אדריכלות בעיניים עצומות

תערוכה שהוצגה בפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים בטכניון התמודדה עם שאלות של עיוורון והתעוורות מנקודת מבט אדריכלית.

"מרחב מגע" – מיצב של ג'וד ג'באלי, רים ח'ורי ומראם נעאמנה, העוסק במודעותו של האדם הלא רואה לתנועת גופו
“מרחב מגע” – מיצב של ג’וד ג’באלי, רים ח’ורי ומראם נעאמנה, העוסק במודעותו של האדם הלא רואה לתנועת גופו

התערוכה המציגה עבודות חקר של סטודנטים בקורס “אדריכלות בעיניים עצומות”, בהנחיית האדריכל נועם גליקפלד ופרופ׳ איריס ערבות, התקיימה זו השנה השנייה.

“חמשת החושים הם המבוא לעולם הסובב, ורוב פעולות היומיום שלנו כרוכות בחוש הראייה,” אמר האדריכל נועם גליקפלד, המאבד כיום את כושר הראייה בשל מחלת ה-RP (ניוון של הרשתית). “האדם המתעוור, במיוחד זה המתעוור כאדם בוגר, משאיר מאחור את העולם המוכר ועובר אל עולם שונה.” כמי שחווה את התהליכים הללו בגוף ראשון מתמודד גליקפלד עם שאלות רבות, ובהן: מה מתחדד במעבר הזה? מה נשאר? מה הופך בולט יותר כאשר הקלט משתנה? “הקורס שלנו מתמודד עם השאלות האלה מנקודת מבט אדריכלית, ובכך הוא יחיד במינו.”

הקורס, הנערך בחסות ‘החממה החברתית לדיור וקהילה’ בטכניון ובשיתוף עם האגודה למען העיוור בחיפה, נועד לחשוף את מתכנני העתיד לשאלות אלו, ולהניע תהליך דיאלוגי של ייצור ידע. בקורס לומדים סטודנטים משנה שלישית, רביעית וחמישית, הנפגשים במהלכו עם מקומות ועם אנשים מנקודת מבט חדשה המדגישה דו שיח ולמידה הדדית בשיתוף אנשים עיוורים ומתעוורים.

תערוכת המיצבים ״תפיסת המרחב בלא ראייה״, שסיכמה את הקורס והציגה את עבודת החקר של הסטודנטים, פנתה לאנשים רואים וללקויי ראייה כאחד.