מובילה בהוראת המדע

פרופסור טלי טל מהטכניון מונתה לנשיאת NARST הארגון הבינלאומי החשוב בעולם למחקר הוראת המדעים. פרופ’ טל היא הישראלית הראשונה שתעמוד בראש הארגון

פרופ' טלי טל. צילום: דוברות הטכניון

פרופ’ טלי טל. צילום: דוברות הטכניון

פרופ’ טלי טל מהפקולטה לחינוך למדע וטכנולוגיה התמנתה לנשיאה-נבחרת של NARST – הארגון הבינלאומי למחקר הוראת המדעים. זהו הארגון החשוב ביותר בעולם בתחום זה וחברים בו כ-2500 חוקרים מכל העולם.

פרופסור טלי טל היא בעלת תואר ראשון בביולוגיה ותואר שני באקולוגיה של הצומח. “עבדתי שנים רבות בחברה להגנת הטבע,” היא מספרת. “עוד בשירותי הצבאי הדרכתי קבוצות תלמידים. כשסיימתי את לימודי התואר השני וחזרתי לעסוק בחינוך, התחדדה אצלי התחושה שדרך ההדרכה וההוראה שלנו בשדה אינה נכונה. עד אז, רציתי שהתלמידים ילמדו במהלך הסיור הלימודי בטבע, ויבינו עקרונות מדעיים ואת הקשרים המורכבים בין האדם לסביבה, והתעלמתי מהרקע שלהם, מהידע הקודם שלהם, מהעניין הרב שלהם בגיל הנעורים, דווקא בחבריהם, יותר מאשר בתופעות מדעיות, והבנתי שהציפייה שהידע שלי יעבור אליהם בדרך קסם, איננה ריאלית. אז החלטתי לעבור ממחקר אקולוגי למחקר חינוכי, ואת הדוקטורט – בחינוך מדעי-סביבתי, עשיתי בטכניון.”

מאז, לימודי הדוקטורט ואחריו, מתמקדת פרופ’ טל בעיקר בחינוך הסביבתי ובחינוך המדעי מחוץ לכיתה. “גיליתי שדווקא בסביבות לא-פורמאליות, במוזיאונים, בגני חיות, בגנים בוטניים ובסביבה הטבעית מתרחשת חווית למידה משמעותית – לעתים משמעותית יותר מהלימוד הרגיל בכיתה. הסביבה החוץ כיתתית מאפשרת למידה בינתחומית, בהקשר של חיי יומיום. בשנים האחרונות, טל מתמקדת בלמידת חקר רב תחומית בשדה, המאפשרת למורים ותלמידים ליישם חשיבה מדעית ברמה גבוהה במגוון תחומי דעת. קבוצת מורים איתה עבדה לאחרונה על חקר באקולוגיה וחקר בארכיאולוגיה, אף השתתפה בחפירה ארכיאולוגית בצוותא עם הארכיאולוג ד”ר מרדכי אביעם ממכללת כנרת, בה התגלה פסיפס יפהפה ובו דמויות טווס וכתובת גדולה ביוונית. ההתנסות שילבה בין שני מחקרים שנתמכו על ידי הקרן הלאומית למדע – מחקר בארכיאולוגיה, ומחקר על למידת חקר.

את גישתה לפיתוח מקצועי של מורים למדעים, באמצעות חקר בשדה, “ייצאה” פרופ’ טל גם למישיגן בארה”ב, שם פיתחה, בשיתוף מדענים וחוקרי חינוך מ-Michigan State University, את תוכנית Teaching Science Outdoors התומכת בהוראת מדעים בגישת חקר בשדה.

לאחרונה, בצוותא עם חוקרים מאוניברסיטת חיפה והטכניון, פרופ’ טל מובילה מרכז מצויינות ללמידה משמעותית באמצעות “מדע אזרחי” (citizen science). המרכז החדש, אחד מחמישה מרכזים ארציים הנתמכים על ידי הקרן הלאומית למדע ומשרד החינוך, יוצר שיתופי פעולה בין מדענים, אירגונים שונים ובתי ספר, המעוניינים לקחת חללק במיזמים מדעיים אמיתיים, בהם התלמידים והמורים יהיו חלק מקהילה יוצרת מדע.

פרופ’ טל היא הישראלית הראשונה שכיהנה במועצת המנהלים של הארגון בשנים 2014-2017 וכהונתה כנשיאה נבחרת תחל בחודש מרץ 2018.