הטכניון חנך שני מרכזי מחקר חדשים בפודטק ובחלבון בר קיימא
מרכז קרסו ומרכז הכט יקדמו חדשנות, מחקר ושיתוף פעולה עם התעשייה בייצור מזון ובביוטכנולוגיה
שני מרכזים חדשים הוקמו בטכניון – מרכז קרסו לחדשנות בטכנולוגיות מזון ומרכז אסתר והרברט הכט למחקר חלבון בר-קיימא. מרכזים אלה יקדמו חינוך, מחקר וחדשנות בעולם המזון ויהדקו את הקשר בין הטכניון וכלל תעשיות המזון – מהמסורתיות ועד החדשניות שבהן.
נשיא הטכניון פרופ’ אורי סיון אמר כי “מיגור הרעב ושיפור הביטחון התזונתי הם מהאתגרים העיקריים הניצבים בפני האנושות במאה ה-21, כפי שהוגדרו גם ביעדי האו”ם לפיתוח בר קיימא. בטכניון פועלת הפקולטה היחידה בארץ להנדסת מזון, פקולטה המובילה את תעשיית הפודטק הישראלית. אנו מודים למשפחות קרסו והכט על תרומותיהם הנדיבות שיסייעו לנו לקדם מחקר חלוצי בתחום, להכשיר את טובי המדענים והמהנדסים עבור תעשיית הפודטק הישראלית ולשמר את מעמדה של הפקולטה בחזית העולמית של המחקר והפיתוח.”
דיקנית הפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון, פרופ’ אסתי סגל, הוסיפה כי “כדיקנית הפקולטה אני רואה בהקמת שני המרכזים ביטוי מובהק לחזון שלנו: למצב את הטכניון ואת מדינת ישראל בחזית העולמית של החדשנות בתחום המזון. תחום זה אינו רק מנוע צמיחה תעשייתי – הוא אתגר מדעי, סביבתי וחברתי חשוב, שבו נפגשים ביוטכנולוגיה, הנדסה, בריאות, מדעי החיים וקיימות. שני המרכזים נולדו מתוך תפיסה רב-תחומית של מצוינות, והם יאפשרו לנו לפתח טכנולוגיות פורצות דרך, לחבר בין מחקר בסיסי ליישומי ולהוביל פתרונות מזון לעולם שמתמודד עם שינויי אקלים, אי-שוויון תזונתי ודלדול משאבים. זוהי גם מחויבות לעתידה של מדינת ישראל – להבטחת ביטחון תזונתי, לקידום קיימות ולהכשרת דור העתיד של מדעניות ומדענים, מהנדסות ומהנדסים, שיפעלו מתוך חזון, תעוזה ואחריות. זהו חיבור עוצמתי בין מדע לייעוד, בין ידע להשפעה – למען ישראל ולמען העולם כולו.”
פרופ’ אמריטוס פרץ לביא, יו”ר אגודת ידידי הטכניון בישראל, אמר כי “המרכז החדש יתמוך בטכניון ובפקולטה במשימתם לגשר בין מדע, הנדסה וטכנולוגיה ולעצב את עתיד ייצור המזון, שימורו וצריכתו תוך כדי טיפוח יעדים חיוניים ובהם צמצום פסולת והגנה על הסביבה. ניצבים בפנינו אתגרים מחקריים גדולים המחברים בריאות, קיימות וחדשנות לצד התפקיד החינוכי של הכשרת הדור הבא של מדענים ומהנדסים. מרכז זה יאפשר לחוקרי הטכניון לתרגם רעיונות להשפעה ממשית. אנו מודים למשפחת קרסו לדורותיה, לרבות הדור הצעיר, על שאיפשרו לנו לייסד מרכז חשוב זה. הבה נחגוג ציון דרך זה, ועכשיו – לעבודה.”
מרכז קרסו לחדשנות בטכנולוגיות מזון הוקם בתרומתם הנדיבה של חברת “פריסבי” קרסו מוטורס, מנכ”ל הקבוצה איציק וייץ, בני משפחת קרסו וקרן ביחד. קרסו מוטורס, יבואנית הרכב הוותיקה בישראל, הוקמה בשנת 1933 על-ידי משה קרסו שעלה ארצה עם פלומבה אשתו וארבעת ילדיהם מסלוניקי בשנת 1924 – השנה שבה נפתח הטכניון – וכיום תחת המותג “פריסבי” היא חברת הרכב הגדולה והמגוונת בישראל.
בני הדור השלישי והרביעי במשפחה ממשיכים בפעילות העסקית ברוחו של סבא משה, לצד עשייה חברתית המתמקדת בצמצום פערים, מצוינות אקדמית ופיתוח התעשיה המתקדמת בישראל. החבירה לטכניון, מוסד אקדמי שהמצוינות והערכיות הם עמוד השדרה שלו, טבעית למשפחה ולחברה, והתרומה הנוכחית ממשיכה מסורת של תרומות-עבר לטכניון. המחקר היישומי בטכנולוגיות מזון תורם לחיזוק החוסן והביטחון התזונתי של מדינת ישראל, מקדם מנועי צמיחה כלכליים, ומאפשר יצירת שיתופי פעולה אזוריים וגלובליים. כל זאת תוך התמודדות עם אתגרי קיימות רחבים העומדים כיום בפני העולם.
תרומת משפחת קרסו, שתעצים את טביעת האצבע הישראלית במחקר בתעשיית המזון העולמית, נועדה לתמוך ולהגשים את ערכי המשפחה והחברה בדגש על ציונות, חינוך למצוינות במדעים, צמצום פערים והשקעה בתשתיות. המתקן המורחב והמשודרג יהיה יחיד במינו בישראל ומהמתקדמים בעולם ויכלול מרכז מחקר ופיתוח לקראת ייצור תעשייתי, הכולל ציוד לגמלון תהליכים מהמעבדה לרמת פיילוט, מעבדות לאנליזה של מזון וביו-חומרים, מעבדת פרמנטציה, מטבח תעשייתי וחדר טעימות שישמשו להוראה, מחקר ותמיכה בתעשייה ובחברות הזנק.
מרכז אסתר והרברט הכט למחקר חלבון בר קיימא הוא מרכז רב-תחומי המאגד כ-50 חוקרים מפקולטות רבות ברחבי הקמפוס לטובת פיתוח פתרונות מזון לעתיד טוב יותר. מרכז זה ישמש מופת למחקר בתחום החלבון בר הקיימא, יקדם שיתופי פעולה בתוך הטכניון ומחוצה לו ויטפח חדשנות יזמות והכשרת המשאב האנושי בתחום זה.
פרופ’ יואב ליבני, חבר סגל בפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון וראש מרכז אסתר והרברט הכט למחקר חלבון בר-קיימא, אמר כי “זהו המרכז האקדמי הראשון בעולם בתחומו. חזון המרכז להוות מרכז רב תחומי למחקר חלבון בר-קיימא המושתת על המצוינות הטכניונית ועל ההתפתחות המהירה בתחום זה בעולם. המרכז מקדם מחקר, מושך חוקרים מצטיינים חדשים, מכשיר סטודנטים לתארים מתקדמים ופוסט-דוקטורנטים ומספק תשתיות מחקר שבקדמת הטכנולוגיה. המרכז מעניק מענקי מחקר תחרותיים להתנעת מחקרים ראשוניים בשיתוף פעולה בין-פקולטי ומקיים כנסים לחיזוק הקשרים בין חוקרים בתחומים הרלוונטיים בטכניון ומחוצה לו.”
מרכז החלבון בר-הקיימא נושא את שמותיהם של הרברט ואסתר הכט, שעזבונם מימן את התרומות הגדולות ביותר להקמת המרכז ולתמיכה בפעילותו החיונית.
הרברט הכט (2020-1922) נולד בפרנקפורט והיגר לארצות הברית ב-1939 עם עליית הנאצים. הוא החל את חייו החדשים ביו יורק בעבודה שנועדה לתמוך בו ובהוריו בזמן שלמד הנדסת חשמל. הוא שירת בצבא האמריקאי, וכששוחרר החל את הקריירה המקצועית שלו, והצטיינותו הובילה אותו להיות מנהיג עולמי באמינות של חומרה ותוכנה. קשריו עם הטכניון נמשכים כבר עשרות שנים וכללו גם תקופת הוראה בפקולטה למדעי הנתונים וההחלטות.
אסתר הכט (2023-1925) נולדה במוסקבה אך גדלה בתל אביב. כשאביה נפטר נקלעה המשפחה לקשיים כלכלים והיגרה בתקופת מלחמת העולם השנייה לניו יורק, שם פגשה את הרברט ונישאה לו. היא השלימה תארים בעבודה סוציאלית ועבדה כעובדת סוציאלית קלינית בתקופה שבה הקימה משפחה. אחד מהישגיה הרבים הוא הבאת שלושה דורות של משפחתה מברית המועצות ללוס אנג’לס.
חייהם יוצאי הדופן של הרברט ואסתר מאופיינים במסירות עצומה לציונות, באמונה עמוקה בחשיבות המשפחה ובאתיקה של עבודה קשה והתמדה. בניהם, בארי ומיירון הכט, נכחו בגאווה בחנוכת המרכז.