חלוצי מיקרוסקופיית העתיד

פרופ' עדו קמינר ופרופ' יואב שכטמן זכו בפרס קריל היוקרתי להצטיינות במחקר מדעי

קרן וולף העניקה את פרס קריל לחוקרים ישראלים צעירים לשנת 2021. בין עשרת הזוכים שני חוקרים מהטכניון:

הפרופסורים קמינר ושכטמן עם המנטור פרופ'-מחקר מוטי שגב.

הפרופסורים קמינר ושכטמן עם המנטור פרופ’-מחקר מוטי שגב.

פרופ”ח עדו קמינר מהפקולטה להנדסת חשמל ומחשבים ע”ש אנדרו וארנה ויטרבי ופרופ”ח יואב שכטמן מהפקולטה להנדסה ביו-רפואית. שניהם בוגרי הטכניון במסלולים דומים – תואר ראשון כפול בפיזיקה ובהנדסת חשמל ודוקטורט במסלול ישיר בפקולטה לפיזיקה בטכניון בהנחיית פרופ’ מחקר מוטי שגב. שניהם עוסקים בפיתוח טכנולוגיות מיקרוסקופיה חדשות וכבר רשמו הישגים חלוציים בהקשר זה.

פרופ”ח עדו קמינר חזר לטכניון כחבר סגל בשנת 2018 אחרי פוסט-דוקטורט ב-MIT. הוא ראש קבוצת AdQuanta והמעבדה לדינמיקה קוונטית של אלומות אלקטרונים ע”ש רוברט ורות מגיד, המפתחת שיטות תיאורטיות חדשניות ומערכות ניסוי מתקדמות, וכן חבר במכון ראסל ברי לננוטכנולוגיה (RBNI) ובמרכז הקוונטום ע”ש הלן דילר.

פרופ”ח קמינר זכה במלגת רוטשילד, במלגת טכניון-MIT ובמלגת מארי קירי, נבחר לרשימת 40 המנהיגים המבטיחים מתחת לגיל 40 (מגזין TheMarker) וזכה בפרסים ובמענקים שונים ובהם מענק ERC למדען מתחיל ופרס בלווטניק למדען ישראלי צעיר. לאחרונה הוא פרסם בכתב העת המדעי Science מאמר המתאר הצלחה ראשונה במיפוי תנועת האור בחומר דו-ממדי בזמן אמת.

פרופ”ח יואב שכטמן חזר לטכניון כחבר סגל בשנת 2016 אחרי פוסט-דוקטורט באוניברסיטת סטנפורד. הוא מפתח שיטות מיקרוסקופיה חדשניות לדימות החיים בסקלה ננומטרית, כולל צילום תלת-ממדי במהירות ובצבע, וזאת על ידי תכנון המערכת האופטית באמצעות בינה מלאכותית ופענוח של המידע בדרכים חישוביות מתקדמות. שיטות אלה מאפשרות בין השאר לנטר סמנים ביולוגיים חשובים העשויים לסייע בגילוי מוקדם של מחלות.

פרופ"ח יואב שכטמן ופרופ"ח עדו קמינר

פרופ”ח יואב שכטמן ופרופ”ח עדו קמינר

פרופ”ח שכטמן הוא חבר בפקולטה להנדסה ביו-רפואית, במכון ראסל ברי לננוטכנולוגיה (RBNI) ובמרכז הבין-תחומי למדעי החיים וההנדסה ע”ש לורי לוקיי. הוא זכה בפרסים ובמענקים רבים ובהם מלגת תוכנית המנהיגות של קרן צוקרמן לחברי סגל, מענק ERC למדען מתחיל, פרס רכלר, מדליית האיגוד הבין-לאומי לביופיזיקה ופרס האיגוד הבין-לאומי להנדסה רפואית וביולוגית.

פרס קריל להצטיינות במחקר מדעי, לזכרם ולכבודם של בנימין וגיטלה קריל מנסבך שלנגר ז'”ל, ניתן לחוקרים מובילים שהם חברי סגל אקדמי מצטיינים, בדרגת מרצה או מרצה בכיר, המועסקים באחת האוניברסיטאות בישראל ועדיין לא קיבלו קביעות. הפרס המוענק משנת 2005 נחשב כפרס וולף לחוקרים צעירים ומכאן יוקרתו. מאז ייסודו חולקו 141 פרסי קריל לחוקרות ולחוקרים מצטיינים ממוסדות המחקר בארץ, רבים מהם מכהנים בתפקידים בכירים באקדמיה. בטקס שהתקיים הוענקו פרסי קריל ל-20 חוקרים וחוקרות מהאקדמיה הישראלית. כל אחד מהם קיבל 10,000 דולר.