מצוינות מדעית וחדשנות צעירה

אליס סיבק מפתח תקווה זכתה במקום הראשון באולימפיאדת הביוטכנולוגיה השמינית בטכניון

משרד החינוך והטכניון קיימו בסוף חודש מרץ את אולימפיאדת הביוטכנולוגיה השמינית. האולימפיאדה נועדה למשוך תלמידים לתחום זה ולטפח את תלמידי התיכון העוסקים במחקר יישומי בביוטכנולוגיה.

את האירוע שהתקיים בפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון בטכניון פתחה דיקנית הפקולטה פרופ’ אסתר סגל, שסיפרה לתלמידים ולמוריהם על עבודת המחקר פורצת הדרך של פרופ’ מנפרד אשנר, מייסד הפקולטה וחתן פרס ישראל למדעי החיים. פרופ’ אשנר היה מיקרוביולוג אשר גילה בשנת 1946 מין אצה חדש (Prymnesium parvum) וזיהה אותה כגורם לתמותה של דגים בבריכות גידול. יחד עם שותפיו למחקר מצא אשנר דרך להגבלת הגידול של האצה ולהצלת ענף המדגה בישראל.

פרופ' אסתר סגל, דיקנית הפקולטה, מברכת את התלמידים.
פרופ’ אסתר סגל, דיקנית הפקולטה, מברכת את התלמידים.

אירוע הגמר של האולימפיאדה מתקיים אחרי חודשים של עבודה מאומצת בבתי הספר, ומגיעים אליו חמישה תלמידים נבחרים שצלחו את כל השלבים. את האולימפיאדה מובילים מאז היווסדה פרופ’ אילת פישמן ופרופ’ עומר יחזקאלי מהטכניון ויהודית דסקלו, מפמ”ר ביוטכנולוגיה במשרד החינוך. דסקלו אמרה כי “התחום שלנו, ביוטכנולוגיה, מצוי בלב העשייה המדעית והטכנולוגית של המאה ה-21. הוא מחבר בין מחקר ליישום ומציע פתרונות פורצי דרך בתחומים מגוונים – ברפואה, במזון ועד איכות הסביבה והחקלאות. התלמידים המשתתפים באולימפיאדה מייצגים את דור העתיד של המדענים והמהנדסים, ומהווים מקור השראה לכולנו”.

“בראש ובראשונה,” אמרה פרופ’ אילת פישמן, “אני רוצה להודות למורות ולמורים הנפלאים של מגמת הביוטכנולוגיה אשר עובדים ללא לאות כדי לעניין ולסקרן את התלמידים בתחומי המדע והטכנולוגיה. אני מברכת את כל הפיינליסטים על המוטיבציה והמסירות. כולכם עשיתם עבודה מצוינת אשר הקשתה עלינו לבחור את הזוכים.”

חמשת הפיינליסטים, מימין לשמאל: פרופ' אילת פישמן, סרי ביוק מאורט לילינטל רמלה, גיטי צימרמן מתיכון הראל מבשרת ציון, אליס סיבק (מקום ראשון) מעמל ב' פתח תקווה, יהודית דסקלו (מפמ"רית ביוטכנולוגיה במשרד החינוך), קרן צדקה (מקום שני) מעתיד מדעים לוד ומרגריטה שמיס (מקום שלישי) מכפר הנוער ויצו נהלל.
חמשת הפיינליסטים, מימין לשמאל: פרופ’ אילת פישמן, סרי ביוק מאורט לילינטל רמלה, גיטי צימרמן מתיכון הראל מבשרת ציון, אליס סיבק (מקום ראשון) מעמל ב’ פתח תקווה, יהודית דסקלו (מפמ”רית ביוטכנולוגיה במשרד החינוך), קרן צדקה (מקום שני) מעתיד מדעים לוד ומרגריטה שמיס (מקום שלישי) מכפר הנוער ויצו נהלל.

במקום הראשון זכתה אליס סיבק, תלמידת כיתה י”ב בתיכון עמל ב’ מפתח תקוה, שחקרה בעבודתה את ההשפעה של חלבונים מוטנטים של אלפא-1-אנטיטריפסין על פעילות המערכת החיסונית. חולים במחלת ריאות חסימתית כרונית סובלים מחוסר באלפא-1-אנטיטריפסין ומטופלים אחת לשבוע בעירוי ובו חלבון מסרום דם הומני. מכאן עולה הצורך לייצר אותו במעבדה על מנת להגדיל את זמינותו ואת הרכבו המדוייק ולשפר את הפעולה שלו בגוף הן כנוגד דלקת במחלות אוטואימוניות והן כמעכב אנזימים מפרקי-אלסטין. העבודה בוצעה בשיתוף פעולה עם ד”ר נועה גודין מהמרכז הטכנולוגי בבאר שבע. אליס היא לא רק תלמידה מצטיינת, היא גם רקדנית בלט מוכשרת.

במקום השני זכתה קרן צדקה מכיתה י”ב בתיכון עתיד מדעים לוד, על מחקרה על מעורבות הגן פלאדין בסרטן, בשיתוף עם מעבדתו של פרופ’ נועם שימרון מאוניברסיטת תל-אביב. במקום השלישי זכתה מרגריטה שמיס, תלמידת י”ב בכפר הנוער ויצו נהלל, שחקרה את השפעת זמני אינדוקציה שונים על יעילות הביטוי וההפרשה של האנזים אלפא-עמילאז, בשיתוף עם מעבדתו של פרופ’ מרטין גולדווי ממכללת תל-חי.

המשתתפים באירוע שמעו את הרצאתה של הסטודנטית עלוה לפר מהמעבדה של פרופ’ אסתר סגל מהפקולטה להנדסה ביוטכנולוגיה ומזון: “ציפויים סופר-הידרופוביים בהשראת הטבע: אסטרטגיה אנטי-מיקרוביאלית להפחתת חיידקים במערכות מזון”. עלוה הציגה את עיקרי עבודת המגיסטר שלה על פיתוח דור חדש של אריזות מזון. היא אמרה לתלמידים כי התפעלה מהפרויקטים החדשניים שהם הציגו ומיכולת ההרצאה שהפגינו בפני עמיתיהם.

הרצאת השראה: עלוה לפר מהמעבדה של פרופ' אסתר סגל.
הרצאת השראה: עלוה לפר מהמעבדה של פרופ’ אסתר סגל.