שמיים בטוחים

סטודנטים בטכניון פיתחו מערכת הנחייה חכמה להנחתת מטוסים שמנועיהם הושבתו

הסטודנטים והמנחים. מימין לשמאל : ד"ר אהרון בר-גיל, חנה ודן שטראוסמן, פרופ' נחום שימקין, קובי כוחיי, אלון ירוסינסקי ועמרי פרוינד קרדיט צילום : שרון צור
הסטודנטים והמנחים. מימין לשמאל : ד”ר אהרון בר-גיל, חנה ודן שטראוסמן, פרופ’ נחום שימקין, קובי כוחיי, אלון ירושינסקי ועמרי פרוינד
קרדיט צילום : שרון צור

ב-15 בינואר 2009 הושבתו מנועיו של מטוס איירבס A320 באוויר, זמן קצר לאחר ההמראה, כתוצאה מהתנגשות עם להקת אווזים. למרבה המזל הצליח הטייס צ’לסי סולנברגר להנחית את המטוס על נהר ההדסון, בהחלטה שככל הנראה הצילה את כל הנוסעים ואנשי הצוות, 155 איש בסך הכל.

השבתת מנועים אינה תופעה נדירה, ועל פי רשות התעופה הפדרלית בארה”ב (FAA) אחד הגורמים העיקריים לתאונות טיסה, לרבות תאונות קטלניות, הוא השבתת מנועים. סכנתה של תופעה זו גדולה במיוחד כשמדובר במטוסים קלים, שאינם מצוידים במערכות בקרה וגיבוי מתוחכמות וטייסיהם אינם עוברים הכשרה ממושכת כמו טייסיהם של מטוסי נוסעים. המצב האמור מסוכן במיוחד כאשר מזג האוויר סוער, והגלישה אל המנחתים הפוטנציאליים מחייבת עקיפה של אזורים גבוהים. במקרה כזה נדרש הטייס לבחור את יעד הנחיתה ולתכנן את ההגעה אליו תוך התחשבות ברוחות, בתוואי הקרקע, באזורים אסורים לטיסה ועוד. חשוב לציין שפרופיל הרוח המשפיע על המטוס משתנה במהלך הגלישה ולכן דרוש חישוב-מסלול-מחדש על סמך הנתונים החדשים בכל רגע.

זה הרקע לשורה של מחקרים שנערכו בטכניון כדי לפתח מענה טכנולוגי למצבים אלה, כלומר לספק פתרון אופטימלי למצב שבו מנועיו של מטוס מושבתים והוא צריך לגלוש ולהגיע למנחת בטוח. מחקרים אלה החלו בקבוצת המחקר של פרופ’ יוסי בן-אשר מהפקולטה להנדסת אווירונוטיקה וחלל, ובעשור האחרון מוביל אותם פרופ’ נחום שימקין, הדיקן הנוכחי של הפקולטה להנדסת חשמל ע”ש ויטרבי, יחד עם ד”ר אהרון בר-גיל, מרצה בכיר נלווה בפקולטות להנדסת חשמל ואווירונוטיקה וחלל. המחקרים נערכים בשיתוף מפא”ת – המינהל למחקר פיתוח אמצעי לחימה ותשתית טכנולוגית במשרד הביטחון.

לאחר עבודה תיאורטית מקיפה בנושא יושמו הממצאים במסגרת פרויקט סטודנטים לתואר ראשון במעבדה לבקרה, רובוטיקה ולמידה חישובית בפקולטה להנדסת חשמל בראשות מהנדס המעבדה קובי כוחיי. על היישום המעשי עבדו שני צוותי סטודנטים לתואר ראשון: עמרי פרוינד ואלון ירושינסקי, שמימשו את אלגוריתם התווית המסלול האופטימלי בזמן אמת; וחנה ודן שטראוסמן שפיתחו מערכת תצוגה לטייס וממשקי חיישנים וביצעו את אינטגרציית התוכנה והחומרה לניסוי המוטס. את הסטודנטים הנחה דני סגל, שהיה שותף במחקר זה במסגרת לימודיו לתואר שני בהנחייתם של פרופ’ שימקין וד”ר בר-גיל. “הבסיס התיאורטי לחישוב מסלול הגלישה האופטימלי הוצג בשורה של מאמרים, שהאחרון שבהם התפרסם בחודש מאי 2019 ב-AIAA J. GCD – כתב עת מוביל בתחום זה, שמפיק המכון האמריקאי לאווירונוטיקה ואסטרונוטיקה.” “משמח במיוחד לראות את המחקר התיאורטי שנערך בנושא מגיע למימוש מוצלח בתא הטייס,” אמר פרופ’ שימקין. “תודות מגיעות לצוות הסטודנטים, המנחים והטייסים שהקדישו ממיטב כשרונם וזמנם במימוש המערכת, ולתמיכה הנמשכת של מפא”ת בפרויקט.”

לדברי ד”ר בר גיל, “למרות ההתקדמות הטכנולוגית המהירה בעולם התעופה לא חלה ירידה משמעותית במספר התאונות האוויריות ולא במספר ההרוגים. החדשות הטובות הן שמערכת מהסוג שפיתחו הסטודנטים עשויה למנוע תאונות ולחסוך בחיי אדם.”

קבוצות המחקר וההנדסה התמודדו עם שורה של אתגרים ובהם ההכרח להימנע מחיבור מערכת הניסוי שלהם למערכות המטוס. לכן הם נדרשו לפתרונות יצירתיים, כולל שערוך בזמן אמת של כיוון ועוצמת והרוח, וזאת תוך הסתייעות חכמה במערכת הניווט שהושאלה לטכניון. הסטודנטים בנו גם סימולציה של תנועת המטוס לפי האלגוריתם האופטימלי ושל הנחיית עקיבה לטייס – כדי לשפר את המערכת ככל האפשר עוד לפני הטיסות הממשיות.

ב-30 ביולי 2019 נבדקה המערכת בטיסה ממשית כזו באדיבות הטייסים מייק דביר ויובל דביר ומהנדס הניסוי המוטס שלומי שוורץ. הטיסה, שנערכה בסביבות הר התבור, דימתה מצב של השבתת מנוע מעל קרית טבעון וכניסה של המערכת הטכניונית לפעולה. האלגוריתם איתר מזרחית להר שני מנחתים אפשריים, חישב את המסלול אל היעד העדיף והציג לטייס סמן שהנחה אותו לדאייה אל המנחת המועדף. התוצאות: המטוס עקף את התבור בהצלחה, והטייס העיד בדיעבד כי ההנחיה הייתה מוצלחת וגם הנדסת האנוש של התווית הדרך לטייס יעילה ונוחה.

ראוי לציין כי האלגוריתם שפותח בטכניון עשוי לשמש גם כמנגנון לנחיתת חירום של כטב”ם (כלי טייס בלתי מאויש) שמנועו הפסיק לפעול.

 

 

צוות הסטודנטים שעבד על הפרויקט. מימין לשמאל : חנה ודן שטראוסמן, אלון ירושינסקי ועמרי פרוינד
בסרטון: ממשק הטייס בזמן הטיסה

 

פרופ’מ פוקס נבחר לארגון האירופי לביולוגיה מולקולרית

פרופ’-משנה פוקס, חבר סגל בפקולטה לביולוגיה, חוקר את תפקיד המוות התאי המתוכנן בתהליכים פיזיולוגיים. מחקריו סוללים דרכים חדשות ברפואה רגנרטיבית ובטיפול בפצעים ובגידולים סרטניים

פרופ'-משנה פוקס
פרופ’-משנה ירון פוקס

פרופ’-משנה ירון פוקס מהפקולטה לביולוגיה בטכניון הוא אחד מ-27 מדענים מכל רחבי העולם שנבחרו כחוקרים צעירים על ידי EMBO – הארגון האירופי לביולוגיה מולקולרית. פרופ’ פוקס, הישראלי היחיד במחזור הנוכחי, התקבל לרשימה היוקרתית על הישגיו ב”רתימת אפופטוזיס של תאי גזע לטובת חידוש רקמות”.

“כל אחד מהחוקרים הצעירים שבחרנו הוכיח כי ביכולתו לערוך מחקר ברמה הגבוהה ביותר, וזה כבוד גדול עבורנו לקבלם לקהילת EMBO,” אמרה מנהלת הארגון מריה לפטין. “השנים הראשונות של מחקר עצמאי הן שנים מאתגרות מאוד, ואנחנו שמחים לתמוך ב-27 החוקרים האלה בתחילת הקריירה העצמאית שלהם.”

פרופ’-משנה פוקס עוסק בהתאבדות מתוכננת (אפופטוזיס) בתאי גזע – תאים ייחודיים ונדירים יחסית, המייצרים תאים מסוגים שונים וכך מחדשים רקמות שונות בגוף. במרוצת השנים נערכו מחקרים רבים בנושא ההתחדשות העצמית של תאי הגזע והתמיינותם, אבל המנגנון האפופטוטי בתאים אלה כמעט שלא נחקר.

קבוצת המחקר של פרופ’-משנה פוקס גילתה את תפקידם של חלבונים אפופטוטיים שונים באוכלוסיות שונות של תאי גזע של העור והמעי, והוכיחה כי אפשר לרתום את תהליך האפופטוזיס כדי להאיץ את החלמת הרקמה לאחר פציעה ולהקטין את הצלקות שמותירה הפציעה כעבור זמן. בנוסף הצליחה הקבוצה ליצור מיני-איברים בצלחת, היכולים לשמש להשתלות וכמערכות למציאת תרופות חדשות. תגליות אלו סוללות דרכים לטיפול יעיל יותר במחלות שונות ולהחלמה משופרת.

ארגון EMBO כולל את החוקרים המובילים המקדמים את המצוינות במדעי החיים באירופה ומחוצה לה. מטרותיו העיקריות של הארגון הן תמיכה בחוקרים מוכשרים בכל השלבים בקריירה שלהם, קידום של שיתוף ידע מדעי וסיוע בבניית סביבת מחקר עשירה המאפשרת לחוקרים למצות את כישוריהם. החוקרים הצעירים הנבחרים מצטרפים לתוכנית ארבע-שנתית, תקופה שבמהלכה מספק להם הארגון תמיכה כספית, קשרים מקצועיים חשובים, הדרכה (mentorship) של חוקרים ותיקים מקרב קהילת EMBO, הכשרה בהיבטים מנהיגותיים וגישה לתשתיות המחקר של המעבדה האירופית לביולוגיה מולקולרית (EMBL) בהיידלברג, גרמניה.

מחקריו של פרופ’-משנה פוקס סוללים דרכים חדשות ברפואה רגנרטיבית ובטיפול בפצעים ובגידולים סרטניים. על מחקריו השונים פרופ’ פוקס זכה השנה בפרס קריל מקרן וולף, בפרס דניאל שירן ובפרס הגדול של Sartorius & Science לרפואה רגנרטיבית ולתרפיה תאית לשנת 2019. האגודה האמריקאית לקידום המדע (AAAS) העניקה לו את הפרס על שורה של הישגים שהוא תיאר במאמר ב-Science: “מוות תאי מתוכנן: אופקים טיפוליים”.

 

מגזין הטכניון

שנת הלימודים תש”ף יצאה לדרך עם נשיא חדש, פרופ’ אורי סיון, והנהלה חדשה. במגזין שלפניכם תוכלו לקרוא על מחקרים חדשים, פורצי דרך: טכנולוגיה חדשנית לאחסון מידע על די-אן-איי, מערכת ניסויית המאששת את האופי התרמי של קרינה הנפלטת מחורים שחורים, התאמה אישית של אנטיביוטיקה למטופל, גישה חדשה להפקת מימן ועוד. עוד בגיליון זה: מהפכת ההוראה בטכניון, קרן חדשה שתאיץ את מחקר הבינה המלאכותית בטכניון, הנחת אבן הפינה לבניין ע”ש זיסאפל להנדסת חשמל ותרומה גדולה של קרן רפפורט להקמת מרכז בין-תחומי לחקר הסרטן.

לקריאה לחצו: http://bit.ly/33gfep2

בתמונה: איתמר ענבי הצעיר מעיין בגיליון הנוכחי, שעל כריכתו מופיע אביו ליאון ענבי מהפקולטה למדעי המחשב
בתמונה: איתמר ענבי הצעיר מעיין בגיליון הנוכחי, שעל כריכתו מופיע אביו ליאון ענבי מהפקולטה למדעי המחשב

 

הטכניון אבל על מותו של אלוף (מיל’) עמוס לפידות

הטכניון אבל על מותו של אלוף (מיל') עמוס לפידותהטכניון אבל על מותו של אלוף (מיל’) עמוס לפידות, המפקד העשירי של חיל האוויר ונשיא הטכניון בשנים 2001-1998, ומשתתף בצערה של המשפחה.

אלוף (מיל’) לפידות, יליד כפר סבא, סיים קורס טיס בהצטיינות ב-1954. לימים השתתף כטייס במבצע קדש, כמפקד טייסת במלחמת ששת הימים וכמפקד בסיס חצור במלחמת יום הכיפורים. בין השנים 1987-1982 עמד בראש חיל האוויר הישראלי.

בשנות כהונתו של אלוף (מיל’) לפידות כנשיא הטכניון התרחבו מרכזי המחקר הבין-תחומיים בטכניון, נרשמו פריצות דרך בחקר תאי הגזע (פרופ’ יוסף איצקוביץ’-אלדור) ובפיתוח התקנים אלקטרוניים מבוססי ביולוגיה (פרופ’ אורי סיון, פרופ’ ארז בראון ופרופ’ יואב איישן), נחנך המרכז למדע וטכנולוגיה ע”ש הנרי ומרילין טאוב, הפרופסורים אברהם הרשקו ואהרן צ’חנובר – לימים חתני פרס נובל – זכו בפרס לסקר היוקרתי, ותוכנית “עתידים” בטכניון, המעודדת בוגרי תיכון מצטיינים מהפריפריה ומאוכלוסיות ייחודיות ללמוד לתואר אקדמי בטכניון, יצאה לדרך.

אלוף (מיל’) לפידות, בעל תואר ראשון במתמטיקה מאוניברסיטת תל אביב ותואר שני מאוניברסיטת סטנפורד, נפטר אתמול בגיל 85.

יהי זכרו ברוך.

בשורה למגדלי הדגים

טכנולוגיה חדשנית שפותחה בפקולטה להנדסה אזרחית וסביבתית נרכשה על ידי חברה ישראלית וזכתה במענק של 450 אלף אירו

מערכת מדגה מתועש בעין המפרץ
מערכת מדגה מתועש בעין המפרץ

חוקרים בפקולטה להנדסה אזרחית וסביבתית וממכון המים בטכניון פיתחו טכנולוגיה חדשנית לטיפול במים ולהשבתם למכלים לגידול הדגים. הטכנולוגיה החדשנית, שפותחה בקבוצת המחקר של פרופ’ אורי להב, נרכשה על ידי חברת Biofishency הישראלית, ופיתוחה יימשך באמצעות מענק מהמכון האירופי לחדשנות ולטכנולוגיה.

חקלאות המים היא הענף המתפתח ביותר בסקטור המזון העולמי – היא צומחת בקצב של כ-8% בשנה. זאת בעקבות הדרישה הגוברת לדגי מאכל והירידה בכמות הדגה בים. בתוך עולם חקלאות המים התפתחה נישה בשם “גידול מתועש”, שנועדה לחולל קפיצת מדרגה בניצול משאבי המים והקרקע ולמזער את הנזק הסביבתי. קפיצת מדרגה – משום שמדובר בניצול משאבים יעיל בערך פי

מאה מזה של טכנולוגיות אחרות הקיימות כיום בשוק. חקלאות מים מתועשת, כלומר גידול דגים בתנאים מבוקרים במכלים, ממזערת זיהום מקווי מים, מקטינה צריכה של מים טריים ומאפשרת שליטה טובה יותר בתנאי המחיה של הדגים.

גידול הדגים במכלים מחייב כמובן תחלופת מים גבוהה וטיפול יעיל במים הממוחזרים. מרכיב מרכזי בתהליך הוא מערך מתקדם המוציא מים מהמכלים, מטפל בהם ומשיב אותם למכלים. כיום מבוצע התהליך באמצעות טיפול ביולוגי – העברת המים בביופילטר המכיל חיידקים ייעודיים. לטיפול מגבלות רבות כגון קצב נמוך של פירוק האמוניה הרעילה, בעיקר בטמפרטורת מים הנמוכה מ-18 מעלות צלזיוס, הצטברות פתוגנים בביופילטר שבו פועלים החיידקים והיווצרות תרכובות שיוצרות טעמי לוואי.

כאן נכנסים לתמונה פרופ’ להב, פרופ’-משנה יורי גנדל וד”ר רז בן אשר, שפיתחו טכנולוגיה חדשה של טיפול פיזיקו-כימי במסגרת עבודות הדוקטורט של גנדל ובן אשר. בנוסף להרחקת חנקן יעילה יותר ביחס לטכנולוגיה המסורתית (ביופילטר), הטכנולוגיה החדשה גם חיטאה את המים ביעילות ממיקרואורגניזמים פתוגניים, ויש סימנים שהיא יעילה בין היתר גם נגד וירוס ה-VNN הגורם לפגיעה קשה בגידול מיני דגים מסוימים.

החברות המסחריות שהתקשרו עם צוות המחקר הן Biofishency הישראלית המתמחה בחקלאות מים, שקיבלה בלעדיות על הפטנטים בתמורה למתן זכויות בחברה למוסד הטכניון, והחברה ההולנדית Ocean Perfect. בימים אלה נשלחות להולנד ולאיסלנד שלוש מערכות פיילוט שפיתחה הקבוצה. כן נבנה בישראל פיילוט חצי-מסחרי שיסייע בהמשך המחקר והפיתוח. מלבד שתי עבודות הדוקטורט של גנדל ובן אשר, וההתקשרויות המסחריות שצוינו לעיל, הקבוצה פרסמה שישה מאמרים מדעיים בנושא ורשמה שני פטנטים. יתר על כן, הפרויקט זכה במענק של כ-450 אלף אירו במסגרת התוכנית האירופית המקיפה EIT Food. תוכנית זו, המתקיימת במסגרת המכון האירופי לחדשנות ולטכנולוגיה (EIT), נועדה לעצב את עולם המזון בעשורים הקרובים, והמענק יסייע בהמשך פיתוחה של הטכנולוגיה האמורה ובמסחורה.

חברים נוספים בצוות המחקר הם ד״ר ליאת בירנהק, רן נהיר וחגי מאיר.

 

 

פרופ' אורי להב
פרופ’ אורי להב
פרופ’-משנה יורי גנדל
פרופ’-משנה יורי גנדל
ד”ר ליאת בירנהק
ד”ר ליאת בירנהק
ד”ר רז בן אשר
רן נהיר
רן נהיר
חגי מאיר
חגי מאיר

משמר המוח

חוקרות בטכניון ובאוניברסיטת בר אילן פיתחו טכנולוגיה חדשה להובלת תרופות אל המוח בתוך שבבי סיליקון בעלי מבנה ננומטרי. השבבים מוחדרים למוח באמצעות “אקדח גנים” ומשחררים חלבון חיוני העשוי לבלום את התפתחות מחלת אלצהיימר

תמונת השער במגזין Small, המוקדשת למחקר. שבבי הסיליקון מוחדרים למוח העכבר בהשתלה בטוחה או באמצעות אקדח גנים. השבבים מתפרקים תוך כדי שחרור פקטור גדילה עצבי, חלבון המונע את מות תאי העצב במחלת אלצהיימר. איור: Ella Maru Studio
תמונת השער במגזין Small, המוקדשת למחקר. שבבי הסיליקון מוחדרים למוח העכבר בהשתלה בטוחה או באמצעות אקדח גנים. השבבים מתפרקים תוך כדי שחרור פקטור גדילה עצבי, חלבון המונע את מות תאי העצב במחלת אלצהיימר איור: Ella Maru Studio

חוקרות בטכניון ושותפותיהן באוניברסיטת בר אילן פיתחו טכנולוגיה חדשה לבלימת התפתחות מחלת אלצהיימר. המחקר פורסם לאחרונה בכתב העת Small והובלט על ידו כשער האחורי של המגזין. את המחקר הובילו פרופ’ אסתי סגל והדוקטורנטית מיכל רוזנברג מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון בטכניון ושותפותיהן, פרופ׳ אורית שפי והדוקטורנטית נטע זילוני מהפקולטה להנדסה באוניברסיטת בר-אילן.

אלצהיימר, הגירסה הנפוצה ביותר של דמנציה, מאופיינת בתסמינים שונים ובהם אובדן זיכרון, ליקויים בדיבור, בעיות התמצאות וירידה משמעותית בתפקודים המוטוריים. מחלה זו מאפיינת בעיקר אוכלוסייה מבוגרת, ואחרי גיל 85 מגיעה שכיחותה לכ-30%. בעקבות העלייה בתוחלת החיים והגידול באוכלוסיית המבוגרים גדלה שכיחותה הכוללת של המחלה והיא מוגדרת כיום כ”המגפה האפורה” או “המגפה של המאה ה-21”.

אלצהיימר היא neurodegenerative disease – מחלה שמקורה בניוון תאי המוח. הגורם העיקרי למחלה הוא הצטברות של חלבון בשם עמילואיד-בטא (Aβ) ברקמות המוח. גושי החלבון ממיתים את תאי העצב, הנוירונים, באזורים שונים במוח, ומובילים בין השאר לפגיעה במנגנונים הכולינרגיים החיוניים לתפקוד המוח.

החדשות הטובות הן שמתן חלבון ספציפי (פקטור גדילה עצבי) בולם את הפגיעה במנגנונים הכולינרגיים ואת החמרת המחלה. הבעיה היא שהחדרת החלבון לאזור היעד במוח אינה משימה פשוטה משום שבין הדם למוח חוצץ מחסום הדם-מוח (Brain Blood Barrier). מחסום זה, המגן על מערכת העצבים המרכזית (המוח) מפני חדירה של חיידקים וחומרים מזיקים מהדם למוח, מגביל את המעבר של תרופות המיועדות למחלות מוח.

כעת מציגות חוקרות הטכניון ואוניברסיטת בר אילן פתרון חדשני לאתגר האמור: שבבי סיליקון להחדרה ישירה של החלבון למוח ולשחרורו ברקמת היעד. לשבבי הסיליקון הייעודיים, שפותחו במעבדתה של פרופ’ סגל בטכניון, מבנה נקבובי ננומטרי המאפשר להטעין אותם בכמויות חלבון גדולות. באמצעות שליטה מדויקת במאפייני השבב – ממדי הנקבוביות, התכונות הכימיות של פני השטח ועוד – הגיעו החוקרות לתצורה אופטימלית השומרת על החלבון בשלב ההחדרה ולאחר מכן משחררת אותו במוח בהדרגה, במשך כחודש.

באופן זה, כאמור, החלבון אינו נדרש לעבור את מחסום הדם-מוח שכן הוא מוחדר ישירות למוח באחת משתי דרכים – בהשתלה במוח (כשבב) או בשיגורו אל היעד כחלקיקים זעירים באמצעות “אקדח גנים” (Gene Gun) ייעודי. [“אקדח גנים” – מערכת קיימת להחדרה של חלבונים, די-אן-איי ואר-אן-איי לתאים, וזאת באמצעות ירי חלקיקי מתכת המצופים במולקולות אלה. טכנולוגיה זו קרויה גם ביוליסטיקה (biolistics)]. עם הגעתו למקום היעד במוח משתחרר החלבון מהשבב והשבב מתפרק למרכיבים שאינם רעילים.

לדברי הדוקטורנטית מיכל רוזנברג, “בניסוי הראינו בעכברים ששתי דרכי ההחדרה של הפלטפורמה למוח מובילות לתוצאה הרצויה. יתר על כן, הטכנולוגיה שלנו נבחנה גם במודל תאי של מחלת אלצהיימר ואכן, שחרור החלבון הוביל להצלת התאים.”

המחקר נערך בתמיכת מכון ראסל ברי לננוטכנולוגיה בטכניון.

למחקר בכתב העת Small לחצו כאן

 

פרופ' אסתי סגל
פרופ’ אסתי סגל
הדוקטורנטית מיכל רוזנברג
הדוקטורנטית מיכל רוזנברג
פרופ׳ אורית שפי
פרופ׳ אורית שפי
הדוקטורנטית נטע זילוני
הדוקטורנטית נטע זילוני

 

 

בתים מבפנים בטכניון | חיפה – 2019

בתים מבפנים הוא אירוע ארכיטקטורה גדול המתקיים בעיר אחת לשנה. הסיורים השנה יתקיימו ב- 30-28 בנובמבר ויתמקדו באזור הדר הכרמל.  בנוסף יתקיימו מקבץ סיורים בקמפוס הטכניון בנוה שאנן וברחבי העיר בחסות המרכז לחקר המורשת הבנויה ע״ש אבי ושרה ארנסון והפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים בטכניון. הכניסה לאירועים כולם – ללא תשלום.
להרשמה ועדכונים: www.batim-haifa.org

 

סיורים 7-1 יתקיימו בקרית הטכניון ביום שישי 29.11.19:

  1. המרכז לחקר המורשת הבנויה ע”ש אבי ושרה ארנסון
    נקודת מפגש: בכניסה לבניין סגו, קריית הטכניון.
    ביקור בארכיון המרכז לחקר המורשת הבנויה בפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים בטכניון הכולל אוספים נדירים שנשמרו בו מימיו הראשונים של הטכניון כמו אוסף הספרים הנדירים של אלכסנדר ברוולד (אדריכל הבניין ההיסטורי של טכניון), אוסף נגטיבים על זכוכית המתארים הקמת מבני ציבורי בתקופת המנדט הבריטי ואוסף פרויקטים של סטודנטים משנות ה־60 ואילך. כן יוצגו אוספים שנקלטו בארכיון בשנים האחרונות כגון אוסף משרד יער ואוסף אדריכל שמואל יבין.
    שישי, 29.11, 13:00.
    אין צורך ברישום. מוגבל ל-15 הבאים הראשונים.

1.המרכז לחקר המורשת הבנויה ע"ש אבי ושרה ארנסון

  1. הבניין הראשון

נקודת מפגש: רחבת הכניסה לבניין אווירונאוטיקה, קריית הטכניון (חנייה מאחורי הבניין). סיור בהדרכת אדריכלית אורליה קירמאיר (אדריכלית הקמפוס לשעבר) במבנה הראשון שנבנה בקמפוס הטכניון בשנת 1954. בסיור יוצגו סיפוריהם של הבניין, של פרופ’ יוחנן רטנר, אדריכל הבניין, וכן סיפור הקמת הפקולטה לאווירונאוטיקה על ידי פרופסור סידני גולדשטיין וסיפורו של הסטודנט ניביה דורבן ז”ל. משך הסיור כשעה וחצי.

שישי, 29.11 , 09:00.

סיור פתוח. אין צורך ברישום.

2.הבניין הראשון

  1. קריית הטכניון כמוזיאון לאדריכלות ישראלית

נקודת מפגש: שער נווה שאנן (לאחר בידוק ביטחוני).

קריית הטכניון היא מוזיאון פתוח לאדריכלות ישראלית שבה תכננו מאז הקמתה מיטב האדריכלים בסגנונות שונים.  אדריכל עומרי זילכה, בעל הבלוג פינת רחוב, יציג את היסטוריית התכנון של הקמפוס, יעבור לצד חלק מהמבנים ולכמה אף ייכנס וינסה להסביר מה הופך אותם ליצירות מופת ומה הופך קמפוס לייחודי. משך הסיור כשעתיים (אורך המסלול כקילומטר וחצי ורובו בירידה).

שישי, 29.11, 13:00.

סיור פתוח. אין צורך ברישום.

קריית הטכניון כמוזיאון לאדריכלות ישראלית

 

  1. קמפוס יער

נקודת מפגש: רחבת צ’רציל, סמוך לבניין צ’רצ’יל ובניין הסנאט בלב הקמפוס, קריית הטכניון.

סיור בקמפוס הטכניון בהובלת רקפת סיני, אדריכלית נוף ומרצה בפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים בטכניון. הסיור יסקור את ההיסטוריה של תכנון המרחבים הפתוחים בטכניון מראשיתו ועד לשנות ה־70 ויתמקד בתפיסה התכנונית הייחודית שנבעה מתנאי השטח שהיה מיוער והפכה לסמל ולמאפיין של הטכניון. משך הסיור כשעתיים.

שישי, 29.11, 10:00.
סיור פתוח. אין צורך ברישום.

4. קמפוס יער

  1. בעקבות תכנית האב האבודה

נקודת מפגש: מבאות הכניסה (אולם הפטרייה) בפקולטה לאווירונאוטיקה, קריית הטכניון.

סיור בקמפוס הטכניון עם אדריכל השימור אמיר פרוינדליך, שיציג את הקונפליקט בין תוכניות האב של הקמפוס: תוכניתו של פרופ’ אלכסנדר קליין מ־1953 שהתבססה על ציר ירוק אשר משני עבריו בנייני הפקולטות השונות; ותוכניתו של אדריכל שלמה גלעד משנות ה־60 ששינתה את פני הקמפוס באופן ניכר וקבעה את אופיו עד היום. הסיור יתחיל בתצפית מהמרפסת במחלקה לאווירונאוטיקה, יעבור בפורום, בית הסטודנט, בניין אולמן ובסמוך לפקולטה להנדסת קרקע וגיאולוגיה, פיזיקה וכימיה ומשם ימשיך לגן הבוטני. הסיור יסתיים בחניה של הפקולטה להנדסה. משך הסיור כשעתיים.

שישי, 29.11, 09:00.

סיור פתוח. אין צורך ברישום.

בעקבות תכנית האב האבודה

 

  1. גגות מורפולוגיים

נקודת מפגש: בכניסה לבניין דנצינגר, קריית הטכניון.

המבנה המוזר ופורץ הדרך של מעבדות דנציגר נותר גם היום חדשני ושנוי במחלוקת כפי שהיה עם הקמתו בשנים 1959־1965. הסיור שתוביל אדריכלית רות ליברטי־שלו יעסוק במאפייניו הייחודיים של הבניין ובאלפרד נוימן, האדריכל והפרופסור שייסד את לימודי המורפולוגיה בפקולטה לארכיטקטורה בטכניון, ושבעזרת תלמידו צבי הקר יישם בבית זה את התיאוריה שהתגבשה בלימודים אלה. הסיור ימשיך גם לגגות מורפולוגיים אחרים שהוקמו בקמפוס הטכניון בתכנונם של חברי סגל הפקולטה לארכיטקטורה בשנות ה־50 ובשנות ה־60. הוא יסתיים בנקודת ההתחלה. משך הסיור כשעה.

שישי, 29.11, 13:00.

סיור ברישום מוקדם. מוגבל ל-30 אנשים.

להרשמה: https://www.batim-haifa.org

 

6. גגות מורפולוגיים

 

  1. הארכיון ההיסטורי בטכניון

נקודת מפגש: בכניסה לבניין סגו, קריית הטכניון.

לרגל סיום פרויקט דיגיטציה רחב היקף בו הועלו אלפי מסמכים ותצלומים מהארכיון ההסטורי של הטכניון לרשת, תתקיים הרצאה ובה יוצגו לקהל פריטים מהארכיון המגוללים את סיפורו של  הטכניון בראי ההיסטוריה. את הביקור יוביל הארכיונאי איתי קרן.

שישי, 29.11, 11:00.

סיור ברישום מוקדם.

להרשמה: https://www.batim-haifa.org

7. הארכיון ההיסטורי בטכניון

 

8.באוהאוס חברתי – חוויה אורבנית בחיפה.
אמנות רב-תחומית, מחול, סאונד ואדריכלות לציון מאה שנה לבאוהאוס

28-30 בנובמבר 2019

האירוע “באוהאוס חברתי – חוויה אורבנית לציון מאה לבאוהאוס” מבית עיריית חיפה ובית הגפן, מפעל הפיס, אוניברסיטת חיפה והפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים בטכניון ובשיתוף עם רשת ‘בתים מבפנים’ יספר את הסיפור של המקומות שעשו את חיפה בהדר הכרמל – מרחוב מסדה ועד לשוק תלפיות, לציון מאה שנה לבאוהאוס.
באוהאוס חברתי יתקיים במשך שלושה ימים ויכלול תערוכות מרכזיות של אמנות עכשווית והיסטורית שיתקיימו בחללים אייקוניים דוגמת שוק תלפיות, קולנוע אורה ועוד.

האירוע מזמן שוטטות במרחב העיר ודיבוב החוויה המורכבת של המקום דרך תערוכות אמנות, אירועי פרפורמנס, הרצאות, מופעי תרבות ועשרות סיורי בתים מבפנים. http://socialbauhaus.co.il/

 

אתגר המחשוב 2030

הצצה אל העתיד – אתגר המחשוב 2030 של אינטל והטכניון יצא לדרך

חברת אינטל לסטודנטים בטכניון: תכננו כיצד ייראה המחשוב בעשור הבא. בפאנל שהתקיים בפקולטה להנדסת חשמל ע”ש ויטרבי אמר אורי פרנק, סגן נשיא באינטל: “אנו נמצאים בפתחה של מהפכת מחשוב עולמית, וזאת ההזדמנות שלכם הסטודנטים לקבוע לאן יילך עולם המחשוב לקראת 2030”

נשיא הטכניון פרופ' אורי סיון (מימין ) עם אורי פרנק, סגן נשיא באינטל
נשיא הטכניון פרופ’ אורי סיון (מימין ) עם אורי פרנק, סגן נשיא באינטל

“המהפכות הגדולות יגיעו מכם, הצעירים, כי אתם עוד לא מקובעים ועדיין מסוגלים לחשוב באופן פתוח בלי לחשוש מאילוצי העולם האמיתי.” כך אמר לסטודנטים בטכניון אורי פרנק, סגן נשיא באינטל. הדברים נאמרו בפאנל משותף לאינטל ולפקולטה להנדסת חשמל ע”ש ויטרבי בטכניון. פרנק אמר לסטודנטים כי “אנו נמצאים בפתחה של מהפכת מחשוב עולמית, וזאת ההזדמנות שלכם, הסטודנטים, לקבוע לאן יילך עולם המחשוב לקראת 2030. לכן אנחנו מטפחים באינטל תרבות ארגונית של פתיחות וחדשנות.”

אורי פרנק הגיע לאינטל ב-1997 כסטודנט בתחילת דרכו בפקולטה בטכניון, הוא השלים בפקולטה להנדסת חשמל גם תואר שני ושימש בתפקידים רבים באינטל, חלקם בארצות הברית. הוא אמר כי “הלימודים בטכניון היו חיוניים להתפתחות המקצועית שלי בעיקר בפיתוח יכולת הלמידה העצמית והיכולת להתגבר על אתגרים קשים ומפחידים. חשוב להבין שהלמידה אינה נגמרת כשמסיימים את הלימודים בטכניון, וכל תפקיד שעשיתי באינטל לימד אותי דברים חשובים לקראת התפקידים הבאים.”

בפאנל, שנערך בהנחיית השדרן ומנחה הטלוויזיה טל ברמן, במעמד נשיא הטכניון פרופ’ אורי סיון, דיקן הפקולטה להנדסת חשמל ע”ש ויטרבי פרופ’ נחום שימקין ובכירים מאינטל, השתתפו שלושה בוגרים בולטים של הפקולטה שחתומים על פריצות דרך טכנולוגיות ששינו את פני העולם: פרופ’ אורי וייזר, ממפתחי המחשב הנייד (אינטל פנטיום) ומהאישים המובילים בפיתוח המעבדים של אינטל, המשמש כיום חבר סגל בפקולטה להנדסת חשמל בטכניון; דדי פרלמוטר, לשעבר סגן נשיא בכיר באינטל, שהוביל מהפכות הנדסיות משמעותיות ובהן המחשוב הנייד וקו מוצרי הסנטרינו; ואורי פרנק, סגן נשיא באינטל המוביל היום את קבוצת המעבדים, המחשבים הניידים והנייחים וקו המוצרים לבינה מלאכותית. בתום הפאנל הכריזה  חברת אינטל על אתגר נושא פרסים לסטודנטים מהפקולטה: לנסח רעיון הקשור לעתיד המחשוב בשנת 2030 ועל תרומתה לשדרוג מעבדות ה-VLSI (מעגלים משולבים) בפקולטה.

2.מימין לשמאל: דדי פרלמוטר, פרופ' אורי וייזר, אורי פרנק, טל ברמן ומארגן האירוע פרופ' שוקה זאבי מהפקולטה להנדסת חשמל בטכניון
מימין לשמאל: דדי פרלמוטר, פרופ’ אורי וייזר, אורי פרנק, טל ברמן ומארגן האירוע פרופ’ שוקה זאבי מהפקולטה להנדסת חשמל בטכניון

חברת אינטל מובילה זה שנים רבות בפיתוח מעבדי המחשבים המתקדמים ביותר. אינטל ישראל, שבה יזמו שלושת בוגרי הטכניון את ספינת הדגל של החברה – מעבד הפנטיום – פיתחה בשלוש השנים האחרונות דור חדש של מעבדים אשר משלב בין השאר יכולות AI. בראש הקבוצה המפתחת, המונה אלפי מהנדסים, עומד בוגר הטכניון אורי פרנק.

“אנו בטכניון רואים חשיבות רבה בפיתוח קשרי תעשייה ואקדמיה,” אמר נשיא הטכניון פרופ’ אורי סיון, “ולכן אנו שמחים על הידוק הקשרים בין הפקולטה להנדסת חשמל לחברת אינטל. כדי להתמודד בהצלחה עם אתגרי המאה ה-21, ולהמשיך בהכשרת העילית המדעית-טכנולוגית של מדינת ישראל, ״עלינו להמשיך להדק את שיתוף הפעולה ולעצב את הממשק אקדמיה-תעשייה באופן שישקף את התרחבות המחקר הבסיסי לתעשייה ואת הצורך בהעברת טכנולוגיה מהירה מהאקדמיה לתעשייה״

דיקן הפקולטה להנדסת חשמל ע”ש ויטרבי פרופ’ נחום שימקין דיבר בפתיחת האירוע על “הקשר המתמיד בין אינטל לטכניון, שהחל כבר עם פתיחת העידן הבינלאומי של ההייטק בישראל ב-1974, כאשר בוגר הטכניון דב פרומן הקים בחיפה את מרכז המחקר הראשון של אינטל בישראל. הקשר שלנו עם אינטל חשוב לשני הצדדים ואני מודה לפרופ’ שוקה זאבי, שיזם וארגן את היום החשוב הזה, ולגורמים באינטל שסייעו בכך.”

מנחה הפאנל טל ברמן אמר כי “האירוע הזה הוא עבורי, ועבור הקהל, הזדמנות נדירה לשמוע שלושה מהאנשים המשפיעים ביותר בעולם ההיי-טק. בכם, הסטודנטים שבקהל, אני ממש מקנא – אתם נמצאים בפתחו של העידן הטכנולוגי הבא ואתם האנשים שיעצבו אותו. ביכולתכם לעשות דברים מדהימים.”

“ב-15 שנה האחרונות יש בתעשיית האלקטרוניקה תחושה שאנחנו מתקרבים לקיר,” אמר פרופ’ אורי וייזר, “אבל כבר ידענו לעבור קירות בעבר. בשנות השבעים והשמונים ידענו שהעולם הולך לכיוון חדש, אבל לא ידענו לאן, רק שהדבר הבא הוא המעבדים ושם עלינו להיות. בהנהלת אינטל העולמית הייתה התנגדות גדולה לכיוון שלנו. אבל החלטנו להעיז. דדי ואני שלחנו פקס לנשיא אינטל העולמית אנדי גרוב – עם הרעיון שלנו והוא השתכנע. כיום נדמה שהעולם ניצב מול הקיר של חוק מור – בלימת המזעור של רכיבים אלקטרוניים. זה אתגר גדול, אבל הוא אתגר כלכלי, לא טכנולוגי. אל תחששו מאתגרים כאלה ואל תחששו לבקר את המערכת ולדבוק בדרך שלכם. מנסיוני, כשאתה מאמין בדרך שלך ודבק בה אתה יכול להוביל לשינוי גדול מאוד.”

פאנל עתיד המחשוב 2030 – מימין לשמאל: טל ברמן, דדי פרלמוטר, לשעבר סגן נשיא בכיר באינטל, פרופ' אורי וייזר, מהפקולטה להנדסת חשמל בטכניון ואורי פרנק סגן נשיא באינטל
פאנל עתיד המחשוב 2030 – מימין לשמאל: טל ברמן, דדי פרלמוטר, לשעבר סגן נשיא בכיר באינטל, פרופ’ אורי וייזר, מהפקולטה להנדסת חשמל בטכניון ואורי פרנק סגן נשיא באינטל

מהפיכת טכנולוגיית המידע נמצאת בעיצומה והיא באה לידי ביטוי בהתפתחויות מואצות, בארכיטקטורות מחשבים ובאלגוריתמי אינטליגנציה מלאכותית (AI), ובהשפעות הדדיות בין תחומים אלה. בנוסף מתרחשת חדירה מהירה של מוצרים, מערכות ושירותים מבוססי כוח חישוב רב עוצמה ואינטליגנציה מלאכותית לרוב תחומי החיים ובהם ביטחון, רפואה, תחבורה והעברה והבנה של מידע טבעי. התפתחויות אלה משפיעות על כלכלות המדינות המפותחות.

“הגדולה של המין האנושי היא יכולתו להתקדם קדימה על בסיס הישגים קודמים,” אמר דדי פרלמוטר, “וזה היתרון שלנו גם כמהנדסים – העולם משתנה במהירות אבל בסיס הידע הרחב שלנו מאפשר לנו להתמודד עם השינויים. הייתי שמח לראות את מערכת החינוך הולכת לכיוון הזה שקיים בטכניון: לחזק את יכולתו של התלמיד ללמוד דברים חדשים, להתמודד עם שינוי.”

על הקשר עם הפקולטה להנדסת חשמל בטכניון אחראים מטעם אינטל שני בוגרי הפקולטה אבנר גורן, סגן נשיא אינטל ומנהל קבוצת הארכיטקטורות למעבדים, והמהנדס הבכיר לואיס מגרם. גורן אמר כי “הטכניון עבורנו הוא מרכז אקדמי קריטי, שכן הוא מכשיר את דור המהנדסים הבא בישראל. לכן חשוב לנו לסייע לטכניון בשיפור כמות המהנדסים ואיכותם ולא פחות חשוב – לסייע בהתאמת תוכנית הלימודים לצורכי התעשייה כך שהסטודנטים שיוצאים מהטכניון ייהנו מרלוונטיות גבוהה בשוק התעסוקה. לכן, טכניון חזק הוא האינטרס של כולנו, וזו הסיבה שאנחנו תומכים בפקולטה בציוד, בהדרכה ובמחקרים ספציפיים ומעודדים את עובדי אינטל להעביר בטכניון קורסים וללוות סטודנטים בפרויקטים. כיום אנחנו משקיעים הרבה במעבדות ה-VLSI בפקולטה, ולאחרונה גם פתחנו מסלול של השתלמות קיץ באינטל, החושפת סטודנטים לתואר ראשון בטכניון לנעשה אצלנו.”

לינק להשתתפות: https://ad.boolzai.co.il/intel

 

מימין לשמאל : דיקן הפקולטה להנדסת חשמל ע"ש ויטרבי פרופ' נחום שימקין, אורי פרנק סגן נשיא באינטל ודדי פרלמוטר, לשעבר סגן נשיא בכיר באינטל
מימין לשמאל : דיקן הפקולטה להנדסת חשמל ע”ש ויטרבי פרופ’ נחום שימקין, אורי פרנק סגן נשיא באינטל ודדי פרלמוטר, לשעבר סגן נשיא בכיר באינטל
5.מימין לשמאל : דיקן הפקולטה להנדסת חשמל ע"ש ויטרבי פרופ' נחום שימקין, אורי פרנק סגן נשיא באינטל ודדי פרלמוטר, לשעבר סגן נשיא בכיר באינטל
מימין לשמאל : דיקן הפקולטה להנדסת חשמל ע”ש ויטרבי פרופ’ נחום שימקין, אורי פרנק סגן נשיא באינטל ודדי פרלמוטר, לשעבר סגן נשיא בכיר באינטל
6.מימין לשמאל : פרופ' נחום שימקין, מריאנה וקסמן, נשיא הטכניון פרופ' אורי סיון, אורי פרנק ואבנר גורן, סגן נשיא אינטל
מימין לשמאל : פרופ’ נחום שימקין, מריאנה וקסמן, נשיא הטכניון פרופ’ אורי סיון, אורי פרנק ואבנר גורן, סגן נשיא אינטל

 

האתגר: אפס רעב

הפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון בטכניון ציינה את יום המזון העולמי בכנס מדעי שכותרתו “בין פוד-טק, תזונה ובריאות”. דיקנית הפקולטה, פרופ’ מרסל מחלוף, אמרה בפתיחת האירוע: “האתגר שלנו הוא אפס רעב בעולם – לקדם את מימוש זכותו של כל אדם בעולם לתזונה איכותית לחיים בריאים”

 

 ד"ר אראל מרגלית ודיקנית הפקולטה פרופ' מרסל מחלוף
ד”ר אראל מרגלית ודיקנית הפקולטה פרופ’ מרסל מחלוף

הפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון בטכניון ציינה את יום המזון העולמי שחל בחודש שעבר בכנס מדעי שכותרתו “בין פוד-טק, תזונה ובריאות”. דיקנית הפקולטה, פרופ’ מרסל מחלוף, אמרה בפתיחת האירוע: “האתגר שלנו הוא אפס רעב בעולם – לקדם את מימוש זכותו של כל אדם בעולם לתזונה איכותית לחיים בריאים.”

 

יום המזון העולמי נוסד על ידי האו”ם כדי לסייע בביעור הרעב בעולם, והשנה הוחלט להתמקד בנושא של מזון בריא בעולם ללא רעב (“Healthy Diets for A #ZeroHunger World ”), וזאת כדי לפתח הזנה מקדמת בריאות תוך כדי שמירה על כדור הארץ. את הכנס ארגנו חברי הסגל פרופ’-משנה מאיה דוידוביץ-פנחס ופרופ’-משנה אבי שפיגלמן.

היזם ד”ר אראל מרגלית, היו”ר המייסד של קרן הון הסיכון JVP, אמר כי “אין ספק שהפקולטה המשמעותית ביותר בתחום הזה היא הפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון בטכניון, ואני מודה לדיקנית הפקולטה פרופ’ מרסל מחלוף על פריצות הדרך שהיא הובילה בתחום זה.” ד”ר מרגלית אמר כי “פוד-טק הוא אחד התחומים החמים בהייטק הישראלי, בעיקר על רקע המיצוי בתחומי הייטק מסורתיים מסוימים. פיתוחו של תחום זה בטכניון ובחיפה יסייע בהעצמת הצפון ובהשראת צעירים כאן. עלינו לקדם חיבורים בין מזון וסביבה, בין תזונה לבריאות ועוד, וכאן בצפון צריך להיות המרכז הרב-תחומי העולמי בתחום הפוד-טק.”

את הרצאת הפתיחה נשא ד”ר דידייה דופון מהמכון הלאומי למחקר חקלאי (INRA), שדיבר על הקשר בין המזון שאנו צורכים, מערכת העיכול ובריאותנו. “במחקרים שלנו אנחנו ממפים בזמן אמת את מה שקורה למולקולות שונות במערכת העיכול, ואכן גילינו השפעות מעניינות ומגוונות. לדוגמה, גילינו שתחליפי חלב לתינוקות (פורמולות) משנות את ההרכב של חיידקי המעי וכך משפיעים על פירוק המזון בהמשך חייו של התינוק.”

 

מנחה הפאנל פרופ' אורי לזמס עם משתתפות הפאנל נגה שוורץ משולם (תנובה), פרופ' אפרת מונסונגו-אורנן (האוניברסיטה העברית), פרופ' רונית אנדוולט (משרד הבריאות), וד"ר גילה רוזן (רמב"ם)
מנחה הפאנל פרופ’ אורי לזמס עם משתתפות הפאנל נגה שוורץ משולם (תנובה), פרופ’ אפרת מונסונגו-אורנן (האוניברסיטה העברית), פרופ’ רונית אנדוולט (משרד הבריאות), וד”ר גילה רוזן (רמב”ם)

פרופ’ אורי לזמס הציג מחקרים חדשים על חרקים כמקור תזונתי לחלבונים ולמולקולות בריאות אחרות. פרופ’ אסתי מרון הולץ הציגה גילויים חדשים הקשורים במנגנון ההתפתחות של מחלות מעי דלקתיות. פרופ’ יחזקאל קשי הציג את מחקריו בגנטיקה של שמרים ואת הטכנולוגיה שפיתח ליצירת שמרים יעילים יותר לתחום המזון ולתעשיית הדלק הביולוגי (ביופיול) באמצעות אבולוציה מהירה. פרופ’ יואב לבני הציג מעבודותיו על שימוש במיקרו-אצות כמקור לחומרי גלם למזון.

בחלק האחרון של האירוע התקיים פאנל מומחים בעניין התקנות החדשות לסימון הרכב המזון בחזית האריזה. תקנות אלה, שייכנסו לתוקף בינואר 2020, יכללו סימון אדום בחזית על מוצרים בעייתיים מבחינה בריאותית – למשל תכולה של יותר מ-500 מ”ג נתרן ב-100 גרם של מזון מוצק. בפאנל השתתפו פרופ’ רונית אנדוולט, מנהלת המחלקה לתזונה במשרד הבריאות; ד”ר גילה רוזן, מנהלת המחלקה לתזונה קלינית בקריה הרפואית רמב”ם; פרופ’ אפרת מונסונגו-אורנן, ראש החוג למדעי התזונה בפקולטה לחקלאות, מזון ותזונה באוניברסיטה העברית; ונגה שוורץ משולם, מנהלת תחום הבריאות בתנובה. פרופ’ אנדוולט דיברה על מורכבותו של השינוי שמשרד הבריאות מבקש להטמיע כדי לשפר את בריאות הציבור. “אין כאן קיצורי דרך,” היא אמרה. “עלינו לתמוך בציבור באופן ממסדי בדרכים מגוונות ובהן חינוך לאורח חיים בריא, בקרה על פרסומים מזיקים, סימון תזונתי בחנויות ובמסעדות, רגולציה ועוד. אין מסר יחיד ופשוט שיוכל לחולל שינוי, ותקנות ההתוויה החדשות הן רק צעד אחד מתוך צעדים רבים.”

ביום העיון צוין שיתוף הפעולה הגובר בין הפקולטה למיזם האירופי EIT Food. במסגרת זאת התקיים לאחרונה, זו השנה השנייה ברציפות, אקסלרטור EIT Food שבו הוכשרו בטכניון עשר קבוצות המפתחות המצאות חדשניות בתחום המזון. שלוש מהן ייצאו לתחרות המסכמת בליסבון, מול קבוצות מהאקסלרטורים האחרים של EIT Food, ואחת מהן (FreezeM) הציגה את הפיתוח שלה בכנס. בשנה שעברה המשיכו שלוש קבוצות מהטכניון לגמר של ה-EIT Food, ואחת הקבוצות – Redefine Meat, המפתחת טכנולוגיה להדפסת בשר במדפסת תלת-ממד – זכתה במקום הראשון בתחרות האירופית וכבר גיייסה כ-7 מיליון דולר. במסגרת EIT Food משתתפת הפקולטה ב-FOODIO ו-FOODMIO – תחרויות לפיתוח מוצרי מזון חדשניים על ידי סטודנטים לתואר ראשון.

ביום העיון גם הוכרז שבנובמבר 2020 יארח הטכניון את כנס האיגוד האירופי למדעי המזון ולטכנולוגיה של מזון (EFFoST). פרופ’ אורי לזמס, ראש הכנס, הכריז כי זו הפעם הראשונה שהכנס יתקיים מחוץ לאירופה, והדגיש שזוהי הכרה עולמית בחשיבותם של הפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון והטכניון כולו בתחום המזון.

 

חיידקים בחלל

 ניסוי שתוכנן בפקולטה למדע והנדסה של חומרים בטכניון יבחן בחלל את התנהגותם של חומרים אנטי-בקטריאליים ואת השפעתם על חיידקים בתנאים של כבידה אפסית

 פרופ' ג'וזפה פליני מאוניברסיטת בולוניה (מימין) ופרופ' בעז פוקרוי מהטכניון
פרופ’ ג’וזפה פליני מאוניברסיטת בולוניה (מימין) ופרופ’ בעז פוקרוי מהטכניון. צילום: דוברות הטכניון

בקרוב ישוגרו לחלל שני ניסויים של חוקרים בטכניון עם שותפיהם באיטליה, וזאת כדי לבחון את השפעתה של מיקרו-כבידה (כבידה אפסית) על תופעות שונות.

הניסויים, הבוחנים השפעות שונות של מיקרו-כבידה, ישוגרו מגינאה הצרפתית על גבי משגר של סוכנות החלל האירופית. זאת במסגרת שיתוף פעולה בין סוכנות החלל הישראלית במשרד המדע והטכנולוגיה וסוכנות החלל האיטלקית, הכולל ארבעה ניסויים שאותם תבצע חברת “ספייס פארמה”. בכל ניסוי ישתתפו חוקר אחד ישראלי ואחד איטלקי.

הניסוי הראשון, שיבחן את התנהגותן של מולקולות אנטי-מיקרוביאליות ואת השפעתן על חיידקים, תוכנן על ידי פרופ’ בעז פוקרוי מהפקולטה למדע והנדסה של חומרים בטכניון ושותפו פרופ’ ג’וזפה פליני מאוניברסיטת בולוניה; הניסוי השני, שיבחן את מהירות ההיקשרות של חומרים כימיים לחלבוני דם, תוכנן על ידי חוקרים מהפקולטה לרפואה ע”ש רפפורט בטכניון ומ- Tre University ברומא.

הניסוי של פרופ’ פוקרוי ופרופ’ פליני קרוי SpaceLysis, ובמסגרתו תיבדק השפעת מיקרו-כבידה על הקינטיקה של חומרים אנטי-מיקרוביאליים ועל פעולתם על חיידקים. לדברי פרופ’ פוקרוי, על גבי כדור הארץ תלויה האינטראקציה בין חיידקים לחומרים אלה בדיפוזיה והסעה (Convection), ואילו בחלל תהיה ההסעה אפסית ולכן האינטראקציה צפויה להשתנות משמעותית. החוקרים, שכבר ערכו את הניסוי על כדור הארץ, מבקשים ללמוד באמצעות הניסוי בחלל על השפעתה של מיקרו-כבידה על האינטראקציות האמורות.

 

 

עתידות : עד גיל 21 תגיעי לטכניון

כ-700 נערות השתתפו בכנס התלמידות Tech Women בטכניון. “העתיד שלכן נמצא כאן,” אמרה הסטודנטית קרן יצחק מהפקולטה למדעי המחשב שהנחתה את האירוע

 

סגן נשיא הטכניון לקשרי חוץ ופיתוח משאבים, פרופ' אלון וולף שפתח את האירוע
סגן נשיא הטכניון לקשרי חוץ ופיתוח משאבים, פרופ’ אלון וולף שפתח את האירוע

מאשדוד עד קריית שמונה, מרחובות ועד רמת הגולן, כ-700 תלמידות תיכון מצטיינות במתמטיקה ובמדעים השתתפו באירועTech Women  החמישי בטכניון.

במהלך היום המיוחד נפגשו התלמידות עם חוקרות וחברות סגל, בוגרות טכניון וסטודנטיות לתארים מתקדמים, סיירו במעבדות ונחשפו לנושאי המחקר והלימוד. אירועי Tech Women  מתקיימים באדיבות הקרן להעצמת נשים ע”ש רוזלין אוגוסט ונועדו לחשוף את התלמידות לתחומי הלימוד בטכניון ולעודד אותן לבחור בלימודים אקדמיים בתחומי המדע וההנדסה.

 

את האירוע פתח סגן נשיא הטכניון לקשרי חוץ ופיתוח משאבים, פרופ’ אלון וולף, שאמר לתלמידות כי ” כבר בכיתה הראשונה בטכניון, שנפתחה ב-1924, למדו 17 סטודנטים ובהם סטודנטית אחת. היה זה עוד בימים שבהם, במדינות רבות, הייתה האקדמיה סגורה בפני נשים. מאז יומו הראשון מקבל הטכניון סטודנטים וסטודנטיות על סמך יכולותיהם בלבד וללא הבדל של דת, גזע ומגדר. גם אתן הגעתן היום לטכניון בזכות יכולותיכן. אם אתן רוצות להשפיע על עתיד העולם ולקבוע כיצד הוא ייראה בעוד חמישים שנים, בואו ללמוד בטכניון.”

 

את אירוע הפתיחה הנחתה הסטודנטית קרן יצחק, שהחלה את לימודיה במכינת הטכניון לפני כחמש שנים ובקרוב תסיים את התואר הראשון בפקולטה למדעי המחשב. יצחק, העובדת במקביל בחברת מלאנוקס, אמרה לסטודנטיות: “נבחרתן להשתתף באירוע הזה כי אתן מבריקות, ואין לנו ספק שהעתיד שלכן נמצא כאן. גם אם אתן לא בטוחות מה תרצו לעשות כשתגדלו, הטכניון הוא נקודת מוצא מצוינת עבורכן.”

 

ד”ר רותם וישינקין, שקיבלה השנה את תואר הדוקטור מהטכניון, סיפרה על דרכה לטכניון ועל המחקרים שערכה בהנחייתו של פרופ’ חוסאם חאיק מהפקולטה להנדסה כימית ע”ש וולפסון. בשנים האחרונות פיתחה ד”ר וישינקין מדבקה ראשונה מסוגה לאבחון שחפת. הפיתוח, שנתמך על ידי קרן ביל ומלינדה גייטס והאיחוד האירופי, צפוי להציל את חייהם של מיליוני בני אדם ברחבי העולם השלישי באמצעות אבחון מוקדם וטיפול תואם. “בהיותי נערה חלמתי להיות רופאה,” אמרה לתלמידות, “אך בסוף זה לא קרה. בחרתי בלימודי הנדסה כימית, שבהם אני משלבת בין הנדסה למדעי החיים. כמנהלת של מאגד Apatch שבו שותפים חוקרים מהאקדמיה, בתי חולים וחברות שונות, אנחנו מפתחים מדבקה לניטור שחפת, אני מרגישה שאני תורמת לאנושות תרומה ייחודית ומשמעותית. ”

מנחת האירוע הסטודנטית קרן יצחק מהפקולטה למדעי המחשב
מנחת האירוע הסטודנטית קרן יצחק מהפקולטה למדעי המחשב

 

ד"ר רותם וישינקין מהפקולטה להנדסה כימית
ד”ר רותם וישינקין מהפקולטה להנדסה כימית
התלמידות במעבדה בפקולטה להנדסת אוירונוטיקה וחלל
התלמידות במעבדה בפקולטה להנדסת אוירונוטיקה וחלל
התלמידות במעבדה בפקולטה להנדסת מכונות
התלמידות במעבדה בפקולטה להנדסת מכונות
התלמידות במעבדה בפקולטה למדעי המחשב
התלמידות במעבדה בפקולטה למדעי המחשב
התלמידות במעבדה בפקולטה למדעי המחשב
התלמידות במעבדה בפקולטה למדעי המחשב
התלמידות במפגש עם סטודנטיות לתארים מתקדמים בפקולטה להנדסת חשמל
התלמידות במפגש עם סטודנטיות לתארים מתקדמים בפקולטה להנדסת חשמל
הקהל באירוע הפתיחה.
הקהל באירוע הפתיחה.
התלמידות באירוע.
התלמידות באירוע.
התלמידות באירוע.
התלמידות באירוע.
התלמידות באירוע.
התלמידות באירוע.

 

 

חיידקים פרוביוטיים – חרב פיפיות

חוקרים בטכניון ועמיתיהם בארצות הברית גילו כי מתן פרוביוטיקה ביחידות לטיפול נמרץ בבתי חולים עלולה להוביל לזיהומי דם, ובמקרים מסוימים נזקיה עולים על תועלתה

 אנליזה גנטית מספקת עדות לכך שמקורם של חיידקים בזיהומי דם הוא בקפסולה של תכשיר פרוביוטי. באיור רואים קפסולה שממנה מתפזרים חיידקים פרוביוטיים תכולים. אפשר לראות שהם מגיעים לכלי הדם (זיהום). העץ (שחור) שמקשר בין החיידקים מייצג את הקשר הפילוגנטי בין החיידקים, כלומר את האנליזה הגנטית שביצעו החוקרים. קרדיט: ברק שאער תמר
אנליזה גנטית מספקת עדות לכך שמקורם של חיידקים בזיהומי דם הוא בקפסולה של תכשיר פרוביוטי. באיור רואים קפסולה שממנה מתפזרים חיידקים פרוביוטיים תכולים. אפשר לראות שהם מגיעים לכלי הדם (זיהום). העץ (שחור) שמקשר בין החיידקים מייצג את הקשר הפילוגנטי בין החיידקים, כלומר את האנליזה הגנטית שביצעו החוקרים.
קרדיט: ברק שאער תמר

חוקרים בטכניון ובבית החולים לילדים בבוסטון גילו כי צריכת פרוביוטיקה עלולה להוביל לזיהומי דם. המחקר שהתפרסם אתמול ב Nature Medicineהוא פרי שיתוף פעולה בין חוקרי הטכניון פרופ’ רועי קישוני וד”ר עידן ילין לבין קבוצות המחקר של פרופ’ גרגורי פריבי ופרופ’ תומאס סנדורה מבית החולים לילדים בבוסטון. מממצאי המחקר עולה כי בנסיבות מסוימות, הסיכון הנלווה לנטילת פרוביוטיקה עלול לעלות על תועלתה.

פרוביוטיקה היא אמצעי מקובל בטיפול רפואי, והשימוש בה בבתי חולים מתרחב בהתמדה כאמצעי למניעת שלשול, מחלות מעיים ובמקרים מסוימים גם נגד דלקת ריאות, דלקת לבלב ואלח דם (ספסיס).

כעת, כאמור, מתברר שצריכת חיידקים פרוביוטיים עלולה לגרור תופעות לוואי חמורות. במחקר הנוכחי נחקרה האפשרות שאותם חיידקים מוצאים את דרכם לדם וגורמים לזיהום דם. ההשערה שפרוביוטיקה עלולה לגרום נזקים כאלה כבר עלתה בעבר, אולם עד כה לא הוצגו ראיות חותכות לקשר סיבתי זה. כעת, באמצעות טכנולוגיות מתקדמות של מיפוי גנומי מלא, הראו החוקרים כי במקרים מסוימים, מקורם של החיידקים מחוללי הזיהום הוא בתכשיר הפרוביוטי שניתן למטופל.

המחקר התבסס על נתונים שנאספו במשך 5 שנים וחצי ממטופלי חדר הטיפול הנמרץ בבית החולים לילדים בבוסטון. באותה תקופה טופלו ביחידת הטיפול הנמרץ 22,174 חולים. 552 מהם קיבלו במסגרת הטיפול קפסולות פרוביוטיקה המכילה חיידקי Lactobacillus rhamnosus מתת-זן הנקרא LGG. במסגרת המחקר אובחן זיהום דם (Lactobacillus rhamnosus) אצל שישה מטופלים – כולם מאותה קבוצה שקיבלה טיפול פרוביוטי. בקרב אלפי המטופלים שלא קיבלו פרוביוטיקה לא נרשם זיהום דומה.

החוקרים מספקים במאמרם ב-Nature Medicine ראיות לכך שמקורו של זיהום הדם הוא אכן בצריכת החיידקים הפרוביוטיים. כדי להוכיח שהחיידקים מחוללי הזיהום הגיעו מהתכשיר הפרוביוטי התבססו החוקרים על כלים גנומיים חדשניים. במרכז הגנומי בטכניון שוחזרו במלואם רצף הדי-אן-איי של החיידקים שבודדו מהזיהומים לצד רצף הדי-אן-איי של חיידקים שנלקחו מקפסולות של התכשיר הפרוביוטי. כך התברר שהחיידקים בדם אף הם מתת הזן LGG. ניתוח נוסף של המידע מצא כי לא ניתן להפריד גנטית בין שושלות החיידקים שנמצאו בתכשיר ובדם.

יתר על כן, המגוון הגנטי המצומצם שנמצא בקפסולות שוחזר במידה רבה בבידודים מהדם. בנוסף, בחלק מהחיידקים האמורים שנמצאו בדם התגלו מוטציות חדשות שלא זוהו בחיידקים בקפסולה, לרבות מוטציה המקנה עמידות לאנטיביוטיקה שזוהתה בבידוד מאחד החולים. במילים אחרות, בנוסף לסכנת הזיהום טמונה בצריכת פרוביוטיקה גם התפתחות של חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה – אחד התהליכים הפוגעים ביעילותם של טיפולים רפואיים ומסכנים את המטופל.

החלק הטכניוני של המחקר נתמך במענק ERC מטעם האיחוד האירופי, NIH וקרן בוייטלר.

למאמר ב – Nature Medicine לחצו כאן

פרופ' רועי קישוני
פרופ’ רועי קישוני. קרדיט: ניצן זוהר, דוברות הטכניון
ד"ר עידן ילין
ד”ר עידן ילין. קרדיט: ניצן זוהר, דוברות הטכניון

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

צוות המחקר מבית החולים לידים בבוסטון משמאל לימין - פרופ' גרגורי פריבי, כריסטינה מראקו, אלסנדר מקאדם ופרופ' תומאס סנדורה
צוות המחקר מבית החולים לילדים בבוסטון משמאל לימין – פרופ’ גרגורי פריבי, כריסטינה מראקו, אלסנדר מקאדם ופרופ’ תומאס סנדורה. Credit: Michael Goderre/Boston Children’s Hospital