פרופ’ אריק מזור מאוניברסיטת הארוורד, האורח המרכזי ביום העיון “הערכה לשם למידה” שהתקיים בטכניון, הסביר מדוע “שיטת הציונים הנוכחית מעקרת את הסקרנות
“הטכניון מעריך מצוינות וחותר למצוינות, וכשאתה רוצה להיות בשורה הראשונה אתה חייב להצטיין בכל – לא רק במחקר, אלא גם בהוראה. זוהי משימתו של המרכז לקידום הלמידה וההוראה בטכניון, וזה נושאו של יום העיון הזה, המתמקד בהערכה.”
פרופ’ גדי שוסטר, המשנה לנשיא לעניינים אקדמיים, פתח בדברים אלה את יום העיון בנושא “הערכה לשם למידה”, שהתקיים במרכז לקידום הלמידה וההוראה בטכניון. את שתי ההרצאות המרכזיות נשא פרופ’ אריק מזור (Eric Mazur), דיקן פיזיקה יישומית באוניברסיטת הארוורד וחתן פרס מינרווה. “בישראל כבר הייתי בעבר,” אמר פרופ’ מזור, ” אבל בטכניון עוד לא ביקרתי ואני שמח מאוד להיות כאן, במוסד שחרת על דגלו – כך קראתי בניו יורק טיימס – את החתירה לחדשנות”.
פרופ’ מזור סיפר על התהליך האישי והמקצועי שעבר במרוצת השנים כמרצה לפיזיקה. “בשנת 1984 התחלתי ללמד בהארוורד קורס שאיש לא רצה ללמד – ‘פיזיקה לתלמידי קדם-רפואה’. עשיתי את זה בדרך המסורתית: הרצאות פרונטליות. ההצלחה של הסטודנטים שלי במבחנים, וההערכות המעולות שקיבלתי מהם בסקרים, הסתירו ממני את האמת: זו הייתה, ועודנה, הדרך הגרועה ביותר ללמד סטודנטים. האם ראיתם פעם מקום עבודה שמושתת על סיטואציה כזו, שבה אדם אחד מדבר ומשדר וכל השאר רק קולטים, לא יוצרים, לא מחדשים, לא חושבים ולא עובדים בצוות? אין מקום עבודה כזה. ובכל זאת, כך נראות הכיתות שלנו כיום.
“הכיתה המסורתית בנויה על מודל האמפיתיאטרון – זוהי בעצם הצגה, וזה המסר שהסיטואציה הזו משדרת: המורה מציג ומדבר, התלמיד מקשיב ולא מפריע. ברור שזה אינו קונטקסט שמעודד אינטראקציה. דמיינו לעצמכם סטודנט שמרים את היד ואומר: ‘אדוני המרצה, האם אתה יכול להיות בשקט חמש דקות, כדי שאוכל לחשוב?’ במילים אחרות, אנחנו מסתפקים ברמה הנמוכה ביותר של העשייה החינוכית: העברת מידע. מה עם תרגול, יצירתיות, חשיבה? בגישה המסורתית אנחנו מוותרים על כל אלה ונשארים עם שידור וקליטת מידע, ובשביל זה לא צריך אותנו המורים – מספיק גוגל.”
בעקבות תובנות אלה פיתח פרופ’ מזור גישה חדשה להוראת עמיתים ולהערכתם באופן המטפח מעורבות, חשיבה ולמידה אינטראקטיבית. “שיטת הציונים הנוכחית פוגעת בעשייה החינוכית, שכן היא מענישה את הסטודנט על טעויותיו ומעקרת את יצר הסקרנות שלו. הדרך לחדשנות וליצירתיות רצופה בכשלונות, ושיטת הציונים אוסרת על התלמיד להיכשל.” שיטת ההוראה שפיתח פרופ’ מזור מחקה את החיים האמתיים – עבודת צוות, דיונים, שאלות מסקרנות והרבה טעייה. “במבחנים שלי מותר לפתוח מחשבים ולגלוש ברשת – הכל חוץ ממסרונים ודוא”ל. הרי לשאלות שמחייבות הבנה, יישום, ניתוח, הערכה ויצירתיות ממילא קשה למצוא תשובות בגוגל.”
בהמשך יום העיון נערך פאנל בנושא הערכה וניהול ציונים בטכניון, בהנחייתו של פרופ’ משה ברוך, עוזר המשנה הבכיר לקידום ההוראה, ובהשתתפות דיקן לימודי הסמכה פרופ’ יכין כהן, פרופ’ דניאל לוין מהפקולטה להנדסה כימית ופרופסור מיילס רובין מהפקולטה להנדסת מכונות. יום העיון נערך על ידי המרכז לקידום הלמידה וההוראה בטכניון בראשותה של ד”ר אביגיל ברזילי, ובסיועה של ד”ר אירית ורטהיים, כחלק מתכנית לקידום סטנדרטים מקצועיים בתחום ההערכה והבחינות בקורסי הסמכה בטכניון.