אנרגיה בשלוש דקות

אביגיל לנדמן, דוקטורנטית בטכניון, זכתה במקום הראשון בתחרות Three Minute Thesis שנערכה באוסטרליה

אביגיל לנדמן
אביגיל לנדמן

אביגיל לנדמן, דוקטורנטית בתוכנית האנרגיה של הטכניון (GTEP), זכתה במקום הראשון בתחרות הרצאות בינלאומית שהתקיימה בבריסביין, אוסטרליה. מדובר בתחרות שבה נדרשים המשתתפים להציג נושא מדעי-טכנולוגי בשלוש דקות בלבד.

עבודת הדוקטורט של לנדמן, בהנחייתם המשותפת של פרופ’ גדעון גרדר מהפקולטה להנדסה כימית ושל פרופ’ אבנר רוטשילד מהפקולטה למדע והנדסה של חומרים, עוסקת בהפקת מימן באמצעות אנרגיה סולארית. “באופן יותר ספציפי אני מתכננת ומפתחת מערכת שתאפשר שימוש באנרגיה סולארית כדי לפצל מים לחמצן ומימן, כאשר החמצן מיוצר בשדה הסולארי עצמו ואילו המימן מיוצר ישירות אצל משתמש הקצה, למשל בתחנת תדלוק המימן.”

התחרות באוסטרליה (3MT – Three minute thesis) נערכת על ידי האוניברסיטה של קווינסלנד, ולנדמן הגיעה אליה בהמלצת פרופ’ גרדר. לדבריה “עבדנו יחד על התסריט, הקלטנו את הסרטון כאן בטכניון בעזרתו האדיבה של עמי הרטשטיין מהמרכז לקידום ההוראה, ושלחנו אותו לתחרות. לאחר כמה שבועות קיבלתי מייל שבו הודיעו לי כי נבחרתי להיות אחת מ-16 פיינליסטים בתחרות והזמינו אותי להעביר את ההרצאה בבריסביין. בסופו של דבר זכיתי במקום הראשון בקטגוריית אנרגיה, אחת משלוש הקטגוריות בתחרות.”

חדשנות כסוגייה גלובלית

כנס בינלאומי בנושא חינוך ליזמות ולחדשנות התקיים בטכניון במסגרת פעילות רשת GNAM, שבה שותפים 28 בתי ספר למנהל עסקים

בתמונה: משתתפי הכנס
בתמונה: משתתפי הכנס

כנס בן שלושה ימים, בנושא חינוך ליזמות וחדשנות, התקיים לאחרונה בטכניון. בכנס, בראשותה של פרופ’ מרים ארז מהפקולטה להנדסת תעשייה וניהול, השתתפו כ-50 נציגים מ-19 בתי ספר למנהל עסקים השותפים ב- GNAM(Global Network for Advanced Management) – רשת גלובלית של בתי ספר למנהל עסקים שהוקמה על ידי אוניברסיטת ייל.

משתתפי הכנס דנו בתכנים ובשיטות לחינוך ליזמות ולחדשנות וערכו ביקורים באקסלרטור ובחברת הון סיכון. לדברי פרופ’ ארז “נוצרה בכנס אוירה של שיתוף ואחווה, שתשמש בסיס להמשך שיתוף פעולה פורה בין בתי הספר לטובת הסטודנטים, חברי הסגל והמוסדות האקדמיים.”

רשת GNAM, שתוכנית ה-MBA בטכניון הייתה מעורבת בהקמתה ב-2012, כוללת כיום 28 בתי ספר למנהל עסקים. מטרתה: קידום חדשנות ויצירת ערך על ידי חיבור בין בתי ספר אלה. פרופ’ אד סניידר, דיקן בית הספר למנהל עסקים באוניברסיטת ייל, אמר כי רשת GNAM מבוססת על כבוד הדדי, על שוויון (“הרשת שייכת לכולם, לא לאוניברסיטת ייל”), ועל העיקרון שחילופי המידע אינם מלווים בתשלום. “כך נוצרת קהילת ידידים המטפחת חדשנות ושיתוף פעולה,” אמר.

דיקן הפקולטה להנדסת תעשייה וניהול בטכניון, פרופ’ אבישי מנדלבאום, אמר למשתתפים כי הפקולטה מובילה את היזמות בטכניון ומקדמת שילובים ייחודיים בין תחומים שונים: ניהול והנדסה, כלכלה ומיחשוב, הנדסת שירות וביג דאטה. הכנס הנוכחי נועד לבחון סוגיות הקשורות בחינוך ליזמות ולחדשנות.

פרופ’ ארז הדגישה כי בוגרי תכניות למנהל עסקים מנהלים כיום חברות גלובליות ולפיכך, רשת בינלאומית המאפשרת לסטודנטים מפגשים בין תרבותיים ועבודה בקבוצות רב תרבותיות מקנה לסטודנטים של הטכניון ערך ייחודי. “במסגרת שיתופי הפעולה בין בתי הספר אנו מקיימים אחת לשנה תכנית משותפת, במסגרתה מגיעים אלינו כ-40 סטודנטים מכל העולם לשבוע start-up Nation, המתמקד ביזמות וחדשנות. במקביל, סטודנטים שלנו טסים לשבוע מרוכז המוצע בבתי הספר האחרים. כך מתפתחת הרשת הגלובלית, אליה משתייכים גם תלמידי ה-MBA בטכניון.”

 

 

זוכרים את רון

זוכרים את רוןב-16 באוקטובר, 1986, נפל רון ארד, בשבי המיליציה השיעית “אמל”, לאחר שנאלץ לנטוש את מטוס הפאנטום שלו באיזור העיר צידון בלבנון.
רון ארד היה נווט בחיל האויר הישראלי וסטודנט בטכניון אשר סיים את שנת הלימודים הראשונה שלו בפקולטה להנדסה כימית בטכניון כשנקרא לשירות מילואים.
30 שנים לאחר נפילתו בשבי, משפחת הטכניון עדיין זוכרת.

נפתחה שנת הלימודים בטכניון עם 2,000 סטודנטים חדשים

ביום שלישי, 25 באוקטובר, החלו 2,000 סטודנטים חדשים את שנת הלימודים הראשונה שלהם בטכניון. הפקולטות המבוקשות ביותר לתואר ראשון הן רפואה, הנדסת חשמל, מדעי המחשב, הנדסת מכונות והנדסת תעשייה וניהול

שנת הלימודים תשע”ז נפתחה בטכניון בהשתתפות כ-2,000 סטודנטים חדשים. השנה לומדים בטכניון כ-14,000 סטודנטים ב-18 פקולטות, מתוכם כ-9,500 סטודנטים לתואר ראשון וכ-4,500 סטודנטים לתארים מתקדמים, מתוכם 1,109 לתואר דוקטור.

מקרב הסטודנטים החדשים שהחלו את לימודיהם לתואר ראשון, 43% הן נשים.
שיעור הנשים מקרב הסטודנטים לתואר שני הוא 48%, ומקרב הדוקטורנטים 43%.

בעשור האחרון חל גידול משמעותי באחוז הסטודנטים בני המיעוטים הלומדים בטכניון לתואר ראשון. 61% מקרב הסטודנטים בני המיעוטים שהחלו השנה את לימודיהם הן נשים, שיעור גבוה יותר מאשר בקרב הסטודנטים היהודים וגבוה יותר מכל מוסד אקדמי אחר בישראל ובמזרח התיכון.

“זהו יום חג לכם וגם לנו,” בירך את הסטודנטים החדשים נשיא הטכניון פרופ’ פרץ לביא בטקס פתיחת שנת הלימודים. “אתם נמצאים כאן היום לאחר שהוכחתם, בעבודה קשה ובהישגים בתיכון או בלימודים הקדם-אקדמיים, כי אתם ראויים להיות סטודנטים בטכניון. אתם מצטרפים למוסד אקדמי מהמובילים בעולם, אבל בראש ובראשונה אתם מצטרפים למשפחה חדשה: משפחת הטכניון. במשפחה המורחבת הזו חיים אלה לצד אלה יהודים, מוסלמים, נוצרים, דרוזים, צ’רקסים, חילוניים, דתיים, נשים וגברים בשוויון מלא, תוך שהם מקיימים ביניהם שיח מתמיד, ענייני, פתוח וסובלני.”

מסלולי לימוד חדשים שנפתחו בטכניון בשנת הלימודים תשע”ז:

1. התכנית להנדסת נתונים ומידע (תואר ראשון):

מטרת תכנית הלימודים, שתתקיים בפקולטה להנדסת תעשייה וניהול, היא הכשרת מהנדסים לטיפול בכמויות גדולות של נתונים  (Big Data) במגוון יישומים. נוכח עליית כמות הנתונים המיוצרת בעולם יש צורך במהנדסים אשר ידעו לנהל את המידע, כלומר לאסוף, לשמר, לחלץ ולנתח מידע ממאגרי נתונים גדולים. פרופ’ אביגדור גל, העומד בראש התכנית החדשה, מסביר כי “כאן, כמו במקרים אחרים, בא לידי ביטוי היתרון הטכניוני: שילוב של מומחים מדיסציפלינות שונות ובהן סטטיסטיקה, מדעי המחשב, מערכות מידע, תורת המשחקים, קוגניציה, וכלכלה. זו האינטגרציה שעליה הקמנו את התכנית החדשה, שנותנת מענה לתחום הצומח והחשוב של מדעי המידע וה-Big Data.”

2. תואר שני במסגרת תכנית “מבטים”

התכנית “מבטים” לבוגרי הטכניון, המתקיימת בפקולטה לחינוך למדע וטכנולוגיה, מתרחבת לתואר שני. התכנית, המתקיימת בפקולטה לחינוך למדע וטכנולוגיה בטכניון, מציעה מעכשיו גם תואר שני ותעודת הוראה עם מלגת שכר לימוד מלאה. לאור הצלחת תכנית “מבטים”, במסגרתה זכו מאות בוגרי טכניון למלגת שכר לימוד מלאה לתואר ראשון נוסף בהוראת המדעים, המתמטיקה וההנדסה, מציע הטכניון תכנית חדשה ומשודרגת לבוגריו המצטיינים. התכנית לתואר שני כוללת תעודת הוראה לבתי-ספר על-יסודיים (כיתות ז’-י”ב).

עיצוב במגרש הביתי

 

משתתפי BizTEC עם פרופ' בועז גולני סגן נשיא הטכניון לקשרי חוץ ופיתוח משאבים
משתתפי BizTEC עם פרופ’ בועז גולני סגן נשיא הטכניון לקשרי חוץ ופיתוח משאבים

אפליקציית “ונדליי” לעיצוב-פנים דיגיטלי זכתה במקום הראשון בתחרות BizTEC. התחרות, המנוהלת על ידי צוות סטודנטים במסגרת מרכז ברוניצה בטכניון, הולידה במהלך השנים חברות שגייסו כ-200 מיליון דולר במצטבר
אפליקציית “ונדליי” (Vandelay) היא הרעיון הזוכה בתחרות היזמות BizTEC 2016. האפליקציה, שפותחה על ידי בוגרי הטכניון ניר סדגר מהפקולטה למדעי המחשב וקרן רזניק מהפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים בטכניון, היא מעצב-פנים דיגיטלי המאפשר לדיירים ולבעלי דירות לעצב את ביתם באופן ידידותי ואינטואיטיבי, תוך שימוש בכלים של מציאות וירטואלית. השם ונדליי (Vandelay) הוא מחווה לג׳ורג׳ קוסטנזה מ”סיינפלד”, שהמציא לעצמו זהות חלופית בשם ארט ונדליי.
בארוע המסכם של תחרות BizTEC, שהתקיים אתמול (ב’) במשרדי מיקרוסופט בהרצליה, קיבלו חברי קבוצת ונדליי את הפרס הראשון – 10,000 דולר – מידיו של פרופ’ בועז גולני, סגן נשיא הטכניון לקשרי חוץ ופיתוח משאבים. פרופ’ גולני איחל לכל משתתפים הצלחה בהמשך וביקש מהם לא לשכוח במהלך הקריירה שלהם את הטכניון – המוסד האקדמי שבו צמחו.
BizTEC, תחרות היזמות הטכנולוגית המובילה בישראל, נוסדה בשנת 2004 ונערכת במסגרת מרכז ברוניצה ליזמות בטכניון. מטרתה: לעודד ולקדם יזמות בקרב קהל הסטודנטים ובוגרי מוסדות אקדמיים בארץ. זאת באמצעות תכנית יזמות שבמסגרתה זוכים המשתתפים להרצאות מאנשי מפתח בתעשיית ההייטק, סדנאות והדרכה צמודה ממנטורים מהאקדמיה, מהתעשייה ומענף ההון-סיכון. ארוע השיא של תהליך זה הוא ה-Demo Day, המתקיים במשרדי מיקרוסופט.
לתחרות השנה ניגשו 115 צוותים, שמתוכם הגיעו 12 לקו הגמר והציגו את פיתוחיהם בפני חבר שופטים מקצועי שכלל נציגים מארגונים מגוונים ובהם מיקרוסופט, מיינדאפ – החממה הטכנולוגית החדשה בחיפה, משרד יגאל ארנון ושות’, בנק הפועלים וחברת אורמת. בארוע אתמול נכחו גם מייסדת נטוויז’ן רות אלון, מייסד M-Systems וממציא הדיסק-און-קי דב מורן, המשמש היום כשותף המנהל בקרן הון הסיכון גרוב וונצ’רס, שותף מנהל בקרן הון סיכון סקויה ישראל חיים סדגר, מנכ”לית חברת דירוג האשראי מעלות רונית הראל וכמה מהבוגרים הבולטים של BizTEC .

"ונדליי" הקבוצה הזוכה במקום הראשון. בתמונה מימין לשמאל : גיל הויזמן, ניר סדגר, רפי נוה, פרופ' בועז גולני, דניאל בר שלו, קרן רזניק, עמית שפרן ורונן כהן
“ונדליי” הקבוצה הזוכה במקום הראשון. בתמונה מימין לשמאל : גיל הויזמן, ניר סדגר, רפי נוה, פרופ’ בועז גולני, דניאל בר שלו, קרן רזניק, עמית שפרן ורונן כהן

מוביל היזמות בטכניון רפי נוה אמר כי “מרכז ברוניצה בכלל, ותחרות BizTEC בפרט, פועלים לקידומם של סטודנטים לתחום היזמות.” לדברי מנהלת התחרות דניאל בר שלו “זו הייתה חוויה מדהימה לעבור את התהליך עם הצוותים – משלב ראשוני של רעיון וחלום, תוך כדי צלילה לתוך שווקים שונים, כיוונים רבים, נסיגות והצלחות, ועד ההצגות ב- Demo Day עצמו. אני בטוחה שעוד נשמע עליהם רבות.”
מנכ”ל חברת Precise Decisions גיל הויזמן, המנטור הראשי בתחרות, אמר למשתתפים כי “כל הצוותים שהגיעו לקו הגמר הם צוותים מעולים, אבל עליכם להבין שלא הגעתם לסוף הדרך וכדאי מאוד להמשיך ולהיעזר במנטורים ובאמצעים של מרכז ברוניצה ליזמות העומדים לרשותכם. ”
הזוכים
אפליקציית ונדליי נהגתה כאמור על ידי בוגרי הטכניון ניר סדגר (הפקולטה למדעי המחשב) וקרן רזניק (הפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים). “במציאות של היום, עיצוב הבית הוא תהליך ארוך ומייגע, ופעמים רבות התוצאה לא תואמת את הציפיות,” מסבירה רזניק. “לכל אחד מגיע שהבית שלו ייראה כמו החלום שלו, גם בלי לשלם אלפי דולרים; ונדליי הופך את החלום הזה למציאות.”
סדגר ורזניק, שנפגשו לראשונה במרתון היזמות הטכניוני Technion3DS, גייסו לפרויקט את המתכנתים רונן כהן (בוגר הטכניון) ועמית שפרן. “כיום אמנם יש חלופות דיגיטליות בתחום הזה, אבל הן גנריות – כלומר מספקות מעט מאוד דרגות חופש,” אומר סדגר. “כעת אנחנו מציעים למשתמש כלי לעיצוב עצמאי של פנים הבית, תוך התבססות על מספר עצום של חלופות המוצעות לו במהלך השימוש באפליקציה.”
חברי ונדליי יצרו קשר עם חברות נדל”ן גדולות, במטרה לספק להן את השירות שיעצים את כוח המכירה שלהן. הם מדגישים כי העבודה על האפליקציה לא הסתיימה, וכי הכוונה היא שהמשתמש יוכל לסרוק את דירתו במצלמת הטלפון, ועל סמך הסריקה תייצר המערכת מודל תלת ממדי של הדירה שעליו יבצע המשתמש את העיצוב באופן וירטואלי.
במקום השני בתחרות זכה צוות FeelIT – מערכת לבישה (wearable) המנטרת את קצב הלב באמצעות זיהוי שינויים מזעריים בזרימת הדם בעורק. זאת על סמך טכנולוגיה חדשנית שפיתחו הדוקטורנטים מיטל שגב וגדי קונוולינה במעבדתו של פרופ’ חוסאם חאיק בפקולטה להנדסה כימית בטכניון. במקום השלישי זכתה SerVx – פלטפורמה לניטור רציף של פתיחת צוואר הרחם וזיהוי מוקדם של לידה מוקדמת. פיתוחים נוספים שהגיעו לקו הגמר והוצגו אתמול: IOIV – תמיסת שימור חדשנית, המאריכה את חיי המדף של מנות דם תוך שימור איכותן בתקופת האיחסון; Face it – מסיכות הנשמה המתאימות את עצמן לצורת פניו של המטופל וכך מונעות דליפת חמצן; AQBit – פלטפורמת ביג דאטה המשרתת את מבטחי הרכב ואת הנהגים בעת ובעונה אחת; AvantGuard – גרב חכמה שמטרתה למנוע פציעות ספורט בזמן אמת בקרב ספורטאים מקצועיים; SLITLED – מערכת דיגיטלית ניידת לבדיקות עיניים, הנשלטת על ידי רופא מרחוק ובזמן אמת.

12 שנות BizTEC
בכל שנה ניגשות לתחרות BizTEC יותר מ-90 קבוצות, ובמהלך 12 שנות פעילותה סייע מרכז ברוניצה בטכניון בהקמתן של למעלה מ-20 חברות הפועלות כיום בישראל בתחומים טכנולוגיים מגוונים. “אנחנו רואים עקביות מסוימת ב-BizTEC,” אומרת לנה לוין, בוגרת ביזטק וממייסדי Via Surgical (שגייסה השנה 6 מיליון דולר) ו-Polytouch (שנמכרה ב-30 מיליון דולר). “ישי אתר, מייסד Life Bond, זכה בביזטק והיה המנטור שלי, ואני זכיתי בביזטק וכעבור שנה הייתי מנטורית של peekaboo – שזכתה במקום הראשון בשנת 2015. למעשה יש כאן שלושה דורות של זוכים.”

צוות SerVx שזכה במקום השלישי
צוות SerVx שזכה במקום השלישי
צוות FeelIT שזכה במקום השני.
צוות FeelIT שזכה במקום השני.