למניעת רצח-עם ועם ארגונים רפואיים במטרה ליישם את ממצאי המחקר שלה ולספק פתרון לאוכלוסיות הסובלות.

במהלך הלימודים נסעה ד”ר רדינסקי לעבוד בחטיבת המחקר של מיקרוסופט ארה”ב, בראשות אריק הורוביץ, ועבדה שם איתו ועם סוזן דומיי. לימים, הקימה יחד עם ירון זכאי-אור את חברת SalesPredict, שכבר גייסה מיליון דולר. SalesPredict מנבאת עבור חברות מסחריות את מכירותיהן, וכמה מלקוחותיה כבר הגדילו בזכותה את אפקטיביות המכירות שלהם.

 מחקריה של ד”ר רדינסקי זיכו אותה בפרסים מטעם גופים שונים, ביניהם גוגל, יאהו ופייסבוק.

“קירה היא חוקרת מבריקה בעלת תכונות ייחודיות שמצדיקות בהחלט את הכללתה ברשימה,” אומר פרופ’ שאול מרקוביץ’ מהפקולטה למדעי המחשב בטכניון. “היא משלבת יכולת אינטלקטואלית, יצירתיות וסקרנות עם העזה – שילוב נדיר שאופייני לממציאים מצטיינים. במחקר הדוקטורט שלה היא תקפה בעיה שנראתה בלתי פתירה בכלים הנוכחיים – פיתוח אלגוריתמים בעלי יכולת ניבוי טוב עבור אירועים גלובליים על ידי שימוש במאגרים עצומים של מקורות מידע אינטרנטיים. ההעזה שלה בבחירת הבעיה, והיכולת המדעית שהפגינה בפתרון מוצלח שלה, הן שהביאו להכללתה ברשימה.”

ד”ר קירה רדינסקי אמרה היום בעקבות הפרסום: “זהו כבוד גדול להיכנס לרשימת ‘הממציאים הצעירים’ של MIT . אני מקווה שזה יעודד חוקרים וחוקרות מישראל לעסוק במחקר בתחום על מנת לבנות בארץ מעצמת מחקר אמפירי.”

בתמונה: ד”ר קירה רדינסקי. צילום: דוברות הטכניון

התחלה טובה בטכניון: לראשונה – קורס הכנה מקוון בכימיה לקראת שנה א’

מטרות הקורס: לצמצם את פערי הידע וכך להקל על הסטודנטים להשתלב בלימודיהם בטכניון

אין זה סוד שהלימודים בטכניון אינם קלים, וכי סטודנטים רבים נקלעים לקשיים בשנה הראשונה ללימודיהם. הוועדה לבחינת מבנה הלימודים והעומס הלימודי בטכניון, שהגישה לאחרונה את המלצותיה להנהלת הטכניון, קבעה כי חלק מהעומס הקוגניטיבי המוטל על הסטודנטים נובע מאי-מוכנותם ללימודי השנה הראשונה.

“הבנו שהסטודנטים משלימים בסמסטר א’ של השנה הראשונה ללימודיהם חומר שנדרשו ללמוד בתיכון,” מסביר ראש הוועדה, פרופסור יכין כהן מהפקולטה להנדסה כימית. “אם הסטודנטים יגיעו כשהם מוכנים יותר, העומס יפחת.”

על סמך המלצות הוועדה הוחלט בטכניון לפתוח קורס ראשון מסוגו: קורס השלמה מקוון בכימיה, המכין את הסטודנטים לקראת שנת הלימודים הראשונה בטכניון. “מדובר בקורס הכנה לשיעור ‘יסודות הכימיה’, שהוא שיעור חובה בפקולטות רבות בטכניון,” מסביר פרופסור דן זילברשטיין, ראש המרכז הקדם-אקדמי בטכנן. “הקורס, שהיקפו 40 שעות לימוד, מעניק לסטודנטים היכרות עם עולם הכימיה ומושגיו, ומספק להם כלים לפתרון תרגילים בסיסיים. מטרתו, לסייע להם להתחיל את לימודי הכימיה בשנה א’ בטכניון ברגל ימין.”

“הקורס מתקיים במסגרת תכנית ‘התחלה טובה’, שפותחה בטכניון במטרה להקל על הסטודנטים בשנת הלימודים הראשונה,” אומר המשנה הבכיר לנשיא הטכניון, פרופסור פאול פייגין. “גילינו פער משמעותי בין הידע שברשות הסטודנטים לבין מה שנדרש מהם בשנת הלימודים הראשונה. הסטוטים מגיעים לטכניון בלי הכנה מתאימה ללימודי הבסיס בכימיה, בפיזיקה ובמתמטיקה, והדרישות האקדמיות יוצרות לחץ ועומס רב. מטרת הקורס המקוון היא לצמצם את ההלם הראשוני של הסטודנטים לנוכח כמות החומר הנדרשת, ולהכיר להם מושגי יסוד.”

חומר הקורס המקוון בכימיה כולל ספר לימוד אינטראקטיבי, שנכתב על ידי פרופסור אורי פסקין מהפקולטה לכימיה ע”ש שוליך בטכניון, והוא כולל גם שאלות ותשובות. בנוסף, כולל הקורס תרגילים לבחינה עצמית והרצאות תרגול מצולמות של ד”ר עדי הבר, מתרגלת הקורס.

אתר הקורס עוצב בצורה ידידותית ונוחה למשתמש, בפורמט צבעוני ומאיר עיניים.

פיתוח הקורס דרש שיתוף פעולה בזמן קצר של מספר יחידות בטכניון ונוהל על ידי איריס תלמי, סטודנטית לתואר שלישי במחלקה לחינוך למדעים וטכנולוגיה, בהנחייתה של פרופסור אורית חזן.

היחידות שלקחו חלק בפרויקט ייחודי זה: המכינה הקדם אקדמית, המחלקה לחינוך למדע וטכנולוגיה, המרכז לקידום ההוראה והאגף למחשוב ומערכות מידע.

הקורס מופיע באתר הטכניון והוא פתוח בתשלום סימלי למעוניינים עד סוף חודש נובמבר 2013.

“הקורס המקוון נותן לסטודנטים מידע בסיסי על מושגי יסוד בכימיה, שיידרש להם בהמשך לימודיהם במקצועות שונים בטכניון. הקורס אינו מהווה תחליף לשנים של לימודי כימיה בתיכון, אלא מכין את הסטודנטים להתמודדות עם הדרישות הלימודיות בקורסי הטכניון.” מסכם פרופסור אורי פסקין.

FIRST נבחרה לתכנית החינוך הקדם-אקדמית המובילה של הטכניון

12 השבוע הפכה פעילות FIRST בישראל לתכנית החינוך הקדם-אקדמית המובילה של הטכניון. בהסכם שנחתם בין נשיא הטכניון פרופסור פרץ לביא ובין יו”ר פעילות FIRST בישראל האלוף (במיל’) אביהו בן-נון, נקבע כי מעתה תהווה התכנית פרויקט חינוכי רשמי של הטכניון.

FIRST®  (For Inspiration and Recognition of Science and Technology)   הוא ארגון בינלאומי ללא מטרות רווח, שעורך תחרויות ואירועים בתחום הרובוטיקה במטרה לעודד בני נוער לעסוק במדע, בהנדסה ובטכנולוגיה. הארגון הוקם לפני עשרים שנה על ידי היזם וממציא הסגווי דין קיימן, הדוגל בידוד בני נוער לסקרנות ובחשיפתם לאתגרים הצפונים בעולם ההנדסי-מדעי.

פעילות FIRST בישראל נוסדה לפני תשע שנים, ומאז הקמתה נתמכה על ידי הטכניון ואגודת דורשי הטכניון בישראל באופן חלקי. כעת פרש עליה הטכניון את חסותו המלאה.

בשנה החולפת השתתפו בתכניות השונות של FIRST ברחבי העולם 250 אלף תלמידים, כ-5,000 מתוכם תלמידים מישראל בגילאי 18-6. תלמידים אלה נחשפו לעולם המרתק של מדע וטכנולוגיה באמצעות תחרויות שונות ומגוונות לבניית רובוטים.

נשיא הטכניון פרופסור פרץ לביא בירך על המהלך ואמר: “הטכניון הוא בית טבעי לתלמידים המעוניינים להתפתח ולעסוק בהנדסה, בטכנולוגיה ובמדעים.”

בתמונות: תלמידים בפעילות של FIRST בישראל (למעלה), רובוטים שבנו התלמידים בפעילות FIRST בישראל (למטה). צילום: אבישי פינקלשטיין, FIRST ישראל13

מדד שנגחאי העולמי: הטכניון ברשימת מאה המוסדות האקדמיים המובילים בעולם

מדעי המחשב בטכניון דורגו במקום ה-18 בעולם, המוביל בישראל

הטכניון ברשימת מאה המוסדות האקדמיים המובילים בעולם, כך עולה ממדד שנגחאי, המוביל בעולם לדירוג המוסדות להשכלה גבוהה שהתפרסם ביום חמישי שעבר (15.8). מהמדד עולים מספר נתונים מעניינים לגבי מקום הטכניון ברמה האקדמית העולמית :

  • בדירוג הפקולטות המדעיות  דורג הטכניון במקום ה-38. האוניברסיטה העברית דורגה במקום ה-40 ומכון ויצמן דורג במקום 51 – 75. את הפקולטות המדעיות בעולם מובילה אוניברסיטת הרווארד.
  • בדירוג הפקולטות ההנדסיות  דורג הטכניון במקום ה-46, והוא היחיד מבין האוניברסיטאות הישראליות, שנכנס למאה האוניברסיטאות המובילות בעולם בתחומי ההנדסה. אוניברסיטת MIT מובילה את הרשימה העולמית.
  • תחום מדעי המחשב בטכניון דורג במקום ה-18, מכון ויצמן במקום ה-23 והאוניברסיטה העברית במקום ה-28.
  • בתחום הכימיה דורג הטכניון במקום ה-38 בעולם.
  • בדירוג הכללי דורג הטכניון במקום ה-77 העולמי. בשנה שעברה דורג במקום ה-78.

נשיא הטכניון פרופסור פרץ לביא אמר בעקבות פרסום מדד שנגחאי:
“יש להתייחס בזהירות למדדים ולדירוגים במיוחד כאשר שבריר של נקודה לכאן או לכאן יכול לשנות את מיקומה של אוניברסיטה משנה לשנה. עם זאת, מדד שנגחאי הוא המוביל בין הדירוגים העולמיים ואין ספק שהוא מחמיא מאוד למדע הישראלי. העובדה, שברשימת  מאה האוניברסיטאות המובילות בעולם נכללים שלושה מוסדות ישראליים ואילו לצרפת, גרמניה, שוויץ, וקנדה, ארבעה מוסדות בלבד, מצביעה על איכותו של המדע בישראל ועל מעמדו בעולם. אני כמובן שמח במיוחד על כך שהטכניון נמנה עם עילית המוסדות  בעולם בתחומי ההנדסה והמדעים, ובמיוחד במדעי המחשב. עלינו להימנע בכל מחיר מפגיעה באוניברסיטאות המחקר בישראל.”

חברת סילנטיס מהטכניון תשווק באירופה את אטם כלי הדם החדשני שפיתחה

11האטם Seal-VTM פותח על ידי החברה בהמשך למחקרה של פרופסור חבצלת ביאנקו-פלד מהטכניון. הוא נועד לעצור דימום מקווי תפר בכלי דם גדולים

סילנטיס בע”מ, חברת סטארט-אפ פרטית המפתחת דבקי רקמות חדשניים המחקים הידבקות אצות מתחת למים, מדווחת כי קיבלה אישור CE לשיווק באירופה של האטם הווסקולרי Seal-VTM.

Seal-VTM הוא אטם נטול חלבונים, שנועד לעצור דימום על ידי אטימה מכאנית של אזורי דליפה פוטנציאליים מחיבורים ניתוחיים של כלי דם גדולים, כגון עורק התרדמה (הצוואר), עורק הירך, עורק הזרוע ועורק הכסל (האגן).

Seal-VTM, המבוסס על חיקוי של מנגנון ההדבקה של אצות מתחת למים, מבשר על דור חדש בהדבקת רקמות. למוצר יכולת אינהרנטית להידבק בחוזקה לכלי דם טבעיים וסינטטיים גם בסביבה רטובה או לחה. הרכבו נטול החלבונים של האטם מונע סיכונים הכרוכים בשימוש במוצרים מבוססי-חלבון. כמו כן, להבדיל מחומרים הֶמוסטטיים, אשר פועלים על ידי הפעלת מערכת הקרישה, Seal-VTM אינו זקוק לנוכחות דם על מנת לפעול באפקטיביות, כך שהוא יכול לשמש כאטם פרופילקטי ולמנוע דימום.

“אנו נרגשים בעקבות קבלת האישור לשיווק Seal-VTM בשוק האירופי, ושמחים להציע למנתחים חלופה חדשה וטובה יותר לשליטה בדימומים מקווי-תפר ניתוחיים,” אומר תומר פוקס, מנכ”ל סילנטיס. מר פוקס הצטרף לסילנטיס לאחרונה, לאחר שמילא במשך שני עשורים תפקידי ניהול בכירים בחברות גלובליות, ביניהן מדטרוניק ונטור, וישי ואנורד.

יו”ר סילנטיס, ד”ר זאב גילקיס, מסביר כי “סילנטיס עבדה באופן צמוד עם מנתחים על מנת למנף את היכולות יוצאות הדופן של טכנולוגיית ההדבקה שלה, ולפתח מוצרים שיהיו ממוצבים היטב בשוק הדבקת הרקמות, המוערך במיליארדי דולרים.”

בנוסף ל Seal-VTM מפתחת סילנטיס שורה של פתרונות מתקדמים למגוון של צרכים רפואיים, ביניהם אטם מעיים המיועד למנוע דליפה של תוכן מעי מתפרים במערכת העיכול – אחד הסיבוכים הקטלניים בניתוחי מעיים; דבק למניעת נפיחות לאחר ניתוחים אסתטיים, שיוכל להפחית משמעותית את משך ההתאוששות ממתיחות פנים וגוף; ודבקים משולבים עם תרופות, לשחרור ממוקד של תרופה באתר פנימי ספציפי.

כעת עובדת סילנטיס על שותפויות אסטרטגיות לקראת ההשקה המיועדת של Seal-VTM באירופה.

על סילנטיס

סילנטיס מפתחת פלטפורמה טכנולוגית בלעדית של דבקי-רקמות למגוון של שימושים וצרכים רפואיים בתחומים של אטימת דליפות, הדבקת רקמות ושחרור ממוקד של תרופות. טכנולוגיית ההדבקה של סילנטיס מבוססת על חיקוי של הידבקות אצות לסלעים בסביבה מימית, והיא בעלת יכולת יוצאת דופן להיצמד היטב לרקמות, גם בסביבה רטובה. כמו כן, הדבקים של סילנטיס נטולי חלבונים ונספגים בגוף. סילנטיס הוקמה ב-2007 על ידי פרופ’ חבצלת ביאנקו-פלד מהפקולטה להנדסה כימית בטכניון, והיא ממומנת על ידי אמי”ת – מכון אלפרד מאן בטכניון.

בתמונה: הדמיה באדיבות חב’ סילנטיס

משבר האשרות נפתר – ו-120 סטודנטים מצטיינים מהודו ומסין הגיעו לטכניון

10ישתתפו בקורס קיץ מדעי-הנדסי בסיוע הועדה לתכנון ותקצוב של המועצה להשכלה גבוהה

120 סטודנטים מצטיינים, מאוניברסיטאות מובילות בסין ובהודו, החלו את לימודיהם בקורס קיץ מדעי-הנדסי בטכניון. במסגרת הקורס ישתלמו הסטודנטים במגוון תחומים, בהם הנדסת חשמל, הנדסת מכונות, מתמטיקה והנדסת חלל.

בנוסף ללימודים בטכניון יסיירו הסטודנטים ברחבי הארץ, ישתלמו ביזמות, יבקרו בחברות ישראליות, ילמדו קורסים בהיסטוריה של ישראל והמזרח התיכון, ילמדו על התרבות הישראלית וייפגשו עם סופרים ומובילי דעה בישראל.

“אני מברך על הגעת הסטודנטים לטכניון ועל תחילת קורס הקיץ,” אמר מנהל בית הספר הבינלאומי, אריאל גבע. “עקב עיצומי העובדים במשרד החוץ בחודש שעבר התעכבה הנפקת האשרות עבור הסטודנטים. הנהלת הטכניון השקיעה מאמצים רבים מול משרדי הממשלה השונים, וכך התאפשרה הגעת הסטודנטים לטכניון. אני בטוח שהסטודנטים ייהנו משהותם בארץ וישמשו כשגרירים טובים לטכניון ולישראל במדינותיהם.”

פרופסור ענת רפאלי, סגן ראש בית הספר הבינלאומי והאחראית על קשרי חוץ אקדמיים בטכניון, הוסיפה: “קורס הקיץ מהווה עבורנו הזדמנות להכיר סטודנטים מצטיינים מהודו ומסין, ולמשוך אותם ללימודים מתקדמים בטכניון.”

הסטודנטים הגיעו לארץ בתמיכת ות”ת (הוועדה לתכנון ולתקצוב של המועצה להשכלה גבוהה), שהעניקה להם מלגות, במטרה לעודד צעירים מצטיינים מארצות אלה ללמוד בישראל, ומתוך רצון לחזק את הקשרים בין המדינות.
בסך הכל הגיעו 210 סטודנטים סינים והודים, שילמדו במהלך הקיץ באוניברסיטאות ישראליות.

בתמונה: הסטודנטים במפגש עם הסופר אשכול נבו. צילום: מורן מעיין, דוברות הטכניון.

חדשנות: ללמוד מהישראלים

629 מנהלים בכירים מסין ישתתפו השבוע בסדנת חדשנות בטכניון

62 מנהלי חברות מסין הגיעו אתמול לביקור בן חמישה ימים בארץ. במהלך הביקור ישתתפו המנהלים בסדנה Visit to Israel – An In-depth Journey to the World Innovation Factory , המתקיימת זו הפעם הראשונה בישראל. את הסדנה מקיים מרכז החדשנות בפקולטה להנדסת תעשייה וניהול בטכניון, בראשות פרופסור מרים ארז.

האורחים ישמעו הרצאות בנושא חדשנות מפיהם של מומחים מהאקדמיה, וייערכו ביקורים בתעשייה הישראלית בחברות: ישקר, עמיעד מערכות מים, ביוסנס וובסטר, Stratasys, נען-דן-ג’יין וגילת.

“מדובר במנהלים ונשיאים של חברות בינוניות מכל רחבי סין, עם מחזור כספי של כ-10 מיליון דולר”, סיפרה פרופסור מרים ארז, כלת פרס ישראל, העומדת בראש המרכז לחדשנות. “החברות האלה מחפשות ערך מוסף בטכנולוגיה הישראלית, ונציגיהן הגיעו לסדנה כדי ללמוד את רזי החדשנות הישראלית.”

בטכניון קיבל את פני המשלחת נשיא הטכניון פרופסור פרץ לביא, שסקר בפני חבריה את ההיסטוריה של הטכניון ואת תרומתו הרבה לכלכלת ישראל. “הגלובליזציה היא אחת מהמטרות האסטרטגיות של הטכניון,” אמר פרופסור לביא. “ב-2009 פתחנו בטכניון בית ספר בינלאומי, הקולט סטודנטים מצטיינים מכל העולם, ביניהם סטודנטים סינים רבים. יש לנו מעבדות בסינגפור, ובניו יורק פתחנו את ‘מכון טכניון-קורנל לחדשנות’. שיתוף הפעולה עם העם הסיני חשוב לנו.”

במהלך הביקור בארץ ייפגשו חברי המשלחת עם שגרירת סין בישראל, הגברת ג’או ינפינג, עם נציגי ממשל ואנשי עסקים בכירים מהארץ ועם נציגים מעיריית חיפה ומהחברה הכלכלית חיפה. הם ישמעו הרצאות של שר המדע לשעבר פרופסור דניאל הרשקוביץ, פרופסור שלמה מיטל, המדען הראשי לשעבר ד”ר אלי אופר ויזמים ומובילי חדשנות נוספים מהתעשייה הישראלית.

הסדנה מתקיימת בשיתוף עם חברת Shengjing מבייג’ינג, העוסקת בייעוץ עסקי.

בתמונה: נשיא הטכניון עם ראש המשלחת הסינית צ’ן יונג. צילום: שיצו שירותי צילום, דוברות הטכניון

יעניין אתכם גם: חדשנות, חדשנות טכנולוגית, חדשות טכנולוגיה, הייטק בישראל, חדשנות ישראלית, פיתוחים טכנולוגיים ישראלים

שנים-עשר המופלאים

8הוענקו תארים לתלמידי המחזור הראשון של בית הספר הבינלאומי בטכניון

בליל שפות ומגוון סטודנטים מכל רחבי העולם קידמו את פני הבאים לטקס הייחודי שהתקיים בתחילת השבוע בבית הסטודנט בטכניון: הענקת התארים לבוגרי המחזור הראשון של בית הספר הבינלאומי בטכניון.

בית הספר הבינלאומי נפתח ב-2009, והשבוע סיימו 12 צעירים וצעירות את המחזור הראשון. בטקס מכובד ומרגש, במעמד נשיא הטכניון פרופסור פרץ לביא ושר המדע לשעבר פרופסור דניאל הרשקוביץ, הוענקו תארים אקדמיים בהנדסה אזרחית וסביבתית ל-12 בוגרים מהודו, ספרד, ארצות הברית, פרו, איטליה, ונצואלה, סין, אלבניה, צרפת, ישראל ודרום אפריקה. בטקס נכחו הבוגרים הטריים, בני משפחותיהם, הנהלת הטכניון ותלמידי בית הספר הבינלאומי.

שמונה מהבוגרים הטריים ימשיכו ללימודים מתקדמים, מתוכם ארבעה בטכניון וארבעה באוניברסיטאות מובילות בארה”ב ובבריטניה.

“הייתי מהסטודנטים הראשונים שהגיעו לבית הספר הבינלאומי של הטכניון, וסיום הלימודים מרגש אותי מאוד,” סיפר הבוגר הטרי אקשאי ווג’פאי מהודו, “בחרתי ללמוד בטכניון, כי שמעתי עליו בהודו וידעתי שכאן אלמד מהמהנדסים שממש בנו מדינה. בהודו ישראל נחשבת למדינה מסוכנת, אבל כשבאתי לכאן מצאתי מקום נחמד ובטוח, אפילו יותר מהודו. מפגש התרבויות בבית הספר היה מיוחד ותרם לי רבות. פתאום יש לי חברים מכל העולם, ממגוון תרבויות ומדינות. הלימודים בטכניון הקנו לי את הכלים האקדמיים להתמודד עם כל אתגר שאתקל בו בעתיד, ונתנו לי אפשרות להתקבל ללימודים מתקדמים בסטנפורד.”

שיימה שריף היא פלסטינאית מבית חנינא. “החינוך בבית תמיד היה בעדיפות הראשונה,” היא מספרת. “כל הילדים נשלחו לבית הספר הקתולי בבית חנינא, למרות שאנחנו מוסלמים, כי ההורים רצו שנקבל את החינוך הטוב ביותר.”

שיימה גאה להיות סטודנטית בטכניון. “כששומעים איפה אני לומדת, אומרים לי: ‘וואו, את סטודנטית בטכניון’. וזה מגניב. גם הקשר עם הפרופסורים מצויין ודלתם פתוחה בפנינו. היה לי קשה להתרגל לקרוא להם בשמותיהם הפרטים, אבל ככה זה בישראל.”

במרוצת הדרך היו לשיימה גם רגעי משבר, אבל היא לא חשה עצמה אבודה במערכת. “בטכניון הכרתי את הפנים היפות של ישראל,” היא מסכמת. “ובבית הספר הבינלאומי היתה לי תחושה שאני מכירה את כל העולם – קרוב לבית.”

אלכס בואזיז הוא הצעיר בחבורה, והגיע לטכניון מצרפת. בגיל ארבע כבר קרא וכתב בביתו בצרפת עברית וצרפתית, בגיל חמש ידע כפל וחילוק, בבית הספר הוא התקדם במהירות וסיים את לימודיו כבר בגיל 16. “כיהודי שומר שבת וכשרות חשתי בפריז פחד,” הוא מספר. “לבית הספר הבינלאומי של הטכניון באתי גם בגלל ה, אבל בעיקר מפני שאני ציוני. חוץ מזה – רציתי ללמוד בבית ספר מעולה להנדסה. הניסיון כאן היה נהדר. הסביבה התומכת, החברים. בפריז לא היו לי חברים לא יהודים, ודווקא בישראל כן.”

“זו היתה תקופה טובה לאלכס והוא התבגר. בית הספר הבינלאומי של הטכניון ענה על כל ציפיותינו,” מוסיף אביו, פיליפ, שהגיע לטקס במיוחד מצרפת. “היות ובני למד במחזור הראשון, זה היה הימור מבחינתנו, ואני שמח שההימור הצליח. עבור אלכס, זה היה בית הספר הנכון בזמן הנכון, ואני מאוד גאה בו.”

שאר בני משפחתו של אלכס, הממשיך ללימודים ב-MIT, הלכו בדרכו והגיעו לארץ. אחותו קלואי החלה השבוע את לימודיה בטכניון, ואחיותיו הצעירות כבר לומדות בבתי ספר בתל אביב. “אמא נוסעת הלוך ושוב, ואבי בא לעיתים קרובות,” הוא מסביר. “החיים בישראל טובים יותר מאשר בפריז. הלימודים בטכניון היו קשים ועבדתי קשה (למרות שאני עצלן), אבל התוצאות טובות והניסיון היה נפלא.”

פרופסור ארנון בנטור, מנכ”ל הטכניון ומייסד בית הספר הבינלאומי, בירך את הבוגרים הטריים בטקס ואמר: “בשנה שעברה חגג הטכניון מאה שנים להיווסדו, ופנינו אל העתיד. אנו מתמודדים היום עם אתגרי המאה ה-21, ביניהם הגלובליזציה. ייסוד בית הספר הבינלאומי היה צעד אסטרטגי, שהביא לטכניון סטודנטי מצטיינים מכל העולם.”

נשיא הטכניון פרופסור פרץ לביא אמר: “טקס הענקת התארים לבוגרי המחזור הראשון של בית הספר הבינלאומי הוא חלום שהתגשם. אתם סיפור הצלחה, והפכתם לחלק מההיסטוריה של הטכניון. מהיום תהיו שגרירי רצון טוב של הטכניון ברחבי העולם.”

שר המדע לשעבר פרופסור דניאל הרשקוביץ אמר: “שפת המדע מגשרת על כל הבדלי התרבות והשפה. הקמת בית הספר הבינלאומי בטכניון הוא הגשמת חזון ומודל. מרגש לראות סטודנטים ממדינות שונות לומדים יחד, כשהשפה המשותפת לכולם היא שפת המדע.”

פרופסור אמנון כץ, המנהל האקדמי של בית הספר, ופרופסור נח גליל, דיקן הפקולטה להנדסה אזרחית וסביבתית, העניקו לבוגרים את התארים וקסדות המשמשות מהנדסים באתרי בנייה. “לפני ארבע שנים, הפקולטה להנדסה אזרחית וסביבתית היתה הראשונה בטכניון לשלב בה סטודנטים מבית הספר הבינלאומי,” אמר פרופסור גליל. “היום אני לא יכול לתאר את הפקולטה ללא תלמידים אלה.”

“היינו הכיתה הראשונה בבית הספר הבינלאומי, כור היתוך של סטודנטים ממגוון תרבויות מכל העולם,” אמר דיויד דבש מאיטליה, שנשא בטקס דברים בשם הבוגרים. “לקח זמן עד שהתגבשנו והכרנו זה את זה, אבל היום אנחנו משפחה. בשם הסטודנטים של המחזור הראשון אני מודה לטכניון על תקופה בלתי נשכחת.”

בית הספר הבינלאומי להנדסה נפתח כאמור בטכניון ב-2009, ותכנית הלימודים בו מתנהלת בשפה האנגלית ומיועדת לסטודנטים מחו”ל. היום לומדים בו 108 סטודנטים לתואר בהנדסה אזרחית וסביבתית, מחציתם ממדינות מפותחות ומחציתם ממדינות הכלכלה המתעוררת, כדוגמת סין. מעבר לתכנית הארבע-שנתית בהנדסה אזחית קיימות גם תכניות בינלאומיות באנגלית במספר פקולטות לתקופות קצרות יותר – סמסטר רגיל וסמסטר קיץ – ותכניות לתארים מתקדמים ומשתתפים בהן כיום כ- 300 סטודנטים.

פרופסור אמנון כץ, המנהל האקדמי של בית הספר, מסכם: “מחצית מהבוגרים הם סטודנטים מצטייני נשיא ומצטייני דיקן, ובכך בא לידי ביטוי מימוש החזון של בית הספר, שימשוך מועמדים מצטיינים מכל העולם.”

בתמונה: הבוגרים החדשים עם נשיא הטכניון פרופסור פרץ לביא, פרופסור אמנון כץ, המנהל האקדמי של בית הספר, פרופסור ארנון בנטור, מנכ”ל הטכניון ומייסד בית הספר הבינלאומי ואריאל גבע מנהל בית הספר הבינלאומי. צילום : משה ברקון, דוברות הטכניון