1,904 בוגרים ובוגרות קיבלו השבוע תעודת "בוגר טכניון"
"התואר הזה אינו רק תעודה. הוא עדות לכך שעמדתם באתגרים, בחרתם נכון ולא ויתרתם"
1,904 בוגרים ובוגרות קיבלו השבוע תעודת “בוגר טכניון”. נשיא הטכניון אמר להם: “היום אתם מצטרפים למשפחת בוגרי הטכניון – משפחה שהובילה את הדרך להקמתה של מדינת ישראל ומאז ממשיכה לעצב את פניה של הארץ הזאת ולתרום לאנושות כולה”
בשם הבוגרים דיברה עדי קיקוזאשווילי, בוגרת הפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון, שאחיה הבכור שלומי זיו נחטף ממסיבת הנובה ושב לחיק משפחתו אחרי 246 ימים בשבי חמאס.
טקס הבוגרים – מחזור צ”ו (תשפ”ד) התקיים שלשום (יום ב’) בטכניון בהשתתפות 1,904 סטודנטים וסטודנטיות שסיימו את לימודיהם, 41% מהם נשים. הטקס התקיים בהנחיית פרופ’ איתן יעקובי, מהפקולטה למדעי המחשב ע”ש טאוב וראש תוכנית המצוינים טכניון-דקארט, ובנוכחות בני משפחה, הנהלת הטכניון, דיקני הפקולטות, חברי סגל אקדמי ומינהלי ויו”ר ארגון בוגרי הטכניון דותן בר נוי. פרופ’ עודד רבינוביץ, המשנה הבכיר לנשיא הטכניון, קרא את הכרזת ההסמכה: “על דעת סנט הטכניון הריני מעניק לסטודנטיות ולסטודנטים את התארים מוסמך למדעים, בוגר למדעים, מוסמך לארכיטקטורה ומוסמך לאדריכלות נוף. ברצוני לברך אתכם לרגל קבלת התואר. עלו והצליחו”.
נשיא הטכניון פרופ’ אורי סיון אמר לבוגרים: “אתם מצטרפים היום למשפחת בוגרי הטכניון – משפחה שהובילה את הדרך להקמתה של מדינת ישראל ומאז ממשיכה לעצב את פניה של הארץ הזאת ולתרום לאנושות כולה. הימים המורכבים האלה מזכירים לנו שחברה אינה נמדדת רק בהישגיה הטכנולוגיים אלא בעיקר בעקרונותיה החברתיים ובלכידותה. לכן, כשאנחנו מציינים את שנת המאה לטכניון, אנחנו חוגגים לא רק את הישגנו אלא גם את הערכים והמורשת שהנחו אותנו במסע הזה: את רדיפת האמת, את הפלורליזם, ואת החתירה לשוויון, מתינות, סובלנות, הכלה וחופש ביטוי. כך הורו האבות המייסדים וכך מורה חוקת הטכניון. לכם, כבוגרי המוסד המפואר הזה, נועד תפקיד חשוב ומרכזי בהתמודדות עם האתגרים הניצבים לפתחנו כגורם ממתן הפועל לריפוי שסעי החברה.
“אנחנו מצפים מכם להצטיין ולהוביל לא רק במישור המקצועי אלא גם במישור הערכי – להנחיל ולהדגים לאחרים את הערכים שספגתם כאן. המטען שאתם יוצאים עימו יסייע לכם להיות אנשי מקצוע מעולים, אבל לא פחות מכך, כך אנחנו מקווים, להיות גם אנשים ואזרחים טובים יותר – קשובים לצרכיו של האחר ונכונים להושיט יד ולסייע בחיזוק המדינה, החברה והקהילה בה אתם חיים.”
בשם הבוגרים דיברה עדי קיקוזאשווילי, בוגרת הפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון, שאחיה הבכור שלומי זיו נחטף ממסיבת הנובה שבה עבד. אחרי 246 ימים בשבי חמאס הוא חולץ על ידי כוחות הבטחון במבצע ארנון ושב לחיק משפחתו. “ב-7 באוקטובר החיים של כולנו התהפכו,” אמרה עדי. “רובנו מכירים מישהו שנפל, ששרד, שנרצח או שנחטף. באותו יום אחי הגדול נחטף. כששאלו אותי ‘עדי, מה עם הלימודים?’, עניתי ‘שלומי יהרוג אותי כשיחזור ויגלה שלא המשכתי בלימודים, אז אני ממשיכה!’. ביום ה-100 למלחמה עמדתי מולכם ונשאתי דברים, והיום אני זוכה לסגור מעגל. היום אני נושאת דברים ואחי יושב כאן מולי. תודה אחי ששרדת, תודה על עוד חלום שמתגשם. תודה גדולה לרב פקד ארנון זמורה השם יקום דמו שנפל בגבורה במבצע החילוץ של אחי.”
דיקן לימודי הסמכה פרופ’ חוסאם חאיק שיבח את הבוגרים והבוגרות על נחישותם ודבקותם בלימודים בתקופה קשה כל כך ואמר כי “הצלחתכם היא תזכורת לכוחם של הידע, ההתמדה והרוח האנושית ולחשיבותה של היכולת להסתגל למציאות משתנה. פעולה אמיצה וחדשנית היא המפתח לשינוי. בצאתכם אל העולם הרחב זיכרו כמה חיוניות היכולות שפיתחתם בתקופה מורכבת זו – ולא רק היכולות הטכניות וההבנה המדעית אלא האמונה בכוחו של הידע לייצר סביבה טובה, בריאה, שוויונית ותרבותית שתבנה עתיד טוב יותר לכולנו. אני מברך אתכם על הישגיכם ומאחל לכם הצלחה במסעכם החדש.”
יו”ר אס”ט (אגודת הסטודנטים בטכניון) איתי ישראל סיפר על ידידו נדב בן יהודה, מטפס הרים ישראלי צעיר שהגיע למרחק 300 מטרים מפסגת האוורסט כשהבחין במטפס טורקי מחוסר הכרה – והחליט לוותר על כיבוש הפסגה לטובת הצלתו של אדם זר. “אני מאמין שהוא משקף במובנים רבים את הדרך שכל אחת ואחד מכם עבר פה בטכניון. כולכם טיפסתם על הר משלכם – עם קורסים מאתגרים, לילות בלי שינה, רגעים של תסכול, ואינספור נקודות שבירה. והיו גם רגעים של בחירה – להיות שם עבור חבר, לעזור לסטודנט אחר, לשים את האנושיות לפני ההישג האישי. התואר הזה אינו רק תעודה. הוא עדות לכך שעמדתם באתגרים, בחרתם נכון ולא ויתרתם.” הוא ציין את ארבעת הסטודנטים חללי הטכניון במלחמה: עמית חיות, דניס וקסלר, דובי כוגן ואלון ספראי. “הכאב על האובדן גדול מנשוא, אך לצד הכאב – גם הכרת תודה עמוקה. הכרת תודה על אומץ הלב, על ההקרבה, על כך שבזכותם אנחנו יכולים להיות כאן היום ולזכות, ולו לרגע, בחיים של שגרה ותקווה.”
בטקס דיברה אל הבוגרים מרב בהט, בוגרת הפקולטה למדעי הנתונים וההחלטות, מנכ”לית ומייסדת-שותפה בחברת הסטארטאפ Dazz. החברה פיתחה פלטפורמה לתיקון אוטומטי של חולשות אבטחה ונמכרה ל-Wiz, שבין מייסדיה בוגר טכניון נוסף – אסף רפפורט. “אני זוכרת את היום הראשון שלי בטכניון, בת 20, אחרי צבא, מלאה גאווה והתרגשות אבל גם פחד גדול,” אמרה בהט. “הגעתי ממשפחה דתייה מבאר שבע הרחוקה, הכרתי רק חבר אחד, היו לי פערים במתמטיקה, אפס רקע בפיזיקה ומדעי המחשב, והרגשתי את תסמונת המתחזה – שכולם מסביבי הרבה יותר בטוחים בעצמם, עם בסיס ידע יותר חזק משלי. הייתי בחרדה שהולך להיות ממש קשה, אולי אפילו בלתי אפשרי. אבל עם האמונה – מהדיקן, מהמרצים, מהחברים – ובעזרת עבודה קשה ובלתי מתפשרת, סיימתי את הלימודים בהצלחה גדולה. יותר מהציונים ומהתעודה קיבלתי כאן את השיעור הכי חשוב למסע שלי: למדתי את הכוח של מאמץ, התמדה ולמידה עצמאית. למדתי שאנחנו חזקים יותר ממה שאנחנו חושבים, ושאנחנו תמיד יכולים טיפה יותר או אפילו הרבה יותר. קיבלתי חברים לחיים שמלווים אותי ומייעצים לי עד היום.”
שניים מהבוגרים החדשים הם התאומים אופק ושחף הר-אבן, שהשלימו את התואר הראשון באותו מסלול בפקולטה להנדסת חשמל ומחשבים ע”ש ויטרבי, ובמהלכו השלימו 250 ימי מילואים כל אחד. השניים גדלו בכרמיאל, שיחקו בליגה הלאומית בכדורסל ויחד התאמנו והתחרו בקראטה – שניהם עם חגורה שחורה שנייה. לקראת סוף הצבא הם עשו פסיכומטרי, הוציאו מעל 700 ולא התלבטו היכן ילמדו – “בטכניון, כי זה המקום הכי טוב,” מסביר שחף. “אמרתי לאופק שיבחר מסלול ואני אזרום איתו, וככה הגענו למסלול הנדסת מחשבים ותוכנה בפקולטה להנדסת חשמל ומחשבים ע”ש ויטרבי.” לצד הלימודים הם הקימו רשת משפחתית של מכוני אימון בכרמיאל. כיום עובדים שניהם בחברת אפל, ושחף מתכונן לנישואיו הקרבים לארוסתו.
“אנחנו מאוד מרוצים מארבע השנים שעשינו בטכניון,” אומר שחף, “ומהשילובים שהצלחנו לעשות בין הלימודים לעיסוקים אחרים. מה שבטוח, זו הייתה התקופה הכי מאתגרת בחיי – יותר משירות ביחידה מובחרת, יותר מעבודה בהייטק. בטכניון יש אינטנסיביות שאין בשום מקום אחר.”
צילום: רמי שלוש, דוברות הטכניון