“דוקטורט הוא רכבת הרים של ניצחונות, כישלונות ועבודה סיזיפית”

בטקס חגיגי שהתקיים בטכניון הוענקו תוארי דוקטור בפילוסופיה ל-212 דוקטוריות ודוקטורים חדשים

הבוגרים בטקס

הבוגרים בטקס

ביום שני, 23 במאי, הוענקו בטכניון תוארי דוקטור בפילוסופיה (PhD) ל-212 דוקטוריות ודוקטורים חדשים. האירוע נפתח בברכותיהם של המשנה הבכיר לנשיא הטכניון פרופ’ עודד רבינוביץ’ ודיקן בית הספר לתארים מתקדמים ע”ש ג’ייקובס פרופ’ דן גבעולי. את הטקס כולו הנחה פרופ’ עירד יבנה מהפקולטה למדעי המחשב ע”ש טאוב המכהן כמנכ”ל מוסד נאמן.

המשנה הבכיר לנשיא הטכניון פרופ’ עודד רבינוביץ’ פתח בדברי תודה “למשפחות, להורים, לבני ובנות הזוג, לחברים הקרובים, לילדים ולכל אלו שללא תמיכתם, דבר מכל ההישג שאנו רואים כאן לא היה מתקיים.” הוא הוסיף כי “טיבו של מחקר חדשני, עמוק, מוביל ופורץ דרך שקשה לזהות בו את אקורד הסיום. אתם כנראה יודעים טוב מכולנו שכל שאלת מחקר שמקבלת תשובה מציפה לפחות שלוש או ארבע שאלות חדשות. אף אחת מהן לא משדרת תחושה של מיצוי, של סיום, ושל סגירה. נהפוך הוא, אקורד הסיום של הדוקטורט הוא אקורד פתיחה לעולם מחקרי ומקצועי שמונע מסקרנות, מחתירה לאמת, ממימוש היכולת שלכם להעמיק לתוך בעיה מורכבת וסבוכה ולפרוץ בה דרך, ומהרתימה של היכולת הזו להתמודדות עם אתגרי אמת מולם ניצבת החברה. כל אלו, יחד, הופכים את אותו אקורד סיום חמקמק של הדוקטורט לאקורד פתיחה של דרך נפלאה, דרככם כמצטרפים החדשים למשפחת בוגרי תואר דוקטור בטכניון. בהצלחה.”

“שני המרכיבים העיקריים בשגשוגו של הטכניון הם חברי הסגל והדוקטורנטים,” אמר דיקן בית הספר לתארים מתקדמים פרופ’ דן גבעולי. “אתם, הדוקטורנטים, הייתם מאבני היסוד של הטכניון בזמן לימודיכם כאן ואנו גאים בכם על כך – וגאים בהישגיכם בעתיד.” פרופ’ גבעולי ציין כמה נתונים סטטיסטיים הקשורים למקבלי התואר: “את 212 המסיימים הנחו 276 מנחים. מספר המנחים גדול ממספר הדוקטורים משום שרבות מהעבודות עוסקות בנושאים רב תחומיים המצריכים יותר ממנחה אחד. יש כאן 212 מסיימים מ-26 ארצות, כמה מהם עולים חדשים. הדוקטור הצעיר ביותר הוא בן 28, והמבוגרת ביותר בת 76 – מה שמראה שלעולם לא מאוחר מדי להתחיל ללמוד לדוקטורט. בהצלחה.”

התהלוכה האקדמית בהובלת המשנה הבכיר לנשיא הטכניון פרופ' עודד רבינוביץ'

התהלוכה האקדמית בהובלת המשנה הבכיר לנשיא הטכניון פרופ’ עודד רבינוביץ’

נתונים נוספים על מחזור בוגרי הדוקטורט לשנת תשפ”ב: אחוז הדוקטוריות החדשות הוא כ-40% מכלל המסיימים. 75 מהדוקטורים החדשים עשו את הדוקטורט במסלול ישיר. הפקולטה לרפואה היא המובילה במספר המסיימים (33). רוב המסיימים הם ילידי ישראל (141), וארצות המוצא האחרות המובילות במספר המסיימים הן חבר העמים לשעבר (14), רוסיה (11), סין (7), הודו (7) אוקראינה (4) וארצות הברית (4).

בשם מקבלי התארים דיברו בני הזוג ד”ר נטלי וד”ר אורן ריז’נסקי, שסיימו את עבודות הדוקטורט שלהם בביולוגיה ובהנדסת מכונות, בהתאמה. השניים אמרו בטקס כי “דוקטורט הוא רכבת הרים של ניצחונות וכישלונות ועבודה סיזיפית. המשותף לכל מקבלי התואר הוא התמודדות עם אתגר כדי לגלות משהו שלא ידעו קודם.”

בני הזוג נפגשו במהלך השירות הצבאי במדור ההדרכה בחיל ההנדסה הקרבית. לאחר הצבא החל אורן ללמוד לתואר ראשון בפקולטה בהנדסת מכונות בטכניון ונטלי בפקולטה לביולוגיה באוניברסיטה העברית בירושלים. כשסיימה את לימודיה הצטרפה נטלי לאורן במעונות הטכניון, ושניהם החלו ללמוד בטכניון לתואר שני שהפך עד מהרה למסלול ישיר לדוקטורט. בעבודת הדוקטורט חקרה נטלי, בהנחיית פרופ’ אמריטוס אריה אדמון מהפקולטה לביולוגיה, “זיהוי פפטידים מוטנטים וייחודים בתאים סרטניים”, ואורן חקר תגובה מכנית של לוחות מתכת תחת עומס בהנחייתו של פרופ’ דני ריטל מהפקולטה להנדסת מכונות. בתקופת הדוקטורט נולדו להם תומר, כיום בן 5, ויובל (3), ובימים אלה הם מצפים ללידת בנם השלישי.

 

המסיימת המבוגרת ביותר שהשתתפה בטקס היא ד”ר רינת באור, שערכה את מחקרה בפקולטה לחינוך למדע וטכנולוגיה. לדבריה, אחרי שעבדה עשרים שנה כמורה למתמטיקה ו-13 שנה כמדריכת מורים, “רציתי לעשות דוקטורט ולצערי, התנאים לא אפשרו ולא הצלחתי למצוא זמן. הטכניון נתן לי הזדמנות לחקור בתנאים טובים ובפקולטה עם אווירה נעימה. זכיתי להנחיה מקדמת ולקשר טוב עם המנחה, פרופ’ עינת הד-מצויינים. גם קבוצת המחקר שבה נכללתי עזרה לי מאוד בתהליך פיתוח המחקר ובקידום החשיבה בדוקטורט.”

ד"ר נטלי וד"ר אורן ריז'נסקי שנשאו דברים בשם הבוגרים.

ד”ר נטלי וד”ר אורן ריז’נסקי שנשאו דברים בשם הבוגרים.

בטקס הוענקו תעודות דוקטור ל-212 מסיימים ומסיימות מכל הפקולטות בטכניון, ועבודות המחקר שלהם מתפרסות על פני תחומים רבים: חישובים באמצעות חיידק מהונדס (ד”ר נטליה ברגר בהנחיית פרופ’ ראמז דניאל), זרימה בשוניות אלמוגים (ד”ר שי אשר בהנחיית פרופ’ אורי שביט), הערכת נגישות המרחב העירוני ללקויי ראייה (ד”ר אחיטוב כהן בהנחיית ד”ר שגיא דליות וד”ר אסיה נטפוב), חקר התפתחות גלי מים תחת אילוץ רוח (ד”ר אלמוג שני-זרביב בהנחיית פרופ’ דן ליברזון), מצוות ראשוני להצלחה יזמית (ד”ר מורן לזר בהנחיית פרופ’ אמריטוס מרים ארז ופרופ’ אלה מירון-ספקטור), חומרים ביו-מרוכבים בעיצוב (ד”ר נעם אטיאס בהנחיית פרופ’ יאשה גרובמן ופרופ’ עזרי טרזי), שימוש במקורות מידע מגוונים לטובת התוויה מחדש של תרופות (ד”ר גליה נורדון בהנחיית פרופ’ בני קימלפלד וד”ר קירה רדינסקי), תיקון שברים בדי-אן-איי (ד”ר אינס אבו זהיא בהנחיית פרופ’ נביה איוב), הנדסת רקמת שריר לשם הגברת רגישות לאינסולין בחולי סוכרת (ד”ר מרגריטה בקרמן בהנחיית פרופ’ שולמית לבנברג ופרופ’ אמריטוס אדי קרניאלי), ומערכות חישה מתיחות לפיתוח עור אלקטרוני (ד”ר יהוא דוד חורב בהנחיית פרופ’ חוסאם חאיק).

 

הטקס הועבר בשידור חי. לקישור: https://youtu.be/B5alJzEkWSc

לחוברת עם רשימת הדוקטורטים לחצו כאן