חומרים שמעצבים את עצמם ואת המחקר האינטרדיסציפלינרי

במסגרת הביאנלה הבינ"ל לעיצוב, קבוצת מחקר משותפת לאוניברסיטה העברית ולטכניון תציג את החומרים החדשניים שפיתחה המתבססים על רתימת תהליכים טבעיים לטובת האנושות ולמען ייצור תעשייתי ירוק וטבעי יותר

חלוקים לבנים וחוקרים שקדנים עם מבחנות אינם האסוציאציה הראשונה שקופצת לראש כשחושבים על ביאנלה לעיצוב, אבל קבוצת המחקר המשותפת Automorph, בראשות פרופ’ ערן שרון ממכון רקח לפיזיקה באוניברסיטה העברית וד”ר אריאל בלונדר מהפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים בטכניון, נולדה כדי לאתגר תפיסות. חבריה אינם מסתפקים בשיטות הפצת הידע המקובלות בשדה המחקרי. מבחינת חברי הקבוצה יתרונה טמון בשילוב הפרדיגמות השונות והמטען המדעי היחודי שעימו מגיע כל אחד מהחוקרים והשותפים. עבודתה של קבוצת Automorph מתמקדת בחומרים המתעצבים בעצמם.

משלחת הטכניון והאוניברסיטה העברית בבינאלה

התערוכה Creative Differences, אשר מציגה את תוצרי הקבוצה בביאנלה לעיצוב בלונדון, במסגרת התערוכה The Global Game: Remapping Collaborations, נולדה במחקר שהחל במעבדתו פרופ’ שרון באוניברסיטה העברית לפני כ-20 שנה. הפיתוח נעשה בברכת נשיא הטכניון פרופ’ אורי סיון ונשיא האוניברסיטה העברית, שגם נסע להשתתף בפתיחת התערוכה בלונדון.

בתערוכה מוצגות מערכות שונות של חומרים המעצבים את עצמם (Self morphing). חומרים אלה נמצאים בחוד החנית המדעי. הם מחקים תהליכים חומריים המתקיימים בטבע לשם גדילה והתפתחות. ביישומם בחומרים סינטטיים ואף בחומרי בנייה טמון פוטנציאל לשינוי תהליכי עיצוב וייצור של מבנים מורכבים ולהפחתת טביעת הרגל האקולוגית המתלווה להם. במהותם, חומרים אלה הם משתתפים פעילים בתהליך הייצור והיצירה, בהתבסס על האיכות והתכונות שלהם, בדומה למה שקורה בטבע. בהתאם, התפיסה המקובלת שמזהה יצור חומרים עם תהליכים רועשים ומזהמים מתחלפת בתחושת הפליאה של חומר ה”מייצר את עצמו” ביעילות, חסכנות ואלגנטיות.

פרופ’ אשר כהן, נשיא האוניברסיטה העברית: “העבודות המוצגות בתערוכה מביאות לידי ביטוי כמה מהערכים העומדים בבסיס המחקר שלנו באוניברסיטה העברית. עבודה אינטרדיסציפלינרית המשלבת בתוכה מצוינות מתחומים שונים וקידום עשייה אקולוגית התורמת ליצירת עולם ירוק טוב למען הדורות הבאים. אני גאה בכך שמקור הפרויקט הוא בעבודה שנעשתה בין כותלי האוניברסיטה העברית ושמח להיות בלונדון לראות את הדבר קורם אור וגידים באחת מהאכסניות הבינלאומיות המכובדות ביותר בתחום העיצוב והחדשנות.”

נשיא הטכניון פרופ’ אורי סיון אמר כי “אני מברך על היוזמה של ד”ר אריאל בלונדר וקבוצת המחקר Automorph להציג ולהנגיש באופן אומנותי חיבור מקורי וייחודי בין מדע, טכנולוגיה ואומנות. המסר הזה עולה בקנה אחד עם הרוח אותה מקדם הטכניון הקושרת בין תחומים אלה מתוך הבנת נחיצותם של אמנות ורוח במוסדות טכנולוגיים. ראוי להוסיף כי העבודה המוצגת בביאנלה מציגה דרכים חדשות לייצור בר-קיימא, שיצמצמו את הפגיעה הסביבתית ויתרמו לסביבה ולחיי כולנו.”

בתערוכה מוצגות שלוש “סביבות” דמיוניות: שדה, עיר ואוקיינוס. בכל אחת מן הסביבות מוצגים חומרים שעוברים מניפולציה תלוית סביבה מול עיני המבקרים. לדוגמה, בסביבת העיר יוצגו חומרים שהשינוי בהם מושפע מחום. חומרים אלו הם בעלי פוטנציאל לשימוש בתעשיית הבנייה, למשל. בסביבת האוקיינוס התקרה מורכבת מיריעה המתנפחת ויוצרת טופוגרפיה מורכבת, ודרכה חודר אור באופן המדמה את תחושת השהות השלווה מתחת למים. היריעה פותחה במסגרת מחקר שהתקיים במעבדה בסורבון.

כדי להרחיב את קהילת העוסקים בעולמות העיצוב העצמי יתקיים במסגרת הביאנלה יום עיון שיכלול הרצאות של חוקרים מובילים בתחום וכן סדנה מעשית להתנסות בשיטות הייצור החדשניות. האירוע ישלב סטודנטים מישראל, פריז ולונדון שזכו במלגות השתתפות.

בפרויקט שותפים חמישה מרכזי מחקר: מכון רקח לפיזיקה באוניברסיטה העברית, הפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים בטכניון, מעבדת PMMH  בסורבון PSL  מפריז, מעבדת morphing matter  מאוניברסיטת קרנגי מלון בארה”ב וISSA- מאיטליה. חברי הקבוצה מקווים שהתערוכה היא שלב נוסף בתהליך ההקמה של קהילת חוקרים ובעלי מקצוע מתחומים שונים שיעסקו בתחום במטרה להרחיב את קהילת העוסקים בעולמות העיצוב העצמי.