מבנה שהוא גם בית חם
שנתיים אחרי חנוכת בית אנייר ע"ש מרק המון – הטכניון חנך בניין מעונות נוסף על שם אחיו הנרי ז"ל
ב-12 ביוני נחנך בטכניון בניין מעונות אנייר ע”ש הנרי המון בקרבת בניין מרק המון שנחנך לפני כשנתיים. שני הבניינים משמשים כמעונות לסטודנטים בתוכנית אנייר (Anières) הלומדים בטכניון.
את הטקס הנחתה שושנה ווייט, סטודנטית בתוכנית, הלומדת בטכניון הנדסת מכונות. לדבריה, “המעונות האלה הם הצלחה כבירה לא רק בגלל הבנייה האיכותית והעיצוב המושקע אלא משום שהם מטפחים קשרים בין הסטודנטים, שרבים מהם עולים חדשים. החברויות הנרקמות בין האנשים המתגוררים כאן בתקופת הלימודים עשויות להישמר לעד. לתמיכתו של מרק המון השלכה ישירה על הצלחתם ועל מצוינותם של הטכניון ושל הסטודנטים.”
תוכנית אנייר בישראל היא יוזמה של מרק המון, יליד מרוקו, שלמד בילדותו ב”אנייר” בשוויץ – מוסד שטיפח תלמידים מרקע כלכלי מוחלש. בשנות התשעים “עלתה” התוכנית לישראל ביוזמתם של המון ורוברט זינגר, שהיה אז מנכ”ל World ORT. התוכנית נפתחה בכפר הנוער ויצו נהלל, שם למד בעבר אחד מהוגי הרעיון – שאול מופז, שהיה רמטכ”ל, חבר כנסת ושר.
מאחר שרבים מבוגרי התוכנית המשיכו ללימודים בטכניון, חיפשו המון וזינגר דרך לסייע להם גם בהיותם סטודנטים בטכניון. כבר משנת 2018, עם הגעת הסטודנט הראשון של תוכנית אנייר מכפר הנוער ויצ”ו נהלל אל הטכניון, פעל צוות מסור של התוכנית בטכניון כדי להעניק לסטודנטים מעטפת תמיכה כספית, אקדמית וחברתית. כך נולד הרעיון לבניין המעונות הראשון, שנחנך לפני שנתיים.
בשנה שעברה נחנכה בטכניון מכינת אנייר – קרש קפיצה לעשרות צעירים עולים חדשים – וכעת נחנך בניין אנייר ע”ש הנרי המון, אחיו של מרק.
לפני שנתיים קיבל מרק המון את סיכת “נאמן הטכניון” – תואר השמור לאנשים שסייעו לטכניון ברמת התמיכה הגבוהה ביותר – ובתחילת יוני הוא קיבל תואר דוקטור לשם כבוד בטקס חגיגי שהתקיים במסגרת מושב הקורטוריון. התואר ניתן לו “כהוקרה על מסירותו למדינת ישראל ולטכניון, הנובעת ממחויבותו להעניק הזדמנויות שוות לצעירים ללמוד מדע, הנדסה וטכנולוגיה, לטובת חוסנה ועתידה של מדינת ישראל והעם היהודי; ובתודה על תמיכתו הנדיבה בסטודנטים במסגרת תוכנית אנייר בטכניון, המעצימה צעירים מוכשרים מרקעים מוחלשים ומעניקה להם גישה להשכלה מצוינת והזדמנות להפוך ליזמים ולמנהיגים של המחר.”
נשיא הטכניון פרופ’ אורי סיון בירך את מרק המון, את רוברט זינגר ואת שותפיהם ואמר: “הפכתם לחלק ממשפחת הטכניון בזכות הערכים המשותפים לנו: הכלה, ליברליזם ומגוון אנושי. בשנים האחרונות, עתירות האתגרים, למדתי שבעת משבר מוטב להניח לנהלים וללכת על פי המצפן הערכי שמוביל אותך למקום הנכון. שותפות הערכים הזו מבטיחה שהקשר בין הטכניון לאנייר לא יינתק לעולם.”
בחנוכת בניין הנרי אנייר סיפר מרק כי הוא נולד שש שנים לפני הנרי, “ולכן כאשר אבינו נפטר זה היה אך טבעי שאקח את הנרי תחת חסותי. עודדתי אותו להתכונן למבחנים לתוכנית אנייר בשוויץ. הנרי התקבל וסיים בהצטיינות את הלימודים בתוכנית המתקדמת ביותר במתמטיקה ופיזיקה – היחידה הגרעינית בבית הספר למהנדסים בז’נבה. הוא עשה שירות חובה בצבא צרפת ואז המשיך למוסד הפוליטכני בז’נבה, שם השלים תואר במדעי המחשב. הוא היה ‘מענטש’ וייצג עבורי, ועבור כל מי שהכיר אותו, יושרה, עבודה קשה, נדיבות וענווה, ותמיד היה נכון לעזור. אלה הם ערכי אנייר.”
בטקס דיבר גם בנו של הנרי, ג’ואל המון, שהגיע לאירוע עם אחיו, אימו ודודיו. “סיפורם של מרק והנרי הוא סיפור על שני אחים שגדלו במשפחה דלת אמצעים אך תמיד בערה בהם תשוקה גדולה לידע וללימודים. הנרי היה אדם חרוץ מאוד, ומרק היה עבורו מנטור שסלל את דרכו והקנה לו ביטחון ביכולותיו. אבא שלי רצה להיות סטודנט כל חייו, וכעת המשאלה שלו מתגשמת בדמותכם, הסטודנטים בתוכנית, באחד המוסדות הטובים בעולם במדע ובהנדסה.”
דיקן הסטודנטים פרופ’ גדי קפלוטו אמר כי “סיימנו את מושב הקורטוריון, ואין סיום יפה יותר לשבוע כזה, המתקיים בשנת המאה לטכניון, מאשר חנוכתו של בניין נוסף של אנייר. היוזמה שלכם הפכה לאור גדול שהוא חלק מהאור הגדול שמפיץ הטכניון. כאדריכל אני יכול להעיד שלא יצרתם כאן רק מבנה פיזי אלא גם בית חם, Home, וכך ירגישו גם הסטודנטים שיגורו כאן.”
רוברט זינגר סיפר כי עד כה קיבלו הסטודנטים בתוכנית כמעט 500 מלגות כל שנה, והמספר גדל. “בשני הבניינים יגורו 230 סטודנטים שיהפכו לחלק מקהילת אנייר.” בנייני מעונות אנייר אינם רק מבנים מאובזרים – הם סביבה מייצרת קהילה עבור הסטודנטים בתוכנית. לאורך שנות לימודיהם לתואר מקבלים הסטודנטים בתוכנית מעטפת של תמיכה כספית, אקדמית וחברתית. בעזרתו של צוות מיומן שאחראי באופן אישי וישיר על מצבו של כל אחד ואחת מהם, סדנאות, העשרה, אירועים וערבות הדדית הם הופכים לקהילה חזקה ותומכת.
קרדיט צילום: שרון צור, דוברות הטכניון