בוגרי הטכניון דב מורן וד”ר אמיר באן זכו לאחרונה בפרס ריינולד ג’ונסון למערכות איחסון מטעם IEEE – האגודה הבינלאומית של מהנדסי החשמל והאלקטרוניקה. יחד איתם זכה בפרס סיימון ליצין מאוניברסיטת תל אביב. השלושה זוכים בפרס על תרומתם החלוצית בפיתוח מערכות איחסון המבוססות על זיכרון פלאש.
ההמצאות של דב מורן, אמיר באן וסיימון ליצין הובילו לפיתוחו של הדיסק-און-קי (USB flash drive), ההחסן הנייד הפופולרי ביותר בעולם.
מורן, בוגר הפקולטה להנדסת חשמל בטכניון, יסד את M-Systems בשנת 1989 במטרה לפתח מערכות איחסון המבוססות על יתרונותיו של זיכרון הפלאש (rewritable flash memory). התקן ה-USB הראשון, הדיסק-און-קי, הושק על ידי החברה בשנת 2000 ותפס עד מהרה את מקומו של כונן התקליטורים באיחסון ובהעברה של מידע. בשנת 2006 נרכשה M-Systems על ידי סאנדיסק תמורת 1.6 מיליארד דולר. כיום מכהן מורן כמייסד ויו”ר של קומיגו (Comigo) וכן משקיע במגוון חברות היי-טק ישראליות. במהלך השנים זכה בפרסים רבים, ובהם פרס Geektime על מפעל חיים. את פרס אדוארד ריין שקיבל בשנת 2012 – 20 אלף יורו – תרם לטכניון.
ד”ר באן, שהתפרסם גם בפיתוחה של תוכנת השחמט ‘דיפ ג’וניור’ שזכתה באליפות העולם בשחמט למחשבים, השלים בפקולטה למדעי המחשב בטכניון תואר ראשון (כעתודאי) ותואר שני שבו עסק בעיבוד ממוחשב של מוזיקה. במקביל ללימודי התואר השני השתלב ב’אלסינט’, עבד בכמה חברות נוספות ולבסוף ייסד עם מורן את M-Systems. בחברה החדשה הוא פיתח טכניקות מיפוי דינמיות לארגון המידע על הזיכרון הנייד, וכך איפשר למחשב להשתמש בזיכרון הנייד כבכונן דיסקים. ד”ר באן הוא כיום סגן נשיא לפיתוח עסקי ומנהל טכנולוגיות ראשי בחברת אייססמנט (Eyessessment) ברמת השרון.
פרופסור ליצין פיתח שיטות לעיבוד אותות, המשפרות את דחיסת המידע וכך מאפשרות הפחתה דרמטית בעלות ההתקן. פרופסור ליצין הוא חבר בכיר ב-IEEE ומכהן כפרופסור בבית הספר להנדסת חשמל באוניברסיטת תל אביב.