ד”ר קאנטה אחמד בביקור בטכניון: “נשים צריכות להכיר ביכולותיהן ולדרוש את אותם התנאים כמו הגברים”

64נפגשה עם נשיא הטכניון, פרופסור פרץ לביא, ועם כלת פרס ישראל, פרופסור מרים ארז

ד”ר קאנטה אחמד, מרצה לרפואה באוניברסיטה של מדינת ניו יורק ורופאה המתמחה בהפרעות שינה ביקרה בטכניון. זהו ביקורה הראשון בארץ של ד”ר אחמד, מוסלמית שנולדה בפקיסטן, סופרת ועיתונאית, אשר פרסמה את הספר “In The Land of Invisible Woman”  על חייה ועבודתה בערב הסעודית. היא מומחית לענייני בריאות הקשורים בחאג’, מצוות עליית הרגל המוסלמית, והאשה המוסלמית הראשונה שזכתה במלגה מבית הספר לעיתונות של אוניברסיטת קיימברידג’. במסגרת זו פרסמה מאמר בנושא “המניפולציה הפסיכולוגית של האסלאם בשירות הטרור תוך התמקדות בתופעת ההתאבדות”.

ד”ר אחמד נפגשה עם נשיא הטכניון, פרופסור פרץ לביא, ועם כלת פרס ישראל, פרופסור מרים ארז, מהפקולטה להנדסה תעשייה וניהול, ממקימי מרכז החדשנות והיזמות בטכניון. פרופסור לביא וד”ר אחמד חולקים נושא התמחות משותף בחקר השינה.

פרופסור ארז משמשת כיו”ר המועצה הלאומית לקידום נשים במדע וטכנולוגיה. היא סיפרה לד”ר אחמד כי 16% מחברות הסגל בטכניון הן נשים. “אנו פועלים להגדלת אחוז ההשתתפות של נשים בתחומי המדע והטכנולוגיה ולשיפור מעמדן. אשת סגל צעירה מתמודדת בו זמנית הן עם בניית הקריירה האקדמית שלה והן עם בניית משפחה, ויש לסייע לה להצליח בשתי המשימות וללמוד לשלב ביניהן בלי להישאר מאחור.”

ד”ר אחמד, שחיה ולימדה שנים רבות  בערב הסעודית, אמרה בפגישה: “צריך לחזק נשים כדי שיכירו במעמדן ולא יפחדו לקחת מקום בקדמת הבמה האקדמית. נשים צריכות להכיר ביכולותיהן ולדרוש את אותם התנאים כמו הגברים. נשים רבות חוששות מתשובה שלילית ולכן הן מעדיפות לעיתים לא לשאול בכלל. חשוב ללמד נשים להעז ולהתעקש על דברים החשובים להן.”

בתמונה: ד”ר אחמד (משמאל) עם פרופסור ארז. צילום: דוברות הטכניון

איגור פודולסקי מהטכניון זכה במקום הראשון באולימפיאדת רובוטיקה בארה”ב

63המהנדס שבחר ללמוד הוראת טכנולוגיה ומדעים בתכנית “מבטים” וללמד בבית ספר ייחודי

המחלקה לחינוך למדע וטכנולוגיה בטכניון עשתה זאת שוב – Eddy, הרובוט שלה, חזר מאולימפיאדת הרובוטיקה בארה”ב עם מדלית זהב והמפעיל שלו, איגור פודולסקי, קיבל מדלית זהב נוספת באולימפיאדת הידע ברובוטיקה. לפני שנה זכתה משלחת של המחלקה בפרס “הרובוט האנושי הטוב ביותר” על הרובוט המלצר שפיתחה, וחבריה הציגו אותו בפני הנשיא ברק אובמה בביקורו האחרון בישראל. את שני הפרוייקטים מנחה פרופסור איגור ורנר.

הפעם זכה איגור פודולסקי במשימה מיוחדת לרובוט הולך, אשר הלך לאורך מסלולים מוגדרים.  אכן, הישג נאה, אבל על הישגו הנוסף של איגור ראוי יותר להרחיב את הדיבור. למרות שהוא בוגר הפקולטה להנדסת מכונות בטכניון ושירת כקצין בצה”ל ביחידת הניסויים של זרוע היבשה, הוא בחר להקדיש עצמו להוראה ולוותר על שכר ותנאים מפתים בתעשיית ההי-טק. לשם כך הוא לומד בתכנית המיוחדת “מבטים” שהוקמה ביוזמת דיקנית המחלקה לחינוך למדע וטכנולוגיה בטכניון, פרופסור אורית חזן. במקביל ללימודיו איגור כבר עובד מזה כשנתיים בבית ספר תיכון ייחודי המתמחה בילדים עם קשיי קשב וריכוז. הוא מלמד אותם מתמטיקה, פיסיקה ובשנה הבאה הוא מקוה להכניס לימודי רובוטיקה לתכנית הלימודים. גם בעת שירותו הצבאי לא זנח איגור את חזון ההוראה שלו ומצא זמן ללמד בהתנדבות תלמידי תיכון ברמלה – מתמטיקה, פיסיקה ואנגלית.

החינוך כמו זורם בעורקיו. הוא עלה עם משפחתו מרוסיה בשנת 1990, גדל במעלות, סיים שם בהצטיינות את לימודיו בתיכון במגמת אלקטרוניקה ומחשבים ולמד בטכניון כעתודאי. כשהשתחרר מצה”ל לא שם תרמיל על גבו ולא יצא לטרקים בדרום אמריקה, אלא שב והתיישב על ספסל הלימודים בטכניון.

“חבר סיפר לי על תכנית ‘מבטים’ של המחלקה לחינוך למדע וטכנולוגיה, המאפשרת לבוגרי הטכניון לעשות, במלגה מלאה – תואר נוסף בהוראת הטכנולוגיה והמדעים”, הוא מספר. “התכנית כוללת גם תעודת הוראה וניתן לסיימה בתוך שנתיים. במסגרת זו יצאתי עם פרופסור ורנר לאולימפיאדת הרובוטיקה שהתקיימה בטריניטי קולג’ בהארטפורד, קונטיקט”.

מדוע בחרת במסלול ההוראה ולא פנית לתעשיית ההי-טק?

“זו עדיין אופציה אך אני נהנה מההוראה והיא מביאה לי סיפוק רב. זה לא קל, אבל מאתגר”.

זה בא מתוך אידיאליזם?

“אני רואה בכך חשיבות רבה. זהו אתגר שלא מתאים לכל אחד. צריך הרבה סבלנות. אפילו התלמידים שלי שואלים אותי לפעמים מאין יש לי סבלנות אליהם. הם נהדרים. תלמיד אחד שלי עשוי להיות בעתיד מדען מבריק, אם יתגבר על ליקויי הלמידה שלו. אני מקווה לבחון, בעזרת פרופסור ורנר, אם רובוטים יכולים לתת מענה לבעיות קשב וריכוז”.

ב”מבטים” הוא לומד קורסים כלליים של הוראה, פסיכולוגיה חינוכית, שיטות ומיומנויות הוראה ושיטות הוראה ספציפיות לתחום התמחותו בהוראת הטכנולוגיה-מכונות. “אף אחד לא בא ל’מבטים’ על מנת לשפר את משכורתו”, הוא מחייך. “אבל זו הנאה צרופה. אלה לא הלימודים הרגילים בטכניון. יש המון פתיחות, החומר מתעדכן כל העת, אנו נפגשים עם מורים ותלמידים ומנסים למצוא פתרונות לבעיותיהם. בימים אלה התחלנו לעבוד עם בית הספר ‘בסמ”ת’ המתחדש בחיפה. נוצר קשר מחודש איתו, וסטודנטים מהמחלקה שלנו בטכניון מגיעים ללמד שם. גם התלמידים מגיעים עם מוריהם למעבדת הטכנולוגיה של המחלקה, לעבודה מעשית. כולם מדברים בזמן האחרון על חשיבות החינוך הטכנולוגי. אנחנו מיישמים זאת בשטח”.

בתמונה: איגור פודולסקי (מימין) עם מתחרה אמריקני באולימפיאדת הרובוטיקה. צילום: דוברות הטכניון

האדריכל דניאל ליבסקינד לסטודנטים לארכיטקטורה בטכניון: “אל תלכו בתלם. זמן הלימודים הוא התקופה הטובה ביותר ליצירתיות ולהתפתחות מקצועית”

62ארבעה אדריכלים מהמובילים בעולם השתתפו בכנס”Water Front”  שהתקיים בטכניון בשבוע שעבר. הארבעה – דניאל ליבסקינד, מתכנן מרכז הסחר העולמי בניו יורק,  אדריכלית הנוף פרופ’ מרתה שוורץ מאוניברסיטת הרווארד, ונסה קסביאן ממשרד ‘סנוטה’ שתכנן את בית האופרה באוסלו וגרג פאסקורלי ממשרד SHOP, האחראי לתכנון מרכז “ברקלי” בברוקלין ולתכנון הטיילת במזח המזרחי של מנהטן – לקחו חלק בכנס.

הכנס, שעסק בנושא חזית הים בחיפה,  אורגן על ידי הפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים בטכניון ועיריית חיפה, והשתתפו בו מאות סטודנטים מהפקולטה. פרופסור יהודה קלעי, דיקן הפקולטה, בירך את האדריכלים המשתתפים ואמר לסטודנטים שזו הזדמנות נדירה עבורם להיפגש עם האדריכלים הבינלאומיים ולהחליף דעות איתם בגובה העיניים. “אנחנו שמחים על הכנס,” אמר, “ראשית משום שרובנו תושבי העיר חיפה, ושנית משום שאנחנו לומדים בחיפה והעיר משמשת לנו כמעבדה.”

האדריכל דניאל ליבסקינד, דיבר בפאנל מיוחד בהנחיית האדריכלית אלס ורבקל, מרצה בפקולטה, בהשתתפות אישתו נינה והאדריכלים פרופסור מרתה שוורץ וגרג פאסקורלי, הוא דימה את עבודת האדריכל לקסמיו של הודיני הקוסם הנודע. “אתה מקבל פרויקט בסביבה מאתגרת: תמיד אין מספיק כסף, ולעיתים זה נראה מייאש וחסר סיכוי, אבל אלו הפרויקטים שמעניינים אותי, שיש בהם אתגר ודרושה בהם יצירתיות. כשתכננתי את אזור הגראונד זירו במנהטן, לקח לי הרבה זמן לשכנע את העירייה שיש להותיר את האזור בו עמדו מגדלי התאומים כחלל פנוי. הקרקע במנהטן יקרה מאוד, אבל במקום הזה מתו אנשים, ודווקא אי הבנייה מדגישה את החלל שהותירו.”
לסטודנטים אמר ליבסקינד כי “זמן הלימודים באוניברסיטה הוא התקופה הטובה ביותר להתפתחות מקצועית וליצירתיות. אתם חסרי מחויבויות, אז לכו אחר הלב ותעשו מה שאתם רוצים. אני מעודד את התלמידים שלי לא ללכת בתלם, תמיד לשאול שאלות ולחקור. ארכיטקט לא יכול לתכנן בניין כ’טבולה ראסה’, ועליו להבין לעומק את האזור בו הוא מתכנן, את ההיסטוריה שלו, ואת הלך הרוח של האנשים שחיים בו. אדריכל שאינו חוקר ושואל – הוא ביורוקרט. לדעתי, בעתיד לא יהיה מקצוע כזה, אדריכלות, משום שעם הקידמה הטכנולוגית כל אחד יוכל להשפיע ולתכנן את סביבת החיים שלו.”

אדריכלית הנוף פרופסור מרתה שוורץ מאוניברסיטת הרווארד, שתכננה פרויקטי נוף רבים ברחבי העולם, ביניהם האיים המלאכותיים בדובאי, אזור GRAND CANAL בדבלין ועוד, אמרה: “אדריכלות נוף היא סוג של אמנות, המשלימה את הבנייה ואת הארכיטקטורה. פיתוח נופי הופך אזורים לאטרקטיביים ומשפיע על העיר כולה. עד לפני 20 שנה, אדריכלות הנוף היתה תחום רדום, והיום כמעט כל פרויקט ארכיטקטוני כולל גם תכנון נופי והתחשבות בסביבה.”

ונסה קסביאן ממשרד ‘סנוטה’, המשלב בין אדריכלים לאדריכלי נוף ופועל באוסלו ובניו יורק, היתה ממתכנני בית האופרה של אוסלו. כעת היא עובדת על תכנון סביבתי ומרחבי חדש לטיימס סקוור במנהנטן. “אנו שמים דגש על הנגשת המרחב הציבורי לכלל האנשים. אני מודה לטכניון על ההזמנה להרצות בכנס. האדריכלים המרצים בכנס קשורים לעיר ניו יורק ואנחנו נרגשים משיתוף הפעולה בין אוניברסיטת קורנל והטכניון ומהקמת המרכז לחדשנות טכנולוגית העומד להיבנות בניו יורק.”

גרג פאסקורלי, שלו זה הביקור הראשון בישראל, סיכם ואמר: “זה זמן נהדר להיות ארכיטקט צעיר. ההתקדמות הטכנולוגית באה לידי ביטוי בכל פן של האדריכלות – משלב התכנון, הבנייה, המימון וגם התיאוריה. קחו סיכונים ואתגרו את החוקים המוכרים. אתם לומדים באוניברסיטה מדהימה. צאו החוצה ודברו עם תלמידים מפקולטות אחרות, מהנדסים וחוקרים. יחד תמציאו טכנולוגיות חדשות ותמציאו את הארכיטקטורה מחדש.”

בתמונה (משמאל לימין): האדריכל דניאל ליבסקינד, אשתו נינה, אדריכלית הנוף פרופ’ מרתה שוורץ, האדריכל גרג פאסקורלי והאדריכלית אלס ורבקל מהפקולטה לארכיטקטורה ובניין ערים בטכניון. צילום : דורון גולן, דוברות הטכניון

הנציבה למניעת הטרדה מינית בדיווח בוועדות הכנסת: הטכניון מפעיל מיגוון אמצעים ייחודיים למניעת הטרדות מיניות

בישיבה משותפת של ועדת הכנסת לחינוך ולתרבות וועדת הכנסת למעמד האישה נדונה סוגית ההטרדות המיניות במוסדות להשכלה גבוהה ודו”ח מבקר המדינה בנושא זה. דו”ח המבקר ציין לטובה את העובדה שנשיא הטכניון מינה לתפקיד הנציבה למניעת הטרדה מינית ולטיפול בתלונות חברת סגל בדרגת פרופסור אמריטה. מינוי זה נועד לחזק את מעמד הנציבה, כמי שהגיעה לדרגה האקדמית הגבוהה וכמי שהמשך חייה המקצועיים אינו תלוי עוד באיש. הנציבה זוכה לשיתוף פעולה מלא עם רשויות הטכניון, כולל היועץ המשפטי של המוסד, עורכת דין מומחית לנושא, סמנכ”ל משאבי אנוש, השירות הפסיכולוגי של דיקנאט הסטודנטים וחברה חיצונית לטיפול נפשי, שאליה היא מפנה את המקרים הנדירים של הזקוקות/קים לכך, כשהטכניון משלם עבור הטיפול.

הטכניון היה מן המוסדות הראשונים שהתקינו תקנון למניעת הטרדה מינית, מייד לאחר חקיקת החוק. לאחרונה הוקמה ועדה שעוסקת בעדכון התקנון ובמיסוד פעולות ההסברה וההדרכה. הוועדה מטמיעה בתקנון המחודש את לקחי הניסיון שנצבר בטכניון ובמוסדות ובגופים ציבוריים אחרים, התפתחויות שהיו במשפט העבודה בכלל ובכל הנוגע למניעת הטרדה מינית בפרט, כמו גם המלצות של מבקר הטכניון ומבקר המדינה. התקנון העדכני עתיד להיות מונח בפני הנהלת הטכניון לאישור במהלך הקיץ הקרוב.

בנוסף לתקנון, אישר סנט הטכניון גם “תקנות בנושא איסור יחסים אינטימיים בין בעלי קשרי סמכות וכפיפות”. חשוב לציין שהאיסור חל גם על יחסים אינטימיים בהסכמה, במקרים שקיימים קשרי סמכות וכפיפות בין המעורבים.

למשתתפי הישיבה בכנסת דווחה נציבת הטכניון למניעת הטרדה מינית, פרופסור אמריטה נעמי כרמון, על הפעילות הרבה ובחלקה חדשנית וייחודית לטכניון, שמטרתה להעלות את המודעות לבעייה וליצור סביבת לימודים ועבודה נקייה מהטרדות מיניות. הפעילות מתייחסת לארבעה קהלי יעד: סטודנטים, חברי סגל, עובדים מנהליים ועובדי קבלן בטכניון. האמצעים המופעלים כוללים:

•           לכל בית הטכניון – בכל בנייני הטכניון נתלו פוסטרים, שמטרתם להפנות לנושא את תשומת ליבם של הבאים בשערי הטכניון ולהפיץ ביניהם דרכי תקשורת לנציבה ולרכזות. ליד כל פוסטר בעברית מופיע גם פוסטר שבו נמסר המידע בערבית, ברוסית ובאנגלית. קישורים לתקנון למניעת הטרדה מינית קיימים במגוון אתרי אינטרנט של הטכניון, המכוונים לכל אוכלוסיותיו. נערכים בטכניון כנסים, הכוללים הצגת תיאטרון (“יש גבול”) ובעקבותיה שיחות עם עורך דין מומחה; לאחרונה נבדקת לומדה ממוחשבת, בכוונה להגיע ללמידה אינטראקטיבית מותאמת לאוכלוסיות היעד.

•           לסטודנטים ובשיתוף עם אגודת הסטודנטים – הנושא נכלל בערכה לסטודנט החדש, נשלחו מכתבים בדואר אלקטרוני בנושאי מניעת הטרדה מינית ונתיבי התקשורת להגשת תלונות, וגם נשלחה אלקטרונית מצגת שהכינה הרכזת שלהם. הודעות בנושא מתפרסמות בעיתוני הסטודנטים בטכניון. לאחרונה, סוכם עם מנהלת סניף חיפה והצפון של מרכז הסיוע לנפגעות תקיפה מינית על שיתוף בניסיון המצטבר של המרכז, כדי להגביר את פעולות ההסברה בקרב הסטודנטים.

•           לחברי הסגל – ייחודית לטכניון סדנה בת שעה, המתקיימת במסגרת כל אחת מ-18 מועצות הפקולטות בטכניון (כל חברי הסגל חייבים להשתתף במועצת הפקולטה שלהם); מנהלות אותה הנציבה יחד עם עורכת דין מומחית לדיני עבודה והטרדות מיניות במקומות עבודה. זאת, בנוסף להכללת הנושא בחוברת לחבר/ת סגל חדש/ה ולמכתב ששולחת הנציבה בתחילת כל שנה לכל חבר/ת סגל בעל/ת מינוי שלם או חלקי בטכניון.

•           לעובדים המינהליים – כל עובד חדש המתקבל לטכניון ימצא תמצית של התקנון והפניות אליו ואל הכתובות להגשת תלונות בערכה שניתנת בידיו. הנושא מאוזכר אחת לתקופה בכתב העת לעובדים. כנסים והשתלמויות בנושאי הטרדה מינית לעובדי הטכניון נערכים לעיתים מזומנות. לאחרונה הועברה סדנה מיוחדת לאחראים על הבניינים, הנמצאים בעמדת מפתח, במיוחד בכל הנוגע לקבוצה הבאה.

•           עובדי/ות קבלן – פעילות ייחודית לטכניון לטובת קבוצת עובדים חלשה במיוחד: בשיתוף עם “במעגלי צדק”, הטכניון הוציא לאור חוברת כיס בשם “זכותון”, הכוללת פירוט תמציתי של כל הזכויות המגיעות לעובדי ניקיון על בסיס חוקים והסכמים קיבוציים. מתוך 20 עמודי החוברת, 5 מוקדשים לנושא מניעת הטרדה מינית. ה”זכותון” ראה אור בעברית, רוסית וערבית; בקרוב יהיה גם תרגום לאמהרית. ה”זכותון” ניתן לכול עובד/ת ניקיון חדש/ה, בהתאמה לשפה שנוחה לו/ה.

במשך קרוב לשלוש השנים האחרונות הגיעו לטיפול 11 פניות שעניינן אפשרות להטרדה מינית. “אין דרך לדעת, האומנם מי שהגיעו לטיפול הם כלל מקרי ההטרדה המינית שהתרחשו בטכניון או שהתלונות מעטות לא מפני שאין מקרים, וכנראה לא מפני שהדרך להתלונן אינה ידועה, אלא מפני שנשים נרתעות מלהתלונן”, אמרה פרופסור כרמון. “אני מקווה, שההשקעה הרבה של הטכניון בהעלאת המודעות להטרדה מינית ומשמעויותיה המגוונות ובפרסום דרכי הפנייה לנציבה ולרכזות בטכניון תקבל ביטוי בכך שמי שחש/ה עצמו/ה נפגע/ת אכן י/תמצא את הכתובת להתלונן ולהתייעץ. בכל מקרה, מה שאפשר ויש כוונה לעשות הוא להמשיך לפעול בדרכים רבות, בכדי להטמיע את איסור ההטרדה המינית וההתנכלות, כשהמטרה היא – כפי שנכתב בתקנון המעודכן של הטכניון – ‘להגן על כבודו של אדם, על חירותו ועל פרטיותו, וכדי לקדם שיוויון בין המינים … להבטיח כי הטכניון ישמש סביבת לימודים ומקום עבודה שאין בם הטרדה מינית או התנכלות שמקורה בהטרדה מינית'”.

חוקרי הטכניון פיתחו מחשב ביולוגי מתקדם

מדענים בטכניון פיתחו ומימשו מכונת חישוב מולקולרית מתקדמת מסוג מתמר (Transducer). המחשב המולקולרי נבנה כולו ממולקולות ביולוגיות, כדוגמת דנ”א וחלבונים אשר מסוגלים להכניס שינויים בקודים גנטיים. מכשיר חסר תקדים זה יכול לבצע חישוב עוקב, כלומר, להשתמש בפלט של תהליך חישוב אחד כקלט חדש לחישובים נוספים. יתר על כן, תוצאות החישוב השונות בוטאו בצורת תכונות ביולוגיות, כגון עמידות של חיידקים לחומרים אנטיביוטיים שונים. החוקרים הדגימו את יכולתו של המתמר על-ידי ביצוע חילוק של מספרים בינאריים ב- 3. בנוסף לכך, ביצעו חישוב עוקב על אחד הפלטים. מחקר זה בוצע על-ידי פרופ’ אהוד קינן, יחד עם הפוסט-דוקטורטים ד”ר תמר רטנר וד”ר רון פירן מהפקולטה לכימיה ע”ש שוליך, וד”ר נטשה ג’ונוסקה מהמחלקה למתמטיקה באוניברסיטת דרום פלורידה. מחקר זה מתפרסם בכתב העת היוקרתי כימיה וביולוגיה (Chemistry & biology) השייך לבית ההוצאה לאור Cell.

“ההתעניינות הגוברת בהתקני מיחשוב ביו-מולקולריים לא נובעת מהתקווה שלמכונות מסוג זה יהיה ייתרון על המחשבים האלקטרוניים במהירות חישוב או ביעילות ביצוע משימות חישוביות רגילות”, מסביר פרופ’ קינן. “היתרונות העיקריים של התקני מיחשוב אלו נובעים ממאפיינים אחרים. כפי שניתן לראות מעבודה זאת ומפרויקטים אחרים שבוצעו במעבדותינו, מערכות חישוב אלו יכולות לתקשר ישירות עם מערכות ביולוגיות ואפילו עם יצורים חיים. הממשק הישיר בין שני העולמות מתאפשר הודות לכך שכל הרכיבים של המחשבים הביו-מולקולריים, כולל חומרה, תוכנה, קלט ופלט, הם מולקולות ביולוגיות אשר “מדברות” ביניהן באופן לוגי בשרשרת של אירועים כימיים בני תיכנות. הקלט הוא מולקולה, אשר עוברת שינויים מתוכנתים, על-פי חוקים שנקבעו מראש (תוכנה). זאת כדי ליצור את הפלט המולקולרי, אשר יכול להשפיע על מערכות ביולוגיות”.

“לתוצאות שלנו משמעות רבה משום שזוהי הפעם הראשונה בה מומשה במעבדה מכונת חישוב ביו-מולקולרית סינטטית מסוג מתמר, אשר מסוגלת לבצע חישוב עוקב וגם מייצרת תוצאות חישוב, המוצגות כתכונה ביולוגית חדשה. למרות שהמתמר המוצג בעבודה זו תוכנת לפתור בעיה ספציפית, הגישה בכללותה מאפשרת תכנות מגוון, אשר יכול להיות מיושם לפתרון בעיות אחרות. בנוסף לכוח החישוב המשופר, המתמר מציע יתרונות נוספים, כגון היכולת לקרוא ולשנות מידע גנטי, מזעור מכשירי החישוב לקנה מידה מולקולרי, והיכולת להפיק תוצאות חישוב בעלות השפעה ישירה על יצורים חיים. יישום המערכת החישובית על חומר גנטי יכול לא רק לבדוק ולזהות רצפים ספציפיים, אלא גם לשנות ולעבד את הקוד הגנטי. אפשרות זאת עשויה ליצור הזדמנויות מעניינות בתחום הביוטכנולוגיה ובכלל זה טיפולים גנטים”.

הוכרזו מקבלי התואר “דוקטור לשם כבוד” ו”עמית כבוד” של הטכניון

הטכניון הכריז על מקבלי התואר “דוקטור לשם כבוד” ו”עמית כבוד”. הזוכים יקבלו את התארים במושב הקורטוריון (חבר הנאמנים) הקרוב, בשבוע השני של חודש יוני.

YORAM ALSTER                     יורם אלסטר

Yoram Alster, a seventh-generation Israeli, was born in Tel Aviv. Following his service in the Israel Defense Forces, he studied in the Technion’s Faculty of Electrical Engineering. Upon graduation, he returned to the IDF and served as an officer in the Signal Corps, developing digital systems.

In civilian life he worked in a variety of professional and managerial positions in computer companies, and in 1977 he founded a company that provided a network of computers for self-service banking (i.e., automatic teller machines). In 1984 he was appointed director general of the Ministry of Communications, responsible for all the telecommunication systems as well as the postal services in Israel. When the Bezeq – Israel Telecommunications Corp. Ltd. was established, he served as executive chairman.

Upon returning to the private sphere, Mr. Alster served as a management, computerization, and communications consultant for various institutions and organizations in Israel and abroad, and on many boards of directors. He also undertook many public roles on a voluntary basis.

An outstanding sportsman (as a student he was a champion sprinter), he was elected to the management of the Academic Sports Association and served as its chairman. He also served as a board member and president of the Israeli Chess Federation, and as a member of the management of the Israel Sports Association. He spent some time in politics, and was elected as a member of the Ramat HaSharon City Council and served as Deputy and Acting Mayor. In 2012 the municipality awarded him the title “Citizen of Merit” (Yakir Ramat HaSharon).

Mr. Alster is a long-serving member of the Board of Governors and has served as head of the Technion Alumni Association. He has been a member of the Israel Technion Society and the Technion Council and was its chairman from 2003 – 2012. He and his wife, Fanny, have three children (Orit, Shay and Hila) and eight grandchildren.

Citation

In appreciation for your many years of activity in support of the Technion, which significantly contributed to its prestige and stability; in gratitude for your wise and deliberative leadership as chairman of the Technion Council; and in recognition of your personal and professional accomplishments as a Technion alumnus.

יורם אלסטר

יורם אלסטר, דור שביעי בישראל, נולד בתל-אביב. עם סיום שירותו הצבאי למד בפקולטה להנדסת חשמל בטכניון. בתום לימודיו שב לצבא, שירת כקצין בחיל הקשר ועסק בפיתוח מערכות דיגיטליות.

בחייו האזרחיים הוא כיהן במגוון תפקידי ניהול בחברות מחשבים ובשנת 1977 ייסד חברה אשר סיפקה רשתות מחשבים לבנקאות בשירות עצמי (מסופים אוטומטיים). ב-1984 הוא התמנה לתפקיד מנכ”ל משרד התקשורת, אשר אחראי על כלל תחומי התקשורת בישראל, כולל שירות הדואר. כשנוסדה “בזק”, כיהן כיו”ר הדירקטוריון החברה.

עם חזרתו לשוק הפרטי כיהן מר אלסטר כיועץ בתחומי הניהול, המחשוב והתקשורת במוסדות ובארגונים בישראל ומחוצה לה, וכחבר דירקטוריון בארגונים רבים.

בנוסף, נטל על עצמו תפקידים ציבוריים רבים בהתנדבות.

בשל היותו ספורטאי מצטיין (כסטודנט היה אלוף בריצה למרחקים קצרים), הוא נבחר להנהלת אס”א (איגוד ספורט אקדמי), ושירת כנשיאו. כמו כן כיהן כחבר הנהלה וכנשיא איגוד השחמט הישראלי וכחבר במועצת המנהלים של התאחדות הספורט הישראלית. מר אלסטר עסק גם בפוליטיקה ונבחר לכהן כחבר המועצה של רמת השרון, בה כיהן גם כסגן ראש העיר וממלא מקומו. ב-2012 העניקה לו עיריית רמת השרון את התואר יקיר רמת השרון.

מר אלסטר מכהן מזה שנים רבות כחבר הקורטוריון של הטכניון ועמד בראש ארגון הבוגרים של המוסד. הוא שימש חבר באגודת דורשי הטכניון בישראל ובוועד המנהל של הטכניון. בין השנים 2003-20012 כיהן כיו”ר הוועד המנהל. לו ולרעייתו פאני שלושה ילדים (אורית, שי והילה) ושמונה נכדים.

 

ציון לשבח:

בהוקרה על פועלך רב-השנים למען הטכניון, אשר תרם תרומה משמעותית למוניטין של המוסד וליציבותו; ברחשי תודה על מנהיגותך השקולה והנבונה כיושב ראש הוועד המנהל של הטכניון; ומתוך הכרה בהישגיך המקצועיים והאישיים כבוגר הטכניון.

 

 

ALFRED J. BÄR                            אלפרד בר

Alfred J. Bär was born and educated in Zurich, Switzerland. He studied architecture at the Federal Technical University of Switzerland, and upon graduation pursued postgraduate studies in the United States, The Netherlands, and in Basel, Switzerland. Mr. Bär specialized in architectural design, and established his own firm, which received various awards for outstanding architecture. He has also been very active in promoting the arts and supporting promising young artists. He himself is a collector.

A leading philanthropist, Mr. Bär’s altruism has been expressed through his personal generosity to his local Liberal Jewish community (to which he donated a Torah Scroll), to the Technion (at which he established the Marion and Alfred Bär Chair in Engineering), to a wide variety of Israel-based organizations, and through his outstanding leadership, which has had significant impact.

Mr. Bär demonstrated his support for the Technion by founding the Swiss Technion Society in 1981 and serving as its president for nearly 30 years, during which he established important relationships with local universities and long-term donors. Mr. Bär served for many years as a member of the Technion Board of Governors. He has served as president of Keren Hayesod Switzerland and has worked assiduously to inspire others to contribute their talents and resources for the benefit of the Jewish people and Israel. His leadership has helped strengthen the important link between Israel and Switzerland.

Mr. Bär is an heir of the Julius Bär banking family (Julius Bär Group Ltd. is the leading Swiss private bank), and he has made the Swiss Technion Society a family affair.

Citation

In honor of your decades-long dedication to the Technion; in appreciation for your pioneering leadership role in the Swiss Technion Society, which you founded; and in gratitude for your steadfast, lifelong devotion and generosity to Israel, the Technion, and the Jewish people.

 

אלפרד בר

אלפרד בר נולד והתחנך בציריך, שוויץ. הוא למד אדריכלות במכון הטכנולוגי של שוויץ והמשיך לתארים מתקדמים בארצות הברית, הולנד ובאזל, שוויץ. מר בר התמחה בעיצוב אדריכלי וייסד חברה משלו שזכתה לפרסים ואותות הוקרה רבים על הישגיה. מר בר, אספן בעצמו, ידוע בפעילותו לקידום האמנויות ובתמיכת באמנים צעירים.

כפילנתרופ בולט, ניכר רוחב לבו של מר בר הן בנדיבותו האישית כלפי הקהילה המקומית של היהדות המתקדמת שאליה הוא משתייך (אשר לה הוא תרם ספר תורה); כלפי הטכניון (בו הוא ייסד את הקתדרה להנדסה על שם מריון ואלפרד בר); כלפי ארגונים ישראליים רבים אחרים; ובמנהיגות יוצאת-הדופן ורבת-ההשפעה.

מר בר ביטא את תמיכתו ומחויבותו לטכניון כאשר ייסד ב-1981 את אגודת דורשי הטכניון בשוויץ ושימש כנשיאה במשך קרוב לשלושים שנה. במהלך אותן שנים הוא טיפח קשרים עם מוסדות אקדמיים מקומיים ועם תורמים חשובים. מר בר כיהן שנים רבות כחבר הקורטוריון של הטכניון וכנשיא קרן היסוד בשוויץ ופעל ללא לאות על מנת לעודד אנשים נוספים לתרום מכישוריהם וממשאביהם לרווחת העם היהודי וישראל. מנהיגותו תרמה רבות לחיזוק הקשרים החיוניים בין שוויץ לישראל.

מר בר, יורש של משפחת הבנקאים הידועה יוליוס בר (Julius Bär Group Ltd. – קבוצת הבנקאות הפרטית המובילה בשוויץ שהוקמה לפני 120 שנים), רתם את משפחתו לפעילות למען הטכניון.

ציון לשבח:

בהוקרה על מסירותך לטכניון, המשתרעת על פני עשורים רבים; מתוך הכרה במנהיגותך פורצת הדרך באגודת דורשי הטכניון בשוויץ, אשר אותה יסדת במו-ידיך; וברחשי תודה על נדיבותך ונאמנותך, על פני שנים רבות, למדינת ישראל, לטכניון ולעם היהודי.


ILAN BIRAN                          אילן בירן

Major General (Res.) Ilan Biran has played a key role in the Israel Defense Forces and in Israel’s business sector. The positions he has filled include: Commander of the Golany infantry brigade, commander of the IDF Central Command; Director General of the Ministry of Defense; Chairman of the Board of Israel’s Oil Refineries; President and CEO of Bezeq, Israel Telecommunications Corp. Ltd;  Chairman of the Board of YES, Satellite Television Company; Chairman of the Board of RAFAEL Advanced Defense Systems Ltd.; member of the Board of Directors of the Institute for Policy and Strategy at the Interdisciplinary Center, Herzliya; and Chairman of the Board of Kinneret Academic College.

In addition to his outstanding contributions in the area of defense, he has also been active in governmental and public service. Among other responsibilities, he served from 2001-2011, as a volunteer, as head of the negotiating team for the Unit for IDF Soldiers Missing in Action.

His deep professional knowledge, talents and experience have enabled him to make an impact in a wide range of fields. In particular, his promotion and implementation of advanced technology have been vital to Israel’s security and economic development.

Major General (Res.) Biran holds a BA in Economics and Business Administration from Bar-Ilan University, an Associate Diploma in Strategy and Political Economic Research from Georgetown University in Washington, DC, and is a graduate of the Command and Staff College of the United States Marines.

Citation

In tribute to your role as a pillar of the Israeli defense establishment; in gratitude for your unique and long-term contributions to the security of the State of Israel; and in recognition of your ongoing, diligent efforts in both the military and civilian spheres for the benefit of Israeli society. 


אילן בירן

אלוף (מיל’) אילן בירן כיהן בעמדות מפתח בצה”ל ובמגזר העסקי בישראל. בין תפקידיו ניתן למנות את כהונותיו כמח”ט גולני, כאלוף פיקוד המרכז, מנכ”ל משרד הביטחון, יו”ר דירקטוריון בתי הזיקוק לנפט, נשיא ומנכ”ל חברת בזק; יו”ר דירקטוריון YES טלוויזיה בלווין; יו”ר דירקטוריון רפא”ל, חבר הוועד המנה במכון למדיניות ואסטרטגיה במרכז הבינתחומי בהרצליה ויו”ר הוועד המנהל במכללה האקדמית כנרת בעמק הירדן.

בנוסף לתרומתו בתחום הביטחון, עסק האלוף בירן גם בתחומים ממלכתיים וציבוריים. בין התפקידים שהוא מילא בהתנדבות יש לציין במיוחד את תפקידו כמתאם נושא השבויים והנעדרים מטעם ראש הממשלה בשנים 2001-2011.

הידע המקצועי המעמיק, כישוריו וניסיונו אפשרו לו להותיר חותם בתחומים רבים ומגוונים. האלוף בירן בלט במיוחד בקידומן ויישומן של טכנולוגיות מתקדמות החיוניות לביטחונה ולהתפתחותה הכלכלית של מדינת ישראל.

האלוף בירן הוא בעל תואר ראשון בכלכלה ובמנהל עסקים מאוניברסיטת בר אילן; דיפלומה כעמית מחקר לאסטרטגיה וכלכלה פוליטית מאוניברסיטת ג’ורג’טאון בוושינגטון; ובוגר בית הספר הגבוה של חיל הנחתים בצבא ארצות הברית.

ציון לשבח:

בהוקרה על היותך עמוד תווך של הממסד הבטחוני של ישראל; ברגשי תודה עמוקים על תרומתך הייחודית ורבת השנים לביטחון מדינת ישראל; ומתוך הכרה במאמציך המתמשכים והנמרצים בתחום הצבאי והאזרחי גם יחד, לטובת החברה בישראל.

 

MELVYN H. BLOOM                  משה בלום

Since 1985, Melvyn H. Bloom has been the executive vice president and CEO of the American Technion Society.

Under Mr. Bloom’s leadership, the ATS, with 10 regional offices, 15 chapters, 20,000 supporters and 86 professional staff, has become the leading U.S. fundraising organization supporting higher education in Israel. The ATS has raised more than $1.78 billion since its founding in 1940, $1.64 billion, or 92%, of that during Mr. Bloom’s tenure.

Mr. Bloom’s ability to attract supporters and turn them into long-term friends is legendary – as is his determination to take the ATS to new heights. In his quest to bring a serious management perspective to the ATS, he has developed a multi-year strategic planning program instead of the annual campaigns followed by most other organizations.  This strategy, together with an emphasis on major gifts, has guided the organization’s phenomenal success.

Prior to joining the ATS, Mr. Bloom had a 15-year career with the national United Jewish Appeal where he held senior positions, including national vice president and chief operating officer.  Earlier in his career, he was a management consultant, foundation executive and journalist, who began his career at CBS News.

Mr. Bloom is a recognized leader in the Jewish communal service and fundraising professions. In 1992, he received the Distinguished Service Award of the Association of Jewish Community Organization Personnel, and in 1996 was honored with the National Society of Fund Raising Executives Award for Excellence in Fund Raising.

He received an Honorary Fellowship from the Technion in 1993.  Mr. Bloom holds the degrees of Bachelor of Science and Master of Science in Journalism from Northwestern University, and Master of Arts in Political Science from the Graduate Faculty of the New School of Social Research.

 

Citation

With admiration for your many achievements on behalf of the American Technion Society, the Technion and Israel; in recognition of your lifetime of passion for Israel’s people and its security; and in appreciation for your leadership role in the American Jewish community.

 

משה בלום

מאז 1985 מכהן משה בלום כסגן נשיא וכמנכ”ל של אגודת דורשי הטכניון בארצות הברית.

תחת הנהגתו הפכה אגודת דורשי הטכניון בארצות הברית  – על 10 סניפיה המחוזיים, 15 סניפיה המקומיים, 20,000 תומכיה ו-86 אנשי הצוות המקצועיים שלה – לארגון המוביל, המגייס משאבים לשם תמיכה בהשכלה הגבוהה בישראל. מאז ייסודה ב-1940 האגודה גייסה למעלה מ-1.78 מליארד דולר, מתוכם 1.64 מליארד, או כ-92%, גויסו בתקופת כהונתו של מר בלום.

יכולתו של מר בלום לגייס תומכים ולבסס איתם יחסי ידידות ארוכי טווח הפכה לשם דבר, כמו גם נחישותו להביא את אגודת דורשי הטכניון לשיאים חדשים. במסגרת שאיפתו לבסס נהלי עבודה רציפים ומקצועיים פיתח מר בלום תוכנית אסטרטגית רב-שנתית במקום התוכנית השנתית הנהוגה בקרב רוב הארגונים האחרי. אסטרטגיה זו, לצד הדגש על תרומות משמעותיות, אחראיים בין היתר להצלחתה האדירה של האגודה.

לפני הצטרפותו של מר בלום לאגודת דורשי הטכניון בארצות הברית הוא עבד במשך 15 שנים במגבית היהודית המאוחדת, בה מילא שורה של תפקידים בכירים, ביניהם סגן נשיא ארצי ומנכ”ל. קודם לעבודתו במגבית הוא שימש כיועץ אסטרטגי, מנהל קרן ועיתונאי, אשר החל את דרכו ברשת החדשות של CBS.

מר בלום נמנה על בכירי הקהילה היהודית ודמות מוכרת בתחום גיוס המשאבים. בשנת 1992 קיבל פרס מפעל חיים של האיגוד הלאומי למרכזים קהילתיים יהודיים, וב-1996 קיבל אות הצטיינות של האיגוד המקצועי של מגיסי המשאבים בארצות הברית.

בשנת 1993 קיבל מר בלום תואר עמית כבוד מהטכניון. הוא מחזיק בתואר ראשון בעיתונות מאוניברסיטת נורת’ווסטרן ובתואר שני במדעי המדינה מה –   New School of Social Research .

ציון לשבח:

בהערכה על הישגיך הרבים למען אגודת דורשי הטכניון בארצות הברית, הטכניון ומדינת ישראל; מתוך הכרה במסירותך רבת-השנים והנלהבת למדינת ישראל, תושביה וביטחונה; לאות הוקרה על מנהיגותך הממושכת בקהילה היהודית בארצות הברית.


J. STEVEN EMERSON            סטיבן אמרסון

Steven Emerson’s interest in technology has played a major role in his admirable professional and philanthropic choices.

A private investor doing business as Emerson Investment Group, Mr. Emerson’s hard work and uncanny ability to analyze publicly-traded companies have brought him great success, which he and his wife, Rita, have been extremely generous in sharing with many organizations.

Mr. Emerson’s love for Israel takes many forms. The Technion is his highest priority, but he and Rita have also generously supported Birthright Israel, and are actively involved with Stand With Us (SWU), where they established the Emerson Fellows, providing intensive training and support to 40 pro-Israel North American college leaders in their efforts to educate fellow students about Israel. SWU also trains 200 Israel fellows a year, including 25 at the Technion, to win hearts and minds. The Emersons are also involved with PATHVentures, an organization committed to ending homelessness.

Mr. Emerson’s involvement with the ATS was launched by his participation in the ATS Southern California Chapter’s first Ambassadors leadership class. He went on to graduate from the 21st Century Leadership Development Program. He made his first trip to Israel 11 years ago and has since been on several missions, including the 2010 “Shaping Israel’s Future” mission, which he and Mrs. Emerson co-chaired.

Mr. Emerson has served in numerous leadership positions in the ATS Southern California Chapter, including president. Currently, he is chairman of the Southern California Board, and a member of the National Board of Directors. In addition to the Emerson Family Life Sciences Building, Mr. Emerson provided support for many other vital projects, including graduate fellowships, and a seminar room and laboratory equipment for the David and Janet Polak Center for Cancer Research and Vascular Biology. He is very proud to have conceived and funded the Emerson Family Fitness Center, a 40-machine workout pavilion on the campus.

 

Citation

In honor of your passionate support for Israel and its people; in appreciation of your deep understanding of Israel’s needs, especially in the areas of security and economic progress through technology education at the Technion; and in tribute for your generous support for many vital causes.

 


סטיבן אמרסון

עניינו של סטיבן אמרסון בטכנולוגיה מילא תפקיד מכריע בפעילותו מעוררת ההשתאות הן בתחום המקצועי והן בזירה הפילנתרופית.

המאמץ הרב שהשקיע מר אמרסון במסגרת Emerson Investment Group והכישרון המופלא שלו לצפות מגמות בשוק ההון הנחילו לו הצלחה משגשגת, אותה הוא ורעייתו נאותו לחלוק, בנדיבות רבה, עם ארגונים רבים.

לאהבתו של מר אמרסון לישראל פנים רבות. אף על פי שהטכניון עומד בראש סדר העדיפויות שלו, הוא ורעייתו ריטה תמכו בנדיבות גם בתוכנית תגלית והיו מעורבים בתוכנית (SWA) Stand With Us, שבמסגרתה הם ייסדו את תוכנית עמיתי אמרסון המקנה הכשרה ותמיכה אינטנסיבית למנהיגים פרו-ישראליים ב-40 מכללות בארצות הברית בניסיון לסייע להם במאמציהם לספק לעמיתיהם לספסל הלימודים מידע מדויק ואמין, חף מהשמצות, על ישראל. SWA מכשירה גם 200 עמיתים ישראלים מדי שנה, כולל 25 בטכניון, הפועלים כשגרירי רצון טוב למען ישראל. משפחת אמרסון מעורבת גם בתוכנית PATHVentures, ארגון שמטרתו למצוא פתרונות דיור למחוסרי בית.

מעורבותו של מר אמרסון באגודת דורשי הטכניון בארצות הברית החלה לאחר שהוא השתתף במפגש המנהיגות הראשון של האגודה בדרום קליפורניה. משם הוא המשיך לתוכנית לפיתוח מנהיגות עבור המאה ה-21. מר אמרסון ביקר לראשונה בישראל לפני 11 שנים ומאז הוא השתתף במספר משלחות, ביניהן משלחת Shaping Israel’s Future, בה הוא ורעייתו שימשו כיושבי ראש.

מר אמרסון כיהן בתפקידי מנהיגות שונים בסניף דרום קליפורניה של אגודת דורשי הטכניון, כולל נשיאות הסניף. בימים אלו הוא מכהן כיו”ר הוועד המנהל של האגודה בדרום קליפורניה וכחבר במועצת המנהלים הארצית. בנוסף לבניין אמרסון למדעי החיים בטכניון, תרם מר אמרסון לפרויקטים חיוניים רבים נום, ביניהם מלגות לתארים מתקדמים, אולם כנסים וציוד מעבדה למרכז לחקר הביולוגיה של הסרטן וכלי הדם על שם דויד וג’נט פולק. מר אמרסון גאה מאוד על כך שהגה ומימן את חדר הכושר ע”ש משפחת אמרסון, מרכז כושר גופני עם  40 מתקנים הממוקם בתחומי הקמפוס.

ציון לשבח:

בהוקרה על תמיכתך הנלהבת במדינת ישראל ובתושביה; מתוך הכרה בהבנתך המעמיקה בנוגע לצרכים של מדינת ישראל, בייחוד קידום הביטחון והכלכלה באמצעות לימודים טכנולוגיים בטכניון; וברחשי תודה לתמיכתך הנדיבה למטרות חיוניות רבות.

 


 

DANIEL ROSE             דניאל רוז

Daniel Rose’s commitment to the Technion and Israel is a family tradition.  His uncle David Rose—an early national president of the American Technion Society and a recipient of a Technion Honorary Doctorate—took him as a teen to celebrate the country’s first Independence Day in 1949.  That trip launched Daniel Rose’s lifelong passion and support for the Technion and Israel.

Chairman of Rose Associates, Inc., a three-generation real estate firm, Mr. Rose’s career has involved a broad range of professional, civic and non-profit activities.  He serves as a director of more than 20 Dreyfus-sponsored mutual funds and was a director of the U.S. Trust Corporation and a trustee of Corporate Property Investors.  He teaches, lectures, and writes about many subjects.

Mr. Rose has received many notable real estate industry and civic awards, such as the City of New York Mayor’s Award of Honor for Arts and Culture and Harvard’s W.E.B. DuBois Award.  He was appointed vice chairman of the Baltic-American Enterprise Fund by President Bill Clinton and has served on the boards of numerous cultural and community institutions.  He is a fellow of the American Academy of Arts and Sciences and an Associate Fellow of Pierson College, Yale University.

Mr. Rose is a Technion Guardian and member of its Board of Governors.  His and his wife’s gifts include the Daniel and Joanna S. Rose Fund for the Technion-Cornell Innovation Institute, and the Daniel Rose Fund for the Technion-Yale Initiative in Homeland Security and Counterterrorism.  He has been instrumental in introducing influential supporters to the Technion and funded a public relations effort to enhance the institute’s U.S. visibility. He and his brothers, Elihu and Frederick, sponsored many transformative projects together, including the David Rose Research Center for Physics of Quantum Structures.

 

Citation

In recognition of your lifelong dedication to the Technion and Israel; in admiration for the vision and creativity that marks your support; and with gratitude for inspiring others to join our ranks through personal example.  

דניאל רוז

מחויבותו של דניאל רוז לטכניון היא בגדר מסורת משפחתית. דודו, דיוויד רוז – אחד מיושבי הראש הארציים הראשוניים של אגודת דורשי הטכניון בארצות הברית וחתן תואר דוקטור לשם כבוד מהטכניון – לקח אותו בעודו נער לחגוג את יום העצמאות הראשון של מדינת ישראל בשנת 1949. ביקור זה שימש אות פה למסע שארך כל חייו ואשר כלל תמיכה נלהבת ורבת שנים בטכניון ובמדינת ישראל.

כיושב ראש הוועד המנהל של Rose Associates, Inc., סוכנות נדל”ן וחברת אחזקות הנמצאת בבעלות המשפחה מזה שלושה דורות, היה מר רוז מעורב במגוון רחב של פעילויות מקצועיות וציבוריות. הוא מכהן כמנהל של למעלה מעשרים קרנות נאמנות, כמנהל חברת האחזקות הבנקאיות U.S Trust Corporation, וכנאמן של תאגיד Corporate Property Investors. הוא מלמד, מרצה וכותב על נושאים רבים.

מר רוז קיבל פרסים חשובים רבים בענף הנדל”ן ובזירה הציבורית, כגון פרס ראש העיר ניו יורק לאמנות ולתרבות, פרס DuBois לחקר התרבות האפרו-אמריקאית באוניברסיטת הארוורד, ועוד. הוא מונה על ידי הנשיא לשעבר ביל קלינטון כסגן יו”ר של ה-  Baltic-American Enterprise Fund וכיהן במועצות המנהלים של מוסדות תרבותיים וקהילתיים רבים. הוא חבר באקדמיה האמריקאית למדעים ואמנויות ועמית מחקר נילווה בפירסון קולג’, אוניברסיטת ייל.

מר רוז הוא גארדיאן של הטכניון וחבר הקורטוריון שלו. התרומות שלו ושל רעייתו כוללות את קרן דניאל וגו’אנה ס. רוז למכון לחדשנות של הטכניון ואוניברסיטת קורנל על-שם ג’קובס ואת הקרן לשיתוף פעולה בנושא לוחמה בטרור בין הטכניון לאוניברסיטת ייל. הוא ממלא תפקיד מפתח בקירוב תומכים חדשים ליון ומימן מסע יחסי ציבור שנועד להגדיל את הנראוּת של הטכניון בארצות הברית. הוא ואחיו, אליהו ופרדריק, מימנו פרויקטים מהפכניים רבים, כולל מרכז מחקר בפיזיקה של מבנים קוואנטיים ע”ש דיוויד רוז.

ציון לשבח:

בהוקרה על מסירותך רבת-השנים לטכניון ולמדינת ישראל; בהערכה עמוקה לחזון וליצירתיות המאפיינים את תמיכתך; וברחשי תודה על כך שבאמצעות דוגמה אישית שימשת השראה לאחרים וגייסת אותם לשורת התומכים בטכניון.

ELISHA YANAY                     אלישע ינאי

Elisha Yanay is a leader in the Israeli electronics industry. He served until recently as president and general manager of Motorola Israel. Following his retirement from Motorola, Mr. Yanay founded his own company, Elisha Yanay Ltd., which deals with high-technology, communications, and homeland security. He is also involved in a number of other high-tech companies in Israel and abroad.

In addition to his successful industrial career, Mr. Yanay has become known as an advocate for higher technology education in Israel. For many years he has devoted his efforts to the promotion and expansion of science and technology education in Israel, with the goal of increasing the number of graduates who are qualified to establish or join existing high-tech companies. To this end, he created and was active in the Education 2000 Forum, and he served from 2002-2007 as the Industry Representative on the Council for Higher Education.  His efforts have contributed greatly to increasing the number of students in the fields of electrical engineering, communications, and computer science in Israel in general and at the Technion in particular.

Mr. Yanay is a Technion graduate with a degree in electrical engineering who has contributed to the promotion of the Technion. He has worked tirelessly to enlist other Technion alumni and industry leaders in his efforts to enhance Israeli knowledge-based high-tech industry.

Mr. Yanay is also a member of the Committee of ORT graduates and of the Technion’s Board of Governors.

(242 words)

Citation

In appreciation for your role in increasing awareness about the national importance of science and technology education; in recognition for your visionary contribution to the development and expansion of high-tech industries in Israel; and in gratitude for your cultivation of productive cooperation between the Technion and high-tech industry.


אלישע ינאי

אלישע ינאי הוא אחת הדמויות המובילות בתעשיית האלקטרוניקה בישראל. עד לאחרונה הוא כיהן כנשיא ומנכ”ל מוטורולה ישראל. לאחר פרישתו ממוטורולה ייסד מר ינאי חברה משלו, אלישע ינאי בע”מ, אשר עוסקת בטכנולוגיה עלית, תקשורת ובטחון. כמו כן, הוא מעורב גם בכמה חברות עתירות ידע בישראל ומחוצה ל.

בנוסף לקריירה משגשגת כתעשיין, רכש לעצמו מר ינאי מוניטין כמקדם של ההשכלה הטכנולוגית הגבוהה בישראל. במשך שנים רבות הוא הקדיש מאמצים רבים לקידום לימודי המדע והטכנולוגיה בישראל במטרה להגדיל את מספר הבוגרים בעלי הכישורים הדרושים להשתלבות בתעשיות עתירות הידע כעובדים וכיזמים כאחת. לשם כך הוא יזם והיה פעיל בפורום “חינוך 2000” וכיהן כנציג התעשיינים במועצה להשכלה גבוהה משנת 2002 ועד שנת 2007. מאמציו תרמו באופן ניכר לגידול במספר הסטודנטים להנדסת חשמל, תקשורת ומדעי המחשב בישראל בכלל ובטכניון בפרט.

מר ינאי הוא בוגר הפקולטה להנדסת חשמל בטכניון, אשר עזר לקידום הטכניון ופעל ללא לאות לגיוס בוגרי טכניון ודמויות מפתח כדי לקדם את התעשיות עתירות הידע בישראל.

מר ינאי הוא חבר ארגון בוגרי אורט והקורטוריון של הטכניון.

ציון לשבח:

בהוקרה לתרומתך להעלאת המודעות לחשיבות הלאומית של החינוך המדעי והטכנולוגי; מתוך הכרה בתרומתך החלוצית ורבת המעוף לפיתוח התעשיות עתירות הידע בישראל והרחבתן; וברגשי תודה על טיפוח שיתוף הפעולה הפורה בין הטכניון לתעשיות עתירות הידע.


 

Professor ALVIN E. ROTH                          פרופסור אלווין רוט

Professor Alvin E. Roth of the Stanford Graduate School of Business is a pioneer in the field of game theory and experimental economics and in their application to the design of new economic institutions. Prof. Roth was awarded the 2012 Nobel Prize in Economic Sciences for the theory of stable allocations and the practice of market design. He pursues basic research that leads the development of behaviorally grounded economic theory. While research in economics has tended to focus on the rationality assumption, Prof. Roth’s applied research moves beyond the rationality debates and shows that certain economic concepts, such as “market stability” and “reinforcement structure” can be used to derive useful predictions of economic behavior independently of the rationality assumptions. For example, simple reinforcement learning models can predict behavior in games, and these principles can be used to solve natural problems.

Prof. Roth’s applied research focuses on improving social exchange in order to facilitate efficiency and fairness. As one of the first “microeconomic engineers,” Roth has designed “matching” programs that help doctors find their first employment as residents at American hospitals and help match students to schools in New York City and Boston public school choice systems. He is one of the founders and designers of the New England Program for Kidney Exchange, which finds other matches for incompatible patient-donor pairs.

A true friend of Israel and the Technion, Prof. Roth served for six years as a member of the Academic Committee of the Technion’s Board of Governors and he takes an active role in training Israeli economists and decision scientists. He has served as advisor to many Israeli postdoctoral fellows, has hosted many Israeli scholars, and has helped his students return to Israel.

(284 words)

Citation

In recognition of your significant contributions to the fields of game theory, market design and experimental economics; in tribute to your application of economic theory to solutions for real-world problems; and in gratitude for your profound dedication to the State of Israel, Israeli academia, and the Technion.


פרופסור אלווין רוט

פרופ’ אלווין רוט, מבית הספר למנהל עסקים של אוניברסיטת סטנפורד, הוא חלוץ בתורת המשחקים ובכלכלה ניסויית וביישומם בעיצוב מוסדות כלכליים חדשים. פרופסור רוט זכה בפרס נובל לכלכלה לשנת 2012 על חלקו בתיאוריה של חלוקות יציבות והנהגת המושג של עיצוב השוק. הוא התמקד במחקר בסיסי אשר מוביל לפיתוח תיאוריה כלכלית המעוגנת בתופעות התנהגותיות.  בעוד המחקר בתחום הכלכלה נוטה להתרכז בהנחת הרציונאליות, הרי שהמחקר היישומי של פרופסור רוט עושה צעד נוסף מעבר להנחה זו ומראה שתפיסות כלכליות מסוימות כמו ‘יציבות השוק’ ו’חיזוק מבני’ יכולות לשמש כמדדים מועילים לחיזוי התנהגות כלכלי ללא תלות בהנחת הראציונליות. לדוגמה, מודלים פשוטים של למידה מתוגברת יכולים לחזות התנהגות במשחק ולשמש לפתרון בעיות טבעיות.

המחקר היישומי של פרופסור רוט שם את הדגש על שיפור התקשורת הבינאישית על מנת לעודד יעילות והגינות. כאחד הראשונים שניתן לכנותו ‘מהנדס מיקרו-כלכלי’ פיתח רוט תוכניות ‘שידוכים’ שעזרו לרופאים מתמחים למצוא את מקום העבודה הראשון שלהם בבתי חולים בארצות הברית, לסטודנטים למצוא את בית הספר המתאים להם במערכת בתי הספר הציבוריים של ניו יורק ובוסטון, ולמטופלים למצוא תורם כליה מתאים במסגרת התוכנית להתאמת כליות של ניו אינגלנד.

פרופ’ רוט, ידיד אמת של ישראל והטכניון, כיהן במשך שש שנים כחבר בוועדה האקדמית של קורטוריון הטכניון, וממלא תפקיד פעיל בהכשרה של כלכלנים ומדענים ישראלים. הוא הדריך פוסט-דוקטורנטים ישראלים רבים, אירח מדענים ישראלים וסייע לסטודנטים שלו לשוב לישראל.

 

ציון לשבח:

בהכרה בתרומותיך החשובות  לתחומים של תורת המשחקים, עיצוב שווקים וכלכלה ניסויית; בהוקרה על יישום תאוריה כלכלית לפתרון בעיות בעולם המעשה; וברגשי תודה על מסירותך העמוקה למדינת ישראל, לאקדמיה בישראל ולטכניון.


Professor JASON L. SPEYER           פרופסור ג’ייסון שפייר

UCLA Distinguished Professor of Mechanical and Aerospace Engineering Jason L. Speyer is a world leader in the field of stochastic systems, particularly in the areas of stochastic optimal control and estimation. Prof. Speyer is remarkable for his insight and adeptness at framing new mathematics and his contributions have greatly broadened the horizons of many areas in aerospace engineering.

In addition to his seminal theoretical contributions, Prof. Speyer has solved important aircraft and spacecraft control problems. His contributions to aerospace engineering include solutions for the Apollo guidance design and Apollo’s autonomous navigation systems, optimal cruise of aircrafts, homing missile guidance of the Patriot, momentum and attitude control of space stations, and drag reduction of formation flights.

Prof. Speyer has continued to demonstrate his versatility and breadth of knowledge by studying entirely new fields, including control of turbulent fluid flows, GPS estimation, formation flying, and momentum control for the International Space Station.

Prof. Speyer has a strong connection with the Jewish people, Israel, and the Technion. His ties with academia in Israel have included sabbaticals at a number of Israeli universities, including two sabbaticals at the Technion, in 1983 and 2000. He has constantly collaborated in research with the Technion’s Faculty of Aerospace Engineering. During his frequent visits to Israel, Prof. Speyer lectures on his research and holds meetings and discussions with faculty members in the various fields in which he works.

 

Citation

In honor of your groundbreaking contributions to deterministic and stochastic optimal control theory, and their application, in both industry and academia, to important aerospace engineering problems, particularly in the areas of guidance, navigation and control; in recognition of your deep attachment to the State of Israel; and in gratitude for your long-term collaboration with Israeli science in general, and with the Technion in particular.


פרופסור ג’ייסון שפייר

פרופסור ג’ייסון שפייר, מהפקולטה להנדסת מכונות והנדסת אוירונוטיקה וחלל באוניברסיטת UCLA, הוא אחד המומחים העולמיים למערכות סטוכסטיות, בעיקר בתחום של שערוך ובקרה אופטימאליים במערכות אלו. פרופסור שפייר ידוע בתובנותיו ובמיומנותו בפיתוח מודלים מתמטיים חדשים ותרם רבות להרחבת בסי הידע הקיים בחקר הנדסת האוירונוטיקה והחלל.

בנוסף לתרומותיו התיאורטיות פורצות הדרך, פתר פרופסור שפייר בעיות חשובות בתחום הבקרה של כלי טיס וחלליות. תרומותיו להנדסת אוירונוטיקה וחלל כוללות פיתוח מערכות ההנחיה ומערכות הניווט האוטונומיות של חלליות אפולו, חישוב מסלול השיוט האופטימאלי של כלי טיס, פיתוח מערכת הביות של טיל הפטריוט, בקרת תנע ובקרת הכוון של תחנת החלל הבינלאומית והקטנת הגרר בטיסות מבנה.

פרופסור שפייר המשיך להפגין את רבגוניותו ורוחב ידיעותיו כאשר למד תחומים חדשים לחלוטין, כולל בקרת זרימה טורבולנטית ושערוך במערכות מיקום גלובליות לווייניות, טיסות מבנה ובקרת תנע לתחנות החלל הבינלאומיות.

לפרופסור שפייר קשרים עמוקים עם העם היהודי, ישראל והטכניון. קשריו עם אקדמיה הישראלית כוללים שבתונים בכמה אוניברסיטאות ישראליות, לרבות שניים בטכניון בשנת 1983 ובשנת 2000. הוא משתף פעולה באופן קבוע בתחום המחקר עם חברי הפקולטה להנדסת אוירונוטיקה בטכניון. במהלך ביקוריו התכופים ביש פרופ’ שפייר הרצה על מחקריו, נטל חלק בכנסים וקיים פגישות עם מדענים ישראלים בפקולטות השונות הנוגעות לתחומי העניין המגוונים שלו.

ציון לשבח:

בהערכה עמוקה לתרומותיך פורצות הדרך בתורת הבקרה האופטימלית הדטרמיניסטית והסטוכסטית, ויישומיהן, בתעשייה ובאקדמיה, לבעיות חשובות בהנדסת אוירונוטיקה וחלל, ובמיוחד בשטחים של הנחייה, בקרה וניווט; לאות הוקרה על קשריך הענפים עם מדינת ישראל; וברגשי תודה על שיתוף הפעולה ארוך השנים שלך עם הקהיליה המדעית הישראלית בכלל, ועם הטכניון בפרט.

 

 

 

 

עמית כבוד

RUTH ALON                                                                                                 רות אלון

Ruth Alon, a Technion graduate with degrees in computer science and industrial engineering and management, is a pioneer in the Internet service industry. She continues the work of her father, Uzia Galil, also a Technion graduate and supporter, in driving the development of Israeli industry.

In 1994 she founded the Internet service provider NetVision Ltd., which is now a leading company in the Israeli communication sector.

Ms. Alon has made significant contributions to the Technion by serving on its Council, Academic Development Committee, and Board of Governors. She has been active in promoting the status of women at the Technion, and her efforts have helped increase the proportion of women students.

She also serves as a member of the Haifa City Council and on the boards of the Haifa Economic Corporation and Haifa Tourism, demonstrating her vision and commitment to the development of Israeli society, industry, and cultural life.

 

Citation

In tribute to your pioneering role as a woman in computer science; in recognition of your founding the first Internet service provider in Israel, which has revolutionized communication systems; and in gratitude for your dedication and contributions to the Technion.

רות אלון

רות אלון, בוגרת הטכניון במדעי המחשב ובהנדסת תעשייה וניהול, חלוצה בענף שירותי האינטרנט בישראל. ממשיכת דרכו של אביה, עוזיה גליל, בעצמו בוגר טכניון ופעיל למען קידומו, ומחלוצי תעשיית ההיטק בישראל.

בשנת 1994 היא ייסדה את ספקית שירותי האינטרנט נטוויז’ן בע”מ, המובילה כיום בשוק התקשורת הישראלי.

גב’ אלון תורמת רבות לטכניון בפעילותה כחברת הוועד המנהל, הוועדה האקדמית  והקורטוריון של המוסד. יצוינו במיוחד מאמציה לקידום מעמד האישה בטכניון, אשר תרמו להגדלת מספר הסטודנטיות בטכניון.

גב’ אלון מכהנת גם כחברה במועצת העיר חיפה ובמועצות המנהלים של החברה הכלכלית חיפה ובעמותה לתיירות ונופש חיפה, בכך היא מיישמת את החזון והמחויבות לפיתוח החברה ישראלית, בתעשייה ובחיי התרבות.

 

ציון לשבח:

בהוקרה על תפקידך החלוצי כאחת הנשים המובילות  בנושאי מדעי המחשב בישראל; מתוך הכרה במעמדך פורץ הדרך כמייסדת וכמנכ”לית של ספקית שירותי האינטרנט הראשונה בישראל, שיצרה מהפכה בשוק התקשורת; וברגשי תודה על תרומתך ומסירותך לטכניון.

BRENT DIBNER                                                                                          ברנט דיבנר

A third-generation Technion supporter, Brent Dibner is president and founder of Dibner Maritime Associates, LLC, whose clients include many of the world’s largest integrated oil companies, leading independent ship owners, shipyards and the financial institutions that serve marine transportation industries. Mr. Dibner is a trustee and officer of several educational, historic and philanthropic institutions and funds, and served as chairman of the Dibner Institute for the History of Science and Technology at MIT.

Together with his wife, Relly, daughter of a former member of the Technion Board of Governors Rachmani “Moni” Wolfson and a native of Haifa, Mr. Dibner has supported the Technion–Rambam Functional Brain Imaging Facility, the Endowed Doctoral Fellowship in Memory of Rachmani “Moni” Wolfson, and an Emergency Fund for Technion Students.  The Dibners met while he was working as a naval architect and marine engineer at Israel Shipyards in Israel in 1973 and 1975, where he participated in the design of missile boats for the Israeli Navy and relied upon Technion faculty for advanced analysis.

Mr. Dibner served as vice president of the ATS New England Region and is a member of the Technion Board of Governors. He is a 1995 graduate of the HaMa’agal leadership development program and a member of the 21st Century Leadership Development Program (Class of 2008). The Dibners have chaired the region’s annual event and they are also active in other Israel-based organizations.

 

Citation

In admiration for your inspiring achievements in your career, in your community and in your philanthropy; with gratitude for your exemplary support of the Technion and your commitment to Israel’s welfare.

ברנט דיבנר

ברנט דיבנר, דור שלישי לתומכים בטכניון, הוא מייסד ונשיא Dibner Maritime Associates LLC   שעם לקוחותיה נמנות רבות מחברות הנפט הגדולות בעולם, בעלי ספינות התובלה המובילים בעולם, מספנות ומוסדות פיננסיים המספקים שירותים לשוק התובלה הימית. מר דיבנר מכהן כנאמן וכחבר בוועד המנהל בכמה מוסדות פילנתרופיים וחינוכיים, וכיו”ר מכון דיבנר להיסטוריה של המדעים והטכנולוגיה בMIT.

לצד רעייתו, רלי, בתו של חבר לשעבר בקורטוריון של הטכניון ותושב חיפה (רחמני “מוני” וולפסון), תרם מר דיבנר ציוד הדמיה תפקודית של המוח לטכניון-רמב”ם, מלגת הצטיינות לזכר רחמני ‘מוני’ וולפסון, וקרן חירום לסטודנטים. בני הזוג דיבנר הכירו כאשר ברנט עבד במספנות ישראל בשנים 1973 ו-1975 כאדריכל ומהנדס ימי והשתתף בתכנון ספינות טילים עבור חיל הים הישראלי, תוך הסתמכות על אנליזות מתקדמות שסיפקו חברי סגל של הטכניון.

מר דיבנר כיהן כסגן יו”ר אגודת דורשי הטכניון באיזור ניו אינגלנד והוא חבר הקורטוריון של הטכניון. הוא בוגר מחזור 1995 של HaMa’agal Leadership Development Program ובוגר מחזור 2008 של Century Leadership Development Program  .21stבני הזוג דיבנר כיהנו כיושבי הראש של האירוע השנתי של אגודת דורשי הטכניון בניו אינגלנד והם פעילים למען ארגונים ישראלים נוספים.

ציון לשבח:

בהערכה עמוקה להישגיך מעוררי ההשראה כאיש מקצוע, כחבר בקהילה וכפילנתרופ; בהוקרת תודה על תמיכתך המופתית בטכניון ועל מסירותך לרווחת מדינת ישראל ותושביה.

 

RONALD LAZAROVITS                                                    רון לזרוביץ

Ronald Lazarovits, son of Holocaust survivors Lazar and Edith Lazarovits, was born in Adelaide, South Australia and has lived in Melbourne since 1974.

A mathematician by training, Mr. Lazarovits has degrees from the University of Adelaide and Oxford. His business activities have included directing a transport company, founding a software business, and working in the property and backpacker accommodation businesses. He is now a board member and investor in various companies in Australia, the USA, and Israel.

As president of the Technion Society of Australia (Victoria) Mr. Lazarovits has helped transform it into a vibrant group that plays an important part in the Australian Jewish community.  He and his wife, Dr. Sharon Lazarovits, who has been an integral part of his efforts to promote the Technion in Australia, have three sons.

 

Citation

In gratitude for your tireless and fruitful activities on behalf of the Technion and Israel in Australia; in recognition of your leadership role in the Australian Technion Society; and in appreciation of your contribution to Israel’s security and survival through your support of the Technion.

רון לזרוביץ

רונלד לזרוביץ, בן לניצולי השואה לזר ואדית לזרוביץ, נולד באדלייד, דרום אוסטרליה ומתגורר במלבורן מאז 1974.

מר לזרוביץ, מתמטיקאי בהכשרתו, הוא בעל תארים מאוניברסיטת אדלייד ומאוניברסיטת אוקספורד. בין מיזמיו העסקיים נמנים ניהול חברת הובלה, הקמת חברת תוכנה ועבודה בתחום הנדל”ן ובתחום אספקת מקומות לינה לתרמילאים. כיום מר לזרוביץ פעיל כמשקיע וכחבר בכמה מועצות מנהלים באוסטרליה, בארצות הברית ובישראל.

מר לזרוביץ מכהן כנשיא אגודת דורשי הטכניון באוסטרליה (ויקטוריה). תחת הנהגתו הפכה האגודה לגוף נמרץ שממלא תפקיד חשוב בחיי הקהילה היהודית באוסטרליה. רעייתו, ד”ר שרון לזרוביץ, הינה שותפה פעילה למאמציו של מר לזרוביץ לקידום הטכניון באוסטרליה. לזוג לזרוביץ שלושה בנים.

ציון לשבח:

בהוקרה על מאמציך הבלתי נלאים למען הטכניון ומדינת ישראל; בהצדעה לתפקיד המנהיגות המכריע שמילאת בפעילותך למען הטכניון בקרב הקהילה היהודית באוסטרליה; ומתוך הכרה בתרומתך לביטחון מדינת ישראל באמצעות תמיכתך בטכניון.

מייסד קוואלקום קיבל את מדלית הטכניון

61ד”ר ארווין ג’ייקובס קיבל את ההוקרה החשובה ביותר שהמוסד מעניק באירוע לכבוד 20 שנות פעילות קוואלקום בישראל

ד”ר ארווין ג’ייקובס, מייסד חברת קוואלקום, קיבל אמש את מדלית הטכניון, אות ההוקרה הגבוה ביותר של הטכניון, הניתן רק פעם בשלוש עד חמש שנים. הוא קיבל את המדליה באירוע חגיגי שנערך בחיפה לציון 20 שנות פעילות קוואלקום בישראל, בנוכחות כ-500 עובדי החברה.

נשיא הטכניון, פרופסור פרץ לביא, סיפר על הידידות האמיצה וארוכת השנים של ד”ר ג’ייקובס ורעיתו ג’ואן עם הטכניון, ועל תרומותיהם הנדיבות. בית הספר ללימודים מתקדמים בטכניון נקרא על שמם, כמו גם המרכז לטכנולוגיות התקשורת והמידע. באחרונה הם תרמו 133 מיליון דולר למכון החדשנות טכניון-קורנל בניו יורק. “תודה לך על כל מה שעשית עבור הטכניון, ההנדסה, תחום הטלקום, האקדמיה, ישראל ומדענים עתידיים – אכן אתה מנהיג דגול, אזרח למופת, ו’מענטש’ אמיתי”, אמר נשיא הטכניון לד”ר ג’ייקובס.

ד”ר ג’ייקובס השיב ואמר כי לא הטכניון צריך להודות לו, אלא הוא צריך להודות לטכניון. “רבים מעובדי קוואלקום הם בוגרי הטכניון”, אמר. “החברה לא הייתה מגיעה להישגיה הרבים בלי עובדיה המבריקים”.

בתמונה: עם מדלית הטכניון (מימין לשמאל): ד”ר ארווין ג’ייקובס, ג’ואן  ג’ייקובס ופרופסור פרץ לביא. צילם: שלמה שוהם, דוברות הטכניון

מאות תלמידים השתתפו באולימפיאדת רובוטיקה בטכניון

כ-300 תלמידים מ-87 בתי ספר מכל רחבי הארץ, השתתפו בשבוע שעבר בגמר אולימפיאדת הרובוטיקה ע”ש לאומי, שהתקיימה זו השנה הרביעית בטכניון, במעמד סגן שר החינוך ח”כ אבי וורצמן, נשיא הטכניון פרופ’ פרץ לביא, שר המדע והטכנולוגיה לשעבר הרב פרופ’ דניאל הרשקוביץ’, דיקן הפקולטה להנדסת מכונות פרופ’ פנחס בר יוסף, ראש המרכז לרובוטיקה ע”ש לאומי פרופ’ משה שהם, ראשי רשויות מקומיות, מנהלי בתי ספר, הורים וילדים.

השנה התבקשו התלמידים לתכנת רובוט בצורת מכונית (“קירובו”) שייסע על כביש המצויר על לוח המשחק, ויעצור מול מחסום (רובוט זרוע) ומול מעבר חציה. במקביל היה עליהם להנחות את הרובוט “ויזדום”, המדמה ילד, לחצות שני מעברי חצייה בבטחה בלי שייתקל ברובוט המכונית.
איציק כהן, מצוות השופטים הסביר: “כל קבוצה נבחנה על תכנות נכון ועל עבודתה בשטח. בנוסף להפעלת הרובוטים, נדרשו התלמידים לענות על מספר שאלות ידע ברובוטיקה ובזהירות בדרכים.”

את אולימפיאדת הרובוטיקה יזמו לפני ארבע שנים פרופ’ משה שהם ודר’ יבגני קורצ’נוי מהמרכז לרובוטיקה ע”ש לאומי בטכניון בשיתוף עם עמותת YTEK לצמצום הפערים בחינוך, ובתמיכת  שר המדע היוצא, פרופ’ דניאל הרשקוביץי .
מנכ”ל עמותת YTEK, ארתור זמשמן, סיפר: “12,000 תלמידים מכל רחבי הארץ לקחו חלק בתכנית הרובוטיקה הייחודית שהועברה במהלך שנת הלימודים במסגרת בתי הספר וחוגי העשרה על ידי מדריכי YTEK. בתחרות הגמר, שהתקיימה כאמור בטכניון, השתתפו נציגים מ-76 בתי ספר יסודיים ו-11 חטיבות ביניים מרחבי הארץ. התלמידים התחרו במספר מסלולים על פי קבוצות גיל שונות.”

ליאון וקסלר, תלמיד כיתה ב’ בבית הספר “דינור” בחיפה, התרגש מאוד. “התכוננו הרבה לתחרות,” הוא סיפר, “אבל היה ממש קל בסוף והשגנו תוצאה ממש טובה. כשאהיה גדול אבנה רובוט משרת שיעשה כל מה שאני אומר.”
ילנה, אמו, שעודדה אותו ואת קבוצתו מהקהל התרגשה מאוד. “כבר כמה חודשים שהם מתכוננים לתחרות,” אמרה. “אני מאוד גאה בהם.”
זיו בלסקי, אבא של ירין, תלמיד כיתה ב’ מבית הספר “איינשטיין” בחיפה שהתחרה אף הוא באולימפיאדה, הוסיף: “זה חוג העשרה נחמד שירין מאוד אוהב ללכת אליו. הנושא מאוד מושך את הילדים וזו התנסות יפה עבורם, המרחיבה אופקים. התחרות מתקיימת באווירה נעימה בלי לחץ, והיא מקדמת את הילדים ותורמת להם.”

נשיא הטכניון, פרופ’ פרץ לביא, קידם בברכה את האורחים הצעירים ואת הוריהם, ואמר: “הפעילות של עמותת YTEK בבתי הספר מבטיחה שאפגוש את התלמידים בטכניון בעוד מספר שנים כסטודנטים. אתם דור העתיד של הטכנולוגיה בישראל.”

סגן שר החינוך, אבי ורצמן, אמר : “הפוטנציאל הגלום ברובוטים אדיר, ובמשרד החינוך בוחנים דרכים לשימוש ברובוטיקה לקידום החינוך והחברה. התלמידים המשתתפים בתחרות מייצגים את החברה הישראלית על כל גווניה. אשרינו שיש תלמידים כאלה.”

פרופ’ דניאל הרשקוביץ, שר המדע לשעבר, בירך גם הוא את המשתתפים. לדבריו, “מדינת ישראל מובילה בעולם בהון האנושי שלה. חשיפת הדור הצעיר למדע ולטכנולוגיה היא מכרה הזהב של המדינה וחשוב שהטכניון ימשיך להתוות את עתידה של מדינת ישראל.”

פרופ’ פנחס בר יוסף, דיקן הפקולטה להנדסת מכונות בטכניון, אמר: “הרובוט הוא כלי לפיתוח חשיבה יצירתית ועצמאית בקרב התלמידים. המרכז לרובוטיקה הוקם מתרומה גדולה של בנק לאומי ויצר הבטחה גדולה לחינוך הטכנולוגי בארץ. השתתפות התלמידים בתחרות היא התגשמות ההבטחה שניתנה בהקמת המרכז.”

בתמונה: תלמידים מבית הספר יסודי א’ חורפיש במהלך התחרות. צילום : אלוניס, YTEK

ואלה בתי הספר שזכו במקום הראשון :

כיתות א’ – ב’ – בית הספר ארלוזורוב-חיפה

כיתות ג’ – ד’ – בית הספר טייבה זועבייה

כיתות ה’ – ו’ – בית הספר אפק – מטה אשר

חטיבת ביניים – בית ספר אורט – שלומי

בפרס על חשיבה יצירתית זכו :

כיתות א’ – ב’ – בית ספר ליאו בק – חיפה

כיתות ג’ – ד’ – בית הספר אפק – מטה אשר

כיתות ה’ – ו’ – בית ספר יסודי נאעורה

חטיבת ביניים – אולפנת צביה בבני ברק

בפרס על שיתוף פעולה זכו :

כיתות א’ – ב’ – בית ספר דינור- חיפה

כיתות ג’ – ד’ – בית ספר נוף ים – הרצליה

כיתות ה’ – ו’ – בית ספר אל מנאהל – מג’דל שמס

חטיבת ביניים – ישיבת יבנה חיפה, מרכז ישיבות בני עקיבא

“סיינס” מגלה: חוקרי הטכניון פיתחו סוג חדש של חומר פוטוני: מטא-חומר ספינאופטי

59חוקרי הטכניון פיתחו סוג חדש של חומר פוטוני, מטא-חומר ספינאופטי Spin-Optical Metamaterial המבוסס על ננואנטנות שמאפשר שליטה על המודים הקרינתיים בעזרת הספין של האור.התגלית תאפשר לממש סוג חדש של רכיבים אופטיים משטחיים בסקאלת הננומטר המבוססים על תכונות אבני הבניין של החומר שהם האנטנות האופטיות (מטא-אטומים אופטיים), ותכונות הסימטריה – שבירת סימטריה של המבנה הפוטוני. בעזרת תכנון המבנה שבו האנטנות מסודרות וכיוונן המשתנה במרחב, ניתן לשלוט באינטראקציה של האור וחומר ולעצב מודים קרינתיים.

החוקרים פרסמו לראשונה על גילוי ניסיוני של אפקט “רשבא” האופטי Optical Rashba effect שמאפשר להוסיף או להוריד תנע לאור על ידי שליטה בספין של האור (דרגת סחרור פנימי של הפוטון – קיטוב מעגלי) ותכונות הסימטריה (שבירת סימטריה) של המבנה. מחקר פורץ דרך זה בוצע על ידי חוקרים מקבוצתו של פרופ’ ארז חסמן – דר’ ולדימיר קליינר ותלמידי המחקר ניר שטרית, איגור יולביץ, אלחנן מגיד, דרור עוזרי, ודקל וקסלר. לדברי פרופ’ חסמן מהפקולטה להנדסת מכונות בטכניון: “בניסוי יצרנו מבנה בצורת ‘קגומה’ (דומה למבנה מחזורי של מגן דוד) והראנו יכולת שליטה על התנהגות פליטה קרינתית תרמית בעזרת אינטראקצית ספין-מסלול אופטי כתוצאה משבירת סימטריה של המבנה”. החוקרים קראו לתופעה המדעית אפקט “רשבא” האופטי כאנלוגיה לאפקט רשבא של אלקטרונים במצב מוצק. אפקט רשבא האלקטרוני מאפשר שליטה על אלקטרונים בעזרת הספין על ידי שבירת סימטריה של המבנה. אפקט זה מנוצל כיום לתחום חדש “ספינטרוניקה” שמאפשר לממש רכיבים ננואלקטרוניים הנשלטים על ידי הספין של האלקטרונים.

ההשראה למחקר באה ממצב מוצק: מחקרים רבים נעשו על חומרים אנטי-פרומגנטיים במבנה גבישי בצורת קגומה. בחומרים אלו קימת תופעה פיסיקלית שנקראת Frustration (“תסכול”): המומנטים המגנטיים יכולים להיות מסודרים במצבים שונים (פאזות שונות) אך האנרגיה מנוונת. חוקרי הטכניון שמו לב שקיים הבדל משמעותי בסימטריה של המצבים השונים של המומנטים המגנטים שעוברים מגביש סימטרי מרחבי לשבירת סימטריה. ידוע שחוקי השימור הפיסיקליים נקבעים על ידי הסימטריה של המערכת. לדוגמה: סימטריה מעגלית מחייבת שימור תנע זוויתי, וסימטריה להזזה מחייבת שימור תנע ליניארי. כמו כן כאשר יש לנו מערכת פיסיקלית המאופיינת בשבירת סימטריה מרחבית ניתן לצפות לפיצול בדיספרסיה (נפיצה – תלות תדר האור בתנע) כתלות בספין. במקום סידור מרחבי שונה של מומנטים מגנטיים, חוקרי הטכניון השתמשו בסידור שונה של ננואנטנות לא איזוטרופיות כאשר הסדר זהה לפאזות השונות הקימות בטבע בחומרים אנטי-פרומגנטיים במבנה קגומה. ננואנטנה אופטית מאפשרת ליצור מוד אלקטרומגנטי לוקלי התלוי בגיאומטריה של האנטנה. החוקרים ממשו מטא-חומר המבוסס על מערך אנטנות ב- SiC ומדדו את הפליטה התרמית מהמבנים השונים. SiC הוא חומר שתומך בגלי פני שטח פונוניים שצמודים לפני השטח. עירור תרמי של גלי פני השטח במבנה פוטוני מאפשר לצמדם לקרינה תרמית קוהרנטית מרחבית וזמנית. המדידות מראות שבעזרת תכנון תכונות שבירת הסימטריה של המבנה ניתן לשלוט בכיווני הקרינה האלקטרומגנטית. מערך האנטנות פולט או בולע אור כאשר הפאזה בין האנטנות נקבעת על ידי גרדינט גאומטרי שתלוי במבנה הלא הומוגני ולא איזוטרופי של המערך. החוקרים פיתחו תיאוריה שמאפשרת לתכנן ולשלוט במודים הקרינתיים של המבנה הפוטוני בעזרת הפאזה הגאומטרית כתוצאה מגרדינט גאומטרי בסקאלת הננומטר (Berry Phase ) וקיבלו התאמה לתוצאות הניסיוניות.

החוקרים מאמינים שהגילוי יאפשר לפתח סוג חדש של רכיבים אופטיים והתקנים ננופוטוניים שיאפשרו לממש שערים לוגיים אופטיים הנשלטים על ידי הספין של הפוטונים, רכיבים למחשוב אופטי, מקורות אור חדשים תלויי ספין, עדשות משטחיות דקות במיוחד, עיצוב חזיתות אור וקרני לייזר בתחומי אורכי גל שונים בעזרת אופטיקה משטחית בעלת מבנה בסקאלת הננומטר, ושליטה על פליטה קרינתית תרמית. בעזרת החומרים האופטיים החדשים ניתן לתכנן את תכונות הפליטה, בליעה, העברה, פיזור של האור, וכמו כן ביצוע מניפולציה של גלי פני שטח עבור שבבים פוטוניים. בעקבות הגילוי המבטיח פרופ’ חסמן מרחיב את קבוצת המחקר שלו ובכוונתו לקלוט תלמידי מחקר מצוינים נוספים משטחים שונים על מנת להמשיך ולפתח את תחום הספינאופטיקה שמפותח בקבוצתו בשלוש עשרה השנים האחרונות.

בתמונה: פרופסור ארז חסמן

הטכניון מציג: כך תשוקם מחצבת נשר

58הסטודנטים איתי ונדר, יהונתן הוכמן ויוגב ביתן, הלומדים במסלול לאדריכלות נוף בטכניון, זכו במקום הראשון בתחרות התכנון לשיקום מחצבת נשר. הפרס: 10,000 ₪.

במשך עשרות שנים שימשה מחצבת נשר לחציבת אבן לתעשיית הבניה והסלילה ברחבי הארץ, עד שהפסיקה את פעולתה לפני כשנתיים. מאז נותר האתר נטוש – “פצע פתוח בנוף”, כדברי ראש העיר דוד עמר.

הקרן לשיקום מחצבות והפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים בטכניון, בשיתוף עם עיריית נשר, פנו לסטודנטים בפקולטה וביקשו שיעלו רעיונות לשיקום המחצבה הנטושה. הסטודנטים, תלמידי התואר הראשון והתואר השני במסלולי הלימוד השונים, עבדו על הפרויקט במהלך הסמסטר הראשון השנה בהנחיית אדריכל הנוף אסיף ברמן, פרופסור שמאי אסיף ופרופסור טל אלון-מוזס.

“זה היה פרויקט יוצא דופן,” אמר הסטודנט יונתן הוכמן. “קיבלנו הזדמנות לטפל בסיטואציה אמיתית, עם כל המגבלות והאילוצים. כמו בעבודת שטח אמיתית, נאלצנו לגלות את המידע בעצמנו. נפגשנו עם יועצי קרקע, נסענו לחירייה ללמוד את האתר, ונדרשנו לעבודת מחקר נרחבת ומעמיקה.”

“כל ההצעות מבטאות רגישוּת לקנה המידה המרשים ולקונטקסט הנופי והאורבני, ומציעות פרוגרמות מגוונות של שימושים,” אמר פרופסור שמאי אסיף. “כל הסטודנטים שמחו להפוך את המפגע להזדמנות, ולהוסיף נדבך בר קיימא לערים, לפארק הכרמל ולהבנת עתידן של מחצבות בכלל. התחרות היא חלק ממסורת של שיתוף עם הקהילות שסביבנו ותרומה להן, לפחות ברמת החשיבה והתכנון. בשנים האחרונות ‘גילינו’ את העיר נשר, שחלק מהטכניון נמצא בשטח השיפוט שלה, ושיתוף הפעולה המוצלח עם העירייה מסייע לכל הצדדים.”

הפרויקט הזוכה הוא “פארק המחצבים” – תוכנית להפיכת מחצבת נשר לאתר מיחזור המשמש גם לפעילות ספורט אקסטרים: סנפלינג, טיפוס קיר, מגלשות, בנג’י, אומגה ועוד. צוות השופטים קבע כי הסטודנטים הגישו תכנון איכותי ומפורט ושימוש תכנוני נכון בציר זמן. גמישות התכנון מאפשרת שילוב תוכניות נוספות בעתיד.

במקום השני זכה הפרויקט “שיקום מחצבת נשר” של ארי פיין, ערן דרומי ואורי נוימן – הפיכת המחצבה לפארק לבילוי משפחתי. בין הפרויקטים השונים שהשתתפו בתחרות: “E21” – הפיכת המחצבה למרכז מחקר ותעשיה בתחום האנרגיות המתחדשות; “המחצבה” – הפיכת האתר למתחם בילוי, פנאי ומסחר בדגש על מיחזור מכולות; “מדרגות נוף עיר” – הפיכת המחצבה למרכז מחקר ללימודי סביבה.

חברי צוות השופטים היו יוסי וירצבורגר – יו”ר הקרן לשיקום מחצבות ומנהל מינהל אוצרות הטבע במשרד האנרגיה והמים; יובל פלד – נציג רשות הטבע והגנים בהנהלת הקרן לשיקום מחצבות; אינג’ינר לאון גורודצקי – מהנדס העיר נשר; אדריכלית נוף דפנה גרינשטיין ואדריכל אורי כהן מהפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים בטכניון.

בתמונה: הזוכים (מימין לשמאל) איתי ונדר, יוגב ביתן ויונתן הוכמן ומאחוריהם תוכנית “פארק המחצבים”. צילום: דוברות הטכניון (שיצו שרותי צילום)

קרן חינוך סינית תתמוך בסטודנטים סינים שילמדו בשלוש אוניברסיטאות בישראל

 57בביקור בטכניון אמר מקים הקרן שהיא תעניק מלגות בסך 35 אלף דולר בשנה לכל סטודנט

Hanqing International Education Foundation, קרן חינוך שהקים איש העסקים הסיני ז’או הנצינג (Zhao Hanqing) חתמה על הסכם עם הטכניון, לפיו תתמוך בסטודנטים סינים שיגיעו ללמוד במוסד. בביקור בטכניון אמר ז’או הנצינג כי הקרן תחתום על הסכם דומה גם עם האוניברסיטה העברית ועם מכון ויצמן.

על פי ההסכם, הקרן תבחר בסטודנטים מצטיינים אשר יתקבלו לטכניון לאחר שיעמדו בקריטריונים המחמירים שלו. הסטודנטים שייבחרו יהיו בשלב הראשון סטודנטים לתארים מתקדמים (תואר שני ודוקטורט). הם יקבלו מלגות ותמיכה שנתית בסך 35 אלף דולר (כל אחד), שיכסו את כל הוצאותיהם במרוצת השנה. בתחילה הקרן תתמוך בחמישה סטודנטים מידי שנה, ומספר זה יגדל בהדרגה עד שיגיע ל-25 בעוד חמש שנים. מועצת מנהלים שתמנה ששה אנשים, שלושה מהטכניון ושלושה מהקרן, תפקח על פעילותה.

תוקף ההסכם – 20 שנה והוא יסתכם בשמונה מיליון דולר.

נשיא הטכניון, פרופסור פרץ לביא, בירך על ההסכם ואמר כי כבר עתה לומדים בטכניון סטודנטים סינים, הן בבית הספר הבינלאומי שהקים המשנה שלו ומנכ”ל הטכניון, פרופסור ארנון בנטור, והן לתארים מתקדמים, על פי הסכמים שנחתמו בעבר עם אוניברסיטאות מובילות ברחבי סין. “הקשר של הטכניון עם סין מתהדק והולך ואנו רואים בחתימה על ההסכם עם קרן הנצינג נדבך נוסף ביחסינו החמים עם האקדמיה הסינית”, הדגיש.

מר ז’או הנצינג אמר לאחר ביקורו בטכניון שלא בכדי נמנה המוסד הזה עם הטובות באוניברסיטאות הטכנולוגיות בעולם והוא סמוך ובטוח שהסטודנטים הסינים המצטיינים שיגיעו בעקבות החתימה על ההסכם עם הטכניון יפיקו ממנו את המירב ויתרמו מהידע שירכשו לכלכלה המתפתחת של ארצו.

בתמונה: ז’או הנצינג ונשיא הטכניון, פרופסור פרץ לביא. צילום: דוברות הטכניון

סטודנטים לאדריכלות מהטכניון הציעו תוכניות לשיקום מחצבת נשר

56הסטודנטים התבקשו להעלות רעיונות לשיקום המחצבה שבפאתי העיר כדי להפוך אותה למקום בילוי לתושבים ומטיילים. העבודות המצטיינות זכו בפרסים בשווי כולל של 16 אלף שקלים. הפרסים יוענקו היום (ד’) בטקס חגיגי לפתיחת תערוכת העבודות בהיכל התרבות בנשר, במעמד ראש עיריית נשר דוד עמר, פרופסור יהודה קלעי דיקן הפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים בטכניון ונציגי הקרן לשיקום מחצבות

במשך עשרות שנים שימשה מחצבת נשר לחציבת אבן לתעשיית הבניה והסלילה באזור הצפון וברחבי הארץ, עד שהפסיקה את פעולתה לפני כשנתיים. מאז נותר האתר נטוש, כשבור הכרייה וסימני החציבה ניכרים היטב בשטח.

הקרן לשיקום מחצבות והפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים בטכניון, בשיתוף עם עיריית נשר, פנו לסטודנטים ממסלולים שונים בפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים בטכניון על מנת שיעלו רעיונות לשיקום המחצבה הנטושה.

הסטודנטים התבקשו להכין תוכניות קבוצתיות העומדות במספר קריטריונים כגון עלות, תרומה כלכלית, חברתית וסביבתית לעיר, ישימות ועוד. התחרות נערכה במסגרת קורס במהלך סמסטר חורף 2013 בהנחיית אדריכל הנוף אסיף ברמן, פרופ’ שמאי אסיף ופרופ”ח טל אלון-מוזס. הסטודנטים סיירו באתר, קיימו מפגשים מונחים קבועים עם מומחים וקבלו חומר רקע רלוונטי.

ההצעות הוגשו במסגרת תחרות נושאת פרסים ועמדו לבחינה של ועדת שיפוט שכללה את:

  • יוסי וירצבורגר – יו”ר הקרן לשיקום מחצבות ומנהל מינהל אוצרות הטבע במשרד האנרגיה והמים.
  • יובל פלד – נציג רשות הטבע והגנים, בהנהלת הקרן לשיקום מחצבות.
  • אינג’ינר לאון גורודצקי – מהנדס עיריית נשר.
  • אדריכלית נוף דפנה גרינשטיין
  • אדריכל אורי כהן – המסלול לארכיטקטורה, הפקולטה לתכנון ערים בטכניון.

לשופטים הוגשו חמש עבודות שמתוכם נבחרו הזוכים במקום הראשון והשני, שזיכו את קבוצותיהם בפרסים ע”ס 10,000 ו-6,000 שקל בהתאמה.

מקום ראשון:

“פארק המחצבים” – הפיכת המחצבה לאתר מיחזור המשמש גם לפעילות אקסטרים

מגישים: איתי ונדר, יהונתן הוכמן ויוגב ביתן

מנימוקי השופטים: הפרויקט התמקד בהקמת אתר מחזור ואגירה לפסולת יבשה שישמש הולכי רגל, רוכבי אופניים ושלל פעילויות ספורט אתגרי, התוכנית כוללת גם הקמת מרכז מבקרים בתוכנית הדרגתית המתפרסת על פני 8 שנים. נעשה שימוש יעיל במחצבה כאתר מחזור פסולת, תכנון איכותי ומפורט ושימוש תכנוני נכ בציר זמן. גמישות התכנון מאפשרת שילוב תוכניות נוספות בעתיד, במידה ויהיו.

מקום שני: “שיקום מחצבת נשר” – הפיכת המחצבה לפארק לבילוי משפחתי

מגישים: ארי פיין, ערן דרומי ואורי נויימן

מנימוקי השופטים: הפרויקט התמקד בחלוקת שטח המחצבה לכמה אזורים בהתאם ליעוד שלהם: אזור בילוי אינטנסיבי, אזור משחקי שטח, ואזור לבתי גידול אקולוגיים בעל אינטנסיביות נמוכה. התכנית נותנת פיצוי לציבור וממעיטה בהשבחת הנכס ליזמים, נותנת מענה לשכונות המגורים הגובלות במחצבה ויוצרת חלה היררכית נכונה בין חלקי המחצבה. תכנית מעשית וישימה ובתכנון הושקעה מחשבה המאפשרת פיתוח עתידי.

פרויקטים נוספים בתחרות:

“E21” – הפיכת המחצבה למרכז מחקר ותעשיה בתחום האנרגיות המתחדשות

מגישים: מאור בורמד, אליהו מוזיצו’ק ואילה מנדלברג

מנימוקי השופטים: התכנית חילקה את המחצבה לאזור עליון ואזור תחתון, המיועדים למגורים ומעבדות מחקר. האזור העליון מנצל ומעביר אנרגיה סולרית לאזור התחתון, אשר מנצל ואוגר אותה בקירות הסלעיים של המחצבה, לשימוש חוזר.

“המחצבה” – הפיכת האתר למתחם בילוי, פנאי ומסחר בדגש על מיחזור מכולות

מגישים: נעמה וייס, עמית קליינר ותומר אהרוני

מנימוקי השופטים: הייעוד העיקרי של המחצבה הוא למתחם בילוי, מסחר ופנאי, תוך שימוש בבניה ארעית כגון מכולות. החלק האמצעי של המחצבה מיועד להיות חלק משמורת הטבע הסובבת את המחצבה. הוגשה תוכנית טובה כפרוגרמה והוצע שימוש מבורך במכולות. התוכנית היא הכי קרובה לראייה התכנונית של עיריית נשר.

“מדרגות נוף עיר” – הפיכת המחצבה למרכז מחקר ללימודי סביבה

מגישות: נועה גנץ ויעל סוברנו.

מנימוקי השופטים: מטרת התכנית היא לשלב תכנון עירוני לצד הנוף הטבעי של המחצבה. בשל הקרבה לאוניברסיטה הוכנסו מבני מחקר ולימוד לתוך המחצבה, המבנים עוצבו כדוגמת מדרגות המחצבה, תוך שימור מפעל המחצבה הישן שיקשר בין שני המבנים המיועדים והקמת מחסנים לוגיסטיים מתחת לאדמה. ייעוד השקע התחתון במחצבה לבריכת חורף שישמש לבתי גידול אקולוגיים.

פרופסור שמאי אסיף ופרופ”ח טל אלון מוזס מהפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים בטכניון אמרו: “ההצעות מבטאות כולן רגישות לקנה המידה המרשים, לקונטקסט הנופי והאורבאני ומציעות פרוגראמות מגוונות של שימושים. כולן ראן את ההזדמנות להפוך את המפגע להזדמנות ולהוסיף נדבך בר קיימא לערים, לפארק הכרמל ולהבנת עתידן של מחצבות בכלל. הסטודנטים עברו לנגד עינינו תהליך של התבוננות, חקר, הבנה ויצירה וזכו לחוויית למידה מרתקת.”

יוסי וירצבורגר, יו”ר הקרן לשיקום מחצבות אמר: “הקרן לשיקום מחצבות מברכת את הזוכים ואת יתר הקבוצות ששקדו ועמלו על הרעיונות היפים לתכנון השיקום של מחצבת נשר. העבודות שהוגשו במסגרת התחרות ישמשו אותנו כדוגמה לדרך חשיבה יצירתית בבואנו לדון בשיקום מחצבות בכלל ובתכנון שיקום מבת נשר בפרט”.

בתמונה: הדמיית התוכנית שזכתה במקום הראשון – “פארק המחצבים” – הפיכת המחצבה לאתר מיחזור המשמש גם לפעילות אקסטרים. מגישים: איתי ונדר, יהונתן הוכמן ויוגב ביתן. ההדמיות באדיבות דוברות הטכניון