כלי הרכב TracTech, שנבנה על ידי סטודנטים במסלול להנדסה חקלאית בטכניון, קטף פרסים בתחרות הבינלאומית IQS. הסטודנטים תכננו ובנו את הרכב במסגרת לימודיהם בקורס של פרופסור יצחק שמולביץ מהפקולטה להנדסה אזרחית וסביבתית.
תחרות IQS (“טרקטור רבע סקלה”) התקיימה באילינוי זו השנה ה-18 על ידי ASABE – האגודה הבינלאומית האמריקאית להנדסה חקלאית וביולוגית. בתחרות זו משתתפים כלי רכב רב תכליתיים (פלטפורמות) שתוכננו ונבנו על ידי קבוצות סטודנטים מרחבי העולם. צוות הטכניון – הצוות הישראלי הראשון המשתתף בתחרות מאז ייסודה – זכה במקומות הראשונים בקטגוריית “בדיקות ופיתוח הפלטפורמה” ובקטגוריית “פלטפורמה שקטה לתנאי סביבה”. בנוסף כתבו השופטים כי “מעולם לא הפגינה קבוצה בהופעתה הראשונה בתחרות מקצוענות ומקוריות כאלה”.
“מבחינתי זו הצלחה לא נורמלית,” אומר פרופסור שמולביץ, שהגה את הרעיון להכשרת המשלחת ולשיגורה לארה”ב. “זו המשלחת הישראלית הראשונה בתולדות התחרות, וחשוב להבין שהתמודדנו שם עם כ-30 צוותים מנוסים מאוד, עם ליווי ותיקצוב משמעותיים הרבה יותר.” העבודה על הפרויקט החלה בנובמבר 2014 ושיתפה גורמים רבים בתעשייה. “במוצאי שבועות טסנו לאילינוי, שם עמדו לרשותנו שלושה ימים להשלמת בניית הפלטפורמה. אלה היו ימים של עבודת צוות מטורפת, שללא ספק תיזכר כחוויה מקצועית מיוחדת אצל כל משתתפי הפרויקט. אני מקווה שהתוצאות המוצלחות יובילו לגיבוש צוות חדש לבניית פלטפורמה נוספת לקראת התחרות שתתקיים בשנה הבאה.”
פרופסור שמולביץ, מנחה הקורס, שימש כאחראי המקצועי והאקדמי של הקבוצה מהטכניון. נחום אורלב וד”ר עמוס מזרח הנחו מקצועית את הסטודנטים. TracTech נבנתה בסיוע אליאסף בקר (מדריך מכונאות רכב) וטכנאֵי המעבדה ליחסי מכונה-קרקע בפקולטה להנדסה אזרחית וסביבתית. סיוע נוסף ניתן מהגורמים הבאים: הפקולטה, המרכז למחקר בהנדסה חקלאית, תוכנית האנרגיה של הטכניון, המכון להנדסה חקלאית, חברת סקאניה ישראל וחברת זוקו שילובים – קאטרפילר ישראל.
על התחרות:
תחרות IQS נוסדה על ידי אגודת ASABE לפני 18 שנה לנוכח מחסור בכוח אדם מקצועי בחברות גדולות כמו קאטרפילר וג’ון דיר, ומתוך שאיפתן של החברות הללו למשוך סטודנטים צעירים ומוכשרים. במרוצת השנים הפכה ההשתתפות בתחרות ל’כרטיס כניסה’ לחברות הללו. כלי הרכב המיוצרים במסגרת התחרות מיועדים למשקים חקלאיים קטנים, ולכן נדרשים לשלב יתרונות של טרקטורון (מהירות ונוחות) עם תכונות של טרקטור – גרר גבוה ונסיעה איטית (0.5 קמ”ש) למטרות חקלאיות כגון חלוקת מזון ברפת. מארגני התחרות מספקים למתחרים זוג צמיגים אחוריים מתוצרת Titan ומנוע 31 כ”ס מתוצרת Briggs & Stratton. ייחודה של התחרות בכך שהיא מדמה סביבת עבודה ריאליסטית לחלוטין; כל קבוצה המשתתפת בתחרות נדרשת לפעול כחברה (הנהלה, שיווק, מכירות וכו’) המייצרת כלי רכב בהתאם לדרישות השוק ובהנחה שהמוצר יימכר ב-3,000 יחידות בשנה. בנוסף להפגנת יכולותיה המוטוריות של הפלטפורמה בגרירה ובעמידות (durability – מסלול מכשולים קשה) נדרשים הסטודנטים להתמודד עם שורה ארוכה של אילוצים בתכנון, בבטיחות, ביעילות בתהליכי ייצור ותחזוקת הכלי, ובסופו של דבר לשכנע את השופטים שהמוצר שלהם מוצלח וכלכלי.