מטוסים, לווינים, כלי טייס בלתי מאוישים וטילים הוצגו בפני תלמידות תיכון ביום חשיפה מיוחד שהתקיים בפקולטה להנדסת אווירונאוטיקה וחלל בטכניון. המטרה: לעודד בנות ללמוד בפקולטה
כמאה וחמישים תלמידות תיכון מחיפה ומאזור הצפון, הלומדות במגמות מדעיות וטכנולוגיות, ביקרו בשבוע שעבר בפקולטה להנדסת אווירונאוטיקה וחלל בטכניון במסגרת יום חשיפה מיוחד. היום המיוחד נועד להציג בפני התלמידות את הפקולטה, את התכנים הנלמדים בה ואת העיסוק במקצוע בתעשייה, ולהראות להן שתחומי האווירונאוטיקה והחלל לא מיועדים לגברים בלבד, וכי אין להן סיבה לחשוש מפניהם.
נשיא הטכניון פרופסור פרץ לביא בירך את התלמידות בפתיחת היום ואמר: “בכיתה הראשונה בטכניון, שנפתחה ב-1924, למדו 16 בנים ובת אחת. היום שיעור הנשים בקרב הסטודנטים הוא 37% והמטרה שלנו היא להגיע ל-50% בכל הפקולטות. היום המיוחד הזה נועד לשכנע אתכן שהמקום שלכן הוא כאן בטכניון ושאתן יכולות לעשות את זה. העתיד שלנו במדינת ישראל בנוי על ידע מדעי והנדסי. אני מחכה לראות אתכן בעוד ארבע שנים בטקס פתיחת שנת הלימודים.”
“שיעור הבנות בפקולטה עומד היום על 15% – 20% בלבד, רחוק משעורן באוכלוסיה, ואין לי ספק שזה נובע מתדמית שגויה של המקצוע והתחום,” אמר דיקן הפקולטה, פרופסור יעקב אושמן. “הבעיה לא מתמצית באחוזים בלבד: לאורך שנים היו בין טובי הסטודנטים שלנו בנות, וכשבנות לא מגיעות אלינו, נגרם הפסד גדול למקצוע, למדע, לתעשיה ולמדינה. בנוסף על כך, הבנות שאינן מגיעות אלינו מפסידות חיים מקצועיים וקריירה מרתקת ומתגמלת מאין כמוה. לימודי אווירונאוטיקה וחלל מתאימים לכל מי שמחפשת קריירה מרתקת ומאתגרת, ומגוון הנושאים בהם ניתן לעסוק כולל פרוייקטים אזרחיים מובהקים, כמו לווינים ומטוסי מנהלים, לא רק טילים ומטוסי קרב.”
“אני מאוד אוהבת מטוסים, הם העיסוק והתחביב שלי,” סיפרה לתלמידות פרופסור דניאלה רווה שארגנה את האירוע, מרצה יחידה בקרב חברי הסגל בפקולטה. “התברכתי בכך שאני יכולה לעסוק במה שאני אוהבת. אווירונאוטיקה הוא מקצוע המתאים מאוד לבנות. הפקולטה להנדסת אווירונאוטיקה בטכניון נפתחה לאור חזונו פורץ הדרך של בן גוריון לפני 60 שנים, והיום התעשייה האווירית הישראלית היא מהמובילות בעולם. הפקולטה היא היחידה בארץ מסוגה והתחום מתאים לנשים ולגברים כאחד. לכל מהנדס או מהנדסת טובים, המסיימים את לימודיהם בפקולטה, מובטחת תעסוקה בתחום.”
התלמידות ביקרו במעבדות הפקולטה ונפגשו עם בוגרות. בפאנל מיוחד סיפרו שלוש בוגרות על דרכן האקדמית ועל תחומי העיסוק שלהן היום. “הנושאים שבהם עסקתי לאורך כל הקריירה שלי היו מאוד מעניינים,” אמרה יהודית לפיד-מעוז, מהנדסת-מערכת בכירה בתעשייה האווירית. “עסקתי בתכנון מטוסים, מערכות נש וטילים. ניתן לשלב אימהוּת עם קריירה באווירונאוטיקה – זה לא סותר.”
תמר גולדנברג-יהב, מהנדסת ברפאל, למדה בפקולטה במסגרת העתודה האקדמית, ובצבא שירתה כמהנדסת ניסוי במרכז ניסויי טיסה של חיל האוויר. “כשבחרתי ללמוד אווירונאוטיקה,” היא מספרת, “לא ידעתי ממש במה מדובר, אבל זה נראה לי מעניין. היום אין לי ספק שהבחירה שלי היתה מצוינת. השירות הצבאי שלי היה מרתק ומאתגר. טסתי במסוקים ובמטוסי קרב כחלק מתפקידי כמהנדסת טיסה וזו היתה חוויה מדהימה.”
“תחום האווירונאוטיקה מתאים לכל מי שאוהבת דברים מגניבים ולא כל כך טריוויאליים. זה ממש לא תחום של בנים ואנחנו רוצות כמה שיותר נשים בפקולטה,” אמרה לתלמידות מיכל ישינסקי, סטודנטית לתואר שני בפקולטה, השותפה לפרויקט SAMSON במכון לחקר החלל. לדבריה היא נמשכה תמיד למקצועות הטכניים. “במהלך פרויקט הסיום בפקולטה השתתפתי עם סטודנטים נוספים בתחרות העולמית DBF (Design, Build, Fly) בארה”ב. תכננו מטוס ללא טייס (מל”ט), בנינו אותו והטסנו אותו וזכינו במקום העשירי מבין 82 קבוצות. זו הייתה חוויה יוצאת דופן. היום אני עוסקת במערכות-לווינים מבוזרות ונהנית מכל רגע.”
היום המיוחד הותיר את רשמיו בקרב הבנות. “אני מאוד מתעניינת במטוסים, והיום הזה עניין אותי במיוחד,” אמרה ספיר רביבי, תלמידת כיתה י”ב מבית הספר ליאו בק בחיפה. “נחשפתי להרבה נושאים ותחומים חדשים. אשמח ללמוד כאן.”
“התחום לא כל כך משך אותי ולא שקלתי אותו כאופציה לעתיד,” סיפרה סשה טימין, גם היא תלמידת י”ב מבית הספר ליאו בק, “אבל היום המיוחד בפקולטה שינה את דעתי ופתח בפני דלתות ואפשרויות חדשות. התרשמתי מאוד מההישגים של הבוגרות שדיברו אתנו. זה נתן לי השראה ושאיפה להגיע להישגים כאלה בעתיד ולהיות מישהו ולא משהו.”