כל חברי המשלחת, שדורגה במקום ה-19 מתוך 82 משלחות, חזרו עם מדליות.
ראש המשלחת, ד”ר אלי רז מהטכניון: מערכת החינוך הישראלית מטפחת את הסקרנות ואת היצירתיות.המשלחת הישראלית לאולימפיאדה הבינלאומית בפיזיקה חזרה השבוע מהודו עם חמש מדליות אולימפיות (3 כסף, 2 ארד), לאחר שדורגה במקום ה-19 מתוך 82 משלחות. מבין מדינות המערב (בלבד) מקדימות את ישראל רק ארה”ב (מקום 4) וגרמניה (17).
“הגענו לאולימפיאדה אחרי תקופה ארוכה של הכנות,” אומר תום סגל, תלמיד י”ב ממודיעין. “כבר בשנה שעברה החל המיון – שלב א’ (שאלות אמריקאיות) ושלב ב’ (שאלות פתוחות) – ומי שעבר הגיע בקיץ 2014 למחנה של שבועיים בטכניון. 20 התלמידים שעמדו בדרישות המשיכו בלמידה בבית, ובפסח התכנסנו שוב, הפעם 12 תלמידים, למחנה נוסף. מתוך המחנה הזה נבחרו שמונה תלמידים לאולימפיאדה האסייתית, שהתקיימה בסין (שם קיבלתי מדליית כסף), ולאולימפיאדה הבינלאומית הגענו חמישה.”
האולימפיאדה נמשכה שבוע וחצי, הכוללים בילויים כגון ביקור בלונה פארק והיכרות עם הסביבה ויומיים של מבחנים – יום עיוני ויום ניסויים. “זה היה ניסוי בתופעת ההתאבכות – קיבלתי קפיץ הבנוי בדומה ל-DNA, והייתי צריך להסיק את המבנה המדויק שלו על פי התנהגות האור שהוקרן עליו. זה כמובן ניסוי שלא עשיתי מעולם, כך שנדרשה המון מחשבה. גם המבחן העיוני שואל שאלות חשיבה שהן מין חידות, וזה ממש לא דומה לבחינות בגרות.” סגל, כרבים מבוגרי האולימפיאדות, ייכנס בקרוב למסלול של עתודה אקדמית.
“מדינות המזרח משקיעות במשלחותיהן הרבה יותר,” אומר ד”ר אלי רז מהטכניון, העומד בראש המשלחות הישראליות לאולימפיאדה כבר יותר מעשרים שנה. “אנחנו בטכניון משקיעים במשלחת הישראלית פחות – לא בשל בעיית משאבים אלא מתוך תפיסה שלמידה מופרזת מעקרת את ההתלהבות המדעית. לתפיסתנו, האולימפיאדה אינה אלא אמצעי למטרה האמיתית: יצירת מוטיבציה ופיתוח סקרנות וחשיבה יצירתית. תרגול טכני בלחץ זמן עשוי להמאיס את הפיזיקה על התלמיד, ולהשיג את המטרה ההפוכה.”
לדברי ד”ר רז, המכהן כראש המחלקה לפיזיקה והנדסה אופטית במכללת בראודה בכרמיאל וכמרצה לפיזיקה בטכניון, האולימפיאדה השנה היתה קלה מקודמותיה אך לחץ הזמן היה רב – מה שנתן יתרון למתמודדים ממזרח אסיה וממזרח אירופה. “היתרון שלנו, הישראלים, הוא בחשיבה יצירתית ומיוחדת, ושם אנחנו מצליחים יותר מאחרים. כולנו מכירים את התלונות על מערכת החינוך בישראל, אבל זו מערכת שמטפחת מאוד את הסקרנות, היצירתיות וחופש המחשבה. התלמידים שלנו מתווכחים עם המורים שלהם, ולא תמיד זה נעשה באופן מנומס ותרבותי, אבל הדינמיקה הזו פותחת את המחשבה ומעודדת יצירתיות.
פינלנד, שכולם כאן נוהגים לשבח ורוצים ללמוד ממנה, נמצאת באולימפיאדות הפיזיקה הרחק מאחורינו (מקום 37).”
המשלחת הישראלית כללה השנה חמישה תלמידים: שקד רוזנשטיין מכפר הנוער ויצו, ניר העמק (מדליית כסף), טום סגל מעירוני ב’, מודיעין (כסף), ניר ירון מתיכון מדעים ואמנויות, ירושלים (כסף), אילן מיטניקוב מתיכון משה שרת, נצרת עילית (ארד) ומורן שפירא מתיכון העמק המערבי, יפעת (ארד). את המשלחת ליוו ד”ר רז והמדריכים איתמר חסון (שקיבל מדליית זהב באולימפיאדת 2009) ופבל רדזיווילובסקי.