תכנית ללימודי השנה הראשונה בהנדסה ומדעים בשפה הרוסית

הטכניון השיק תכנית חדשה וייחודית לסטודנטים דוברי רוסית: שנה ראשונה של לימודי הנדסה ומדעים בשפה הרוסית, תוך לימוד אינטנסיבי של השפה העברית. משנת הלימודים השנייה ישתלבו הסטודנטים בלימודים בעברית בפקולטות הרגילות של הטכניון, ביחד עם הסטודנטים הישראלים. מחזור ראשון ובו 22 סטודנטים בגילאי 17-25, שהגיעו לישראל במיוחד מרוסיה, אוקראינה, בלארוס ומולדובה, החל החודש את לימודיו בטכניון. הפרויקט המנוהל ומופעל על ידי בית הספר הבינלאומי של הטכניון, נבנה בשיתוף פעולה עם הארגונים “נתיב” ו”מסע” יחד עם משרד החינוך שאחראי על לימודי העברית בתכנית.

“ההגעה שלכם לכאן היא מעשה חלוצי,” אמר לסטודנטים נשיא הטכניון פרופסור פרץ לביא, “הלוואי וסבא שלי שהגיע בגיל 17 מאוקראינה לישראל יכול היה לראות אתכם היום. תטיילו בארץ ותיהנו מהתרבות, מהאנשים ומהנופים. תאכלו פלאפל ותלמדו עברית. נבחרתם בקפדנות לתכנית. אתם קבוצת נוער מובחרת, ואני מקווה מאוד שתישארו כאן לאחר הלימודים.”

ראש “נתיב”, גב’ נעמי בן עמי, סקרה בפני הסטודנטים את הישגי הטכניון ואת מגוון האפשרויות העומדות בפניהם. “תהליך המיון לקבלה לטכניון החל לפני חצי שנה,” אמרה. “זה היה תהליך מקצועי שבו נבחרו הטובים ביותר. עשיתם החלטה אמיצה וטובה.”
ד”ר שרה רובינשטיין ממשרד החינוך בירכה אף היא את התלמידים, והזכירה כי במהלך השנה הקרובה תוקדש תשומת לב לשיפור השליטה בעברית: “השנה תלמדו ברוסית, תלמדו עברית ובשנים הבאות אנו מקווים שתוכלו להשתלב בכל פקולטה שתרצו בטכניון.”

“הסטודנטים בתכנית לומדים מכינה קצרה של ארבעה חודשים בשפה הרוסית שכוללת לימודי מתמטיקה, פיזיקה ועברית ולאחר מכן ארבעה קורסים אקדמיים טכניוניים שמהווים את הבסיס ללימודי הנדסה ומדעים בכל הפקולטות של הטכניון,” סיפר אריאל גבע, מנהל בית הספר הבינלאומי בטכניון, “בנוסף לומדים הסטודנטים לימודי עברית אינטנסיביים בהיקף של כ-400 שעות לאורך השנה. לאחר סיום מוצלח של שנת הלימודים הראשונה יוכלו הסטודנטים להמשיך בכל הפקולטות המדעיות וההנדסיות בטכניון בהתאם לציוניהם.”

פרופסור ארנון בנטור, ראש בית הספר הבינלאומי ומנכ”ל הטכניון, אמר: “אחת המטרות העיקריות של התכנית היא לעודד את הסטודנטים להשתלב בטכניון כסטודנטים מן המניין. במידה והם יעשו כן, הם יהיו זכאים לסיוע ממשרד הקליטה – מימון מלא של לימודיהם בטכניון. בנוסף אנו פועלים לגיוס סטודנטים שאינם זכאי עליה, שיגיעו ללמוד בטכניון בשל איכותו האקדמית.”

התלמידים עצמם בחרו לשתף את הנוכחים בחוויותיהם בדרך מקורית. חמישה מהם עלו לבמה וסיפרו ברצף את סיכום תהליך הקליטה בישראל. “בשלושת החודשים הראשונים שהגענו לישראל, סיירנו במקומות שונים ויפים, מהגליל ועד הנגב,” סיפרו. “ראינו את הכנרת, את ירושלים ואת השומרון. עברנו בדרך בחמש אוניברסיטאות נבחרות, נחשפנו להרצאות וקיבלנו סקירות על אפשרויות הלימוד. אחרי שהגענו לטכניון, קיבלנו החלטה פה אחד – אנחנו נשארים פה.”