אין ראויים מהם

הטכניון מוקיר הצטיינות בהוראה ובלמידה
באירוע שהתקיים בטכניון הוענקו תעודות לסטודנטים מצטייני נשיא ופרסי “המורה שלי – מורה לחיים”

בשבוע שעבר התקיים בטכניון טקס חגיגי שבו הוענקו 377 תעודות לסטודנטים מצטייני נשיא (סמסטר חורף תשע”ז) ופרסי “המורה שלי – מורה לחיים”. את הטקס, שהתקיים באמפיתאטרון ע”ש קלנר בלב הקמפוס, הנחתה דיקנית לימודי הסמכה, פרופ’ אורית חזן.

נשיא הטכניון פרופ’ פרץ לביא ציין בפתיחת הטקס כי “מקומו של המורה, מהחינוך היסודי ועד החינוך האקדמי, עובר שינוי והתאמה לעולם החדש. עולם האקדמיה מקיים כיום תהליך של בחינה עצמית כדי להתאים את עצמו לשינויים הטכנולוגיים הן בהוראה והן במחקר. הכיתה האקדמית בשנת 2050 תותאם לעולם החדש, ובטכניון אנו מקדמים בהקשר זה שתי גישות חדשות: פלטפורמת ה-MOOCs – קורסים אינטרנטיים פתוחים, ומודל הכיתה ההפוכה (flipped classroom), שבו החומר העובדתי נלמד בבית באמצעות הרשת ובכיתה מתקיימים דיונים מקצועיים בקבוצות קטנות.”

 

377 סטודנטים קיבלו בטקס תעודות מצטייני נשיא. עומר עמית, יו”ר אגודת הסטודנטים בטכניון (אס”ט), בירך את הסטודנטים ואת בני משפחותיהם שהגיעו למעמד החגיגי ואמר: “כל מי שאומר ש’היא גאון’ או ש’זה בא לו בקלות’  –  אין לו מושג. כדי להגיע למעמד של מצטיין נשיא בטכניון צריך להגיע לשיעורים, לכל השיעורים. צריך להכין שיעורי בית, את כל שיעורי הבית. צריך לעשות את תרגיל החזרה או את מבחן הרשות או כל מיני דברים כאלה כדי להבין קצת יותר טוב, כדי להיות קצת יותר מוכן.”

 

במסגרת תחרות “המורה שלי – מורה לחיים”, המתקיימת זו השנה הרביעית בטכניון, הוענקו תעודות ל-10 מורים מצטיינים בבתי ספר תיכוניים, שניים מהם הם בוגרי תכנית “מבטים” של הטכניון, תכנית המכשירה בוגרי/ות טכניון כמורים מובילים למדעים ולטכנולוגיה. המורים נבחרו על סמך סקר שבו השתתפו כל הסטודנטים בטכניון, שביקשו לציין את המורים שהשפיעו על חייהם והובילו אותם לטכניון.

“כאשר קוראים את המלצות הסטודנטים על המורים והמורות לחיים, מסתבר שהמורים לחיים לא לימדו אתכם רק ידע מתמטי, מדעי וטכנולוגי, אלא נתנו לכם גם בסיס למצוינות ערכית, שהטכניון זכה בה כשקבל אתכם ללמוד כאן, וחשוב לנו להודות להם על כך,” אמרה בטקס דיקנית לימודי הסמכה בטכניון פרופ’ אורית חזן. “ובדיוק כמו המורים והמורות שלכם לחיים, הטכניון המשיך לטפח את אותה מצויינות ערכית. ובדיוק כמו בתיכון, גם בטכניון, בנוסף לידע מדעי-הנדסי מהמתקדמים בעולם, שאתם לומדים בטכניון, אתם נחשפים כאן לערכים של מצוינות, אי התפשרות על רמה אקדמית, חשיבה ביקורתית, התמדה ושוויון הזדמנויות. בפרט, רצף זה ניתן לראות במורים לחיים שהם בוגרי/ות טכניון שלמדו בתוכנית מבטים. התוכנית החלה לפני כשש שנים בטכניון וזו גאווה גדולה לחזות בבוגרי התכנית שנבחרו למורים מצטיינים שהשפיעו על בחירת תלמידיהם בטכניון.”
אלה המורים הזוכים:

  • אולג דוודוביץ׳, מורה בבית הספר המקיף החקלאי ויצו נהלל במקצועות כימיה ופיזיקה לכיתות י-י”ב.
  • אורן שריקי, מורה בבית הספר התיכון הישראלי למדעים ואמנויות (יאס”א) במקצועות פיזיקה ורובוטיקה.
  • אלי קופר, מורה בבית הספר ישיבת בני עקיבא כפר הָרֹאֶ”ה במקצוע מתמטיקה לכיתות י”א-י”ב. קופר הוא אחד מ-7 מורים שזכו השנה בתחרות “המורה של המדינה”.
  • אלי שלו, מורה בבית הספר התיכון שליד האוניברסיטה העברית בירושלים במקצוע פיזיקה לכיתות י-י”ב.
  • ברכה שכטר, מורה בבית הספר רודמן – תיכון מקיף ע״ש רודמן במקצוע כימיה לכיתות י-י”ב.
  • זכי גליה, מורה בבית הספר תיכון קריית חיים במקצוע פיזיקה לכיתות י-י”ב. גליה הוא בוגר תכנית “מבטים”, המאפשרת לבוגרי טכניון ללמוד לתואר נוסף ותעודת הוראה.
  • מגי מועלם, מורה בבית הספר תיכון דנציגר בקריית שמונה במקצוע ביוטכנולוגיה לכיתות י’-י”ב. מגי היתה בין 6 המועמדים הסופיים של תחרות המורה של המדינה.
  • מוישה רויזין, מורה בבית הספר מקיף ו’ אשדוד במקצוע פיזיקה לכיתות י”א-י”ב.
  • ד”ר נעמה אלדד-סגל, מורה בבית הספר עירוני ה’ חיפה במקצוע ביוטכנולוגיה לכיתות י”א-י”ב. גם היא בוגרת תכנית “מבטים” בטכניון בהצטיינות.
  • ראיק זידאן, מורה בבית הספר תיכון כפר מנדא במקצוע פיזיקה לכיתות י-י”ב.

 

מתוך עשרת הזוכים נבחר מדי שנה מורה מצטיין הזוכה בפרס נוסף – פרס נשיא הטכניון. השנה היה זה בוגר הטכניון זכי גליה, המלמד פיזיקה בתיכון קריית חיים. אלה כמה מההמלצות שכתבו עלו תלמידיו לשעבר, הלומדים כיום בטכניון: “זכי גידל דורות של תלמידים שהפכו לסטודנטים למדעים והנדסה בטכניון… הוא העביר את החומר בצורה מרתקת ומצחיקה והצליח לעזור לתלמידיו להתמודד עם קשיים ועם הלא מוכר, להיות אוזן קשבת לתלמידים גם אחר שעות הלימודים ולהקנות להם גישה אופטימית להתמודדות עם בעיות מאתגרות ומורכבות… אין מורה ראוי ממנו. כששואלים איזה מורה אתה זוכר מבית הספר – הוא הראשון שחושבים עליו.”

גליה, שבשנת 1998 סיים את לימודיו לתואר ראשון בפקולטה לפיזיקה בטכניון, חזר לטכניון בהמשך והשלים תואר נוסף בתעודת הוראה במסגרת תכנית מבטים. לדבריו, “הלימודים בטכניון נתנו לי המון דברים שאי אפשר לקבל בשום מקום אחר, ולכן לא הפסקתי לדרבן את התלמידים שלי להגיע לכאן. בעיני זו ממש משימה לאומית, ולכן אני גאה שבמשך השנים האחרונות למדו ולומדים בטכניון כמאה סטודנטים שהיו תלמידים שלי. הפגישה עם הסטודנטים האלה בטקס הייתה מרגשת מאוד.” בעניין גישתו להוראה, שהובילה אותו כעת לפרס נשיא הטכניון, הוא אומר: “מה הסוד שלי בהוראה? אין לי שום סוד, שום אג’נדה מיוחדת, רק לדבר אל התלמידים בגובה העיניים ולהסביר את הפיזיקה באופן הכי פשוט שאפשר.”