מנצחים סטיגמות: מעובד, בריא וטעים – יש דבר כזה!

שתי קבוצות סטודנטים מהטכניון זכו בתחרות אירופית לפיתוח מזון בריא בעל חיי מדף ארוכים

שתי קבוצות סטודנטים מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון זכו בשני המקומות הראשונים בתחרות הבין-לאומית Food Solutions של הרשות האירופית לחדשנות EIT. הקבוצות הזוכות פיתחו אומלט טבעוני להכנה מהירה וחטיף טבעוני בטעם פלאפל בהנחייתם של פרופ’ מאיה דוידוביץ’-פנחס, פרופ’ אבי שפיגלמן ופרופ’ אורי לזמס.

תמונה קבוצתית. מימין לשמאל, שורה ראשונה: פרופ' אורי לזמס, מיכל חלפון, ארי יולס, עדן פרינדליך, קרולין חלי, נטע משעוני, נועה בן דויד וראוף נסייר; שורה שנייה: פרופ' אבי שפיגלמן ופרופ' מאיה דוידוביץ-פנחס

תמונה קבוצתית. מימין לשמאל, שורה ראשונה: פרופ’ אורי לזמס, מיכל חלפון, ארי יולס, עדן פרינדליך, קרולין חלי, נטע משעוני, נועה בן דויד וראוף נסייר; שורה שנייה: פרופ’ אבי שפיגלמן ופרופ’ מאיה דוידוביץ-פנחס

השנה התמקד הפרויקט בכמה מהאתגרים המרכזיים של תעשיית המזון ובהם פיתוח מזון מעובד לבריאות (Processing4health). לדברי פרופ’ דוידוביץ’-פנחס, “השיח הציבורי והתקשורתי בתחום המזון מציג את המזון המעובד כדבר מזיק לבריאות, וזאת לעומת ה’טבעי’ וה’טרי’ שהפכו למילות קסם. התפיסה הזו איננה מדויקת, כי מזון טבעי אינו מנצל תמיד באופן מיטבי את הנוטריינטים והוא עלול להתקלקל במהירות וכך להגדיל בזבוז מזון. למעשה, בראי ההיסטוריה, עיבוד מזון סייע לבני האדם לנצל את הטבע טוב יותר ולהתפתח. כיום, עיבוד מזון, שנעשה בחוכמה ועל בסיס הבנה מדעית מעמיקה, הוא דווקא הדרך למזון בריא, בטוח יותר ועם חיי מדף ארוכים שתורמים גם לנוחות השימוש וגם לקיימות שרשרת המזון.”

שתי הקבוצות הזוכות בחרו באתגרים הקשורים במוצרים בעלי חיי מדף ארוכים וערכים תזונתיים גבוהים  עבור צרכנים טבעוניים. לדברי פרופ’ אורי לזמס, “עבור הסטודנטים זאת התנסות חשובה מאוד בעבודה יישומית על אתגרים ממשיים בתעשייה, והעבודה מתנהלת בפורמט של ‘למידה מבוססת-פרויקט’. הסטודנטים נדרשים לפתח מוצר, לגבש תוכנית ייצור ותוכנית עסקית ולהציג את ה’חברה’ בפני שופטים מקצועיים במסגרת תחרותית, כך שהתהליך כולו דומה מאוד להקמת סטארטאפ בעולם האמיתי.”

קבוצת OmeleTofu, שזכתה במקום הראשון, פיתחה אומלט טבעוני עתיר חלבון להכנה מהירה (בסגנון “מנה חמה”). המנה מבוססת על טופו מיובש בהקפאה ואינה מצריכה קירור, והכנתה דורשת רק הוספה של מים רותחים והמתנה של כחמש דקות. מאחר שהמנה מיוצרת באמצעות ייבוש בהקפאה, הערכים התזונתיים שלה אינם נפגעים בתהליך. חברי הקבוצה הם סטודנטים לתארים מתקדמים בטכניון – יעל פרידלר מהפקולטה להנדסת תעשייה וניהול ועמיתיה בפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון נטע שמעוני, עדן פרוינדליך, נועה צין בן דויד, ראוף נסייר, עדן פרוידנליך וקרולין חלי. את הרעיון הגה שחר, בן הזוג של נטע, ששאל אותה אם יש אפשרות לפתח חביתה טבעונית.

צוות Omletofu. מימין לשמאל, יושבים: ראוף נסייר ונטע שמעוני; עומדות: קרולין חלי, נועה בן דויד ועדן פרינדליך (לא נמצאת בתמונה: יעל פרידלר)

צוות Omletofu. מימין לשמאל, יושבים: ראוף נסייר ונטע שמעוני; עומדות: קרולין חלי, נועה בן דויד ועדן פרינדליך (לא נמצאת בתמונה: יעל פרידלר)

הסרטון הבא מדגים בקצרה את הפיתוח:

במקום השני בתחרות זכתה קבוצת Proteinchick, שפיתחה חטיף טבעוני בריא בטעם פלאפל. החטיף החדשני מבוסס על גרעיני חומוס ועל מי החומוס – תוצר לוואי שבדרך כלל מושלך כפסולת. בקבוצה חברים שלושה סטודנטים בשנה האחרונה ללימודיהם בפקולטה – ארי יולס, מיכל חלפון ושקד קטצלניק – והשף אדם קלינברג מבית הספר “בישולים”. הארבעה מסבירים כי כיום יש בשוק דרישה גבוהה לחטיפים טבעוניים, נטולי גלוטן ודלי שומן העשירים בחלבונים ובסיבים תזונתיים, וכי הדרישה גדולה במיוחד בקרב אנשים הסובלים ממגבלות תזונתיות שונות. החטיף שפיתחה הקבוצה מספק תחושת שובע וזאת ללא מינון גבוה של נתרן ופחמימות, וגם כאן מדובר במזון יבש הנשמר לאורך זמן.

צוות ProteinChick. מיכל חלפון וארי יולס (לא נמצאים בתמונה: שקד קטצלניק ואדם קלינברג)

צוות ProteinChick. מיכל חלפון וארי יולס (לא נמצאים בתמונה: שקד קטצלניק ואדם קלינברג)

זה הסרטון שהציגה הקבוצה בתחרות:

שתי הזכיות מצטרפות לארון הגביעים ולמסורת המרשימה של הצלחות קבוצות הטכניון בתחרות Food Solutions. בשנים קודמות זכו במקום הראשון בתחרות זו פיתוחים מקוריים של סטודנטים בטכניון ובהם לאבנה טבעונית המבוססת על שיבולת שועל, מעדן יוגורט מבוסס סויה, עוגת שוקולד אישית דלת סוכר, פלאפל מועשר בספירולינה וטכנולוגיה למניעת קלקול מיצים טבעיים.

חלק משמעותי בהצלחת הפרויקטים מבוסס על המתכון הייחודי של הפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון בטכניון – שילוב בין חברי סגל מקצועיים ומנוסים, תשתיות מצוינות וסטודנטיות וסטודנטים מהטובים ביותר בארץ. במסגרת לימודיהם בפקולטה מתנסים הסטודנטים בפיתוח מוצרי מזון ובעבודה מעשית על ציוד סמי-תעשייתי במתקן הפיילוט בפקולטה לצד לימודים מקיפים במדע ובהנדסה. השנה יצא הטכניון במהלך לשדרוג התשתיות הקיימות ולהקמת “מרכז קרסו לחדשנות בטכנולוגיות מזון” – מרכז מחקר ופיתוח שעתיד להיות מהטובים בעולם ולחבר את החוקרים ואת הסטודנטים בפקולטה לתעשיית הפודטק הפורחת בארץ ובעולם.

התחרות היא חלק מתוכנית חינוכית-אקדמית רחבה,  ,EIT Food Educationשנועדה לשפר ולחזק את סקטור המזון באיחוד האירופי באמצעות חדשנות וקידום קיימות ובריאות. התחרות האחרונה התקיימה בנובמבר 2022 בבלגיה באירוח של חברת המזון המובילה PURATOS והשתתפו בה סטודנטים מהטכניון ומאוניברסיטאות מובילות באיטליה, בספרד ובפינלנד.