הישגים חסרי תקדים לנבחרת הטכניון בתחרות הביולוגיה הסינתטית iGEM

נבחרת הסטודנטים פיתחה טכנולוגיה חדשנית לבלימת נשירת שיער הנגרמת מטיפול כימותרפי

הישגים חסרי תקדים לנבחרת הטכניון בתחרות הביולוגיה הסינתטית iGEM שהתקיימה בפריז. הנבחרת זכתה במדליית זהב, בעשירייה הפותחת (טופ 10) בקטגוריית over graduated, במקום הראשון במסלול ה-bio manufacturing ובמקום הראשון בקטגוריית measurement. בשש קטגוריות נוספות דורגה הנבחרת עם הקבוצות המובילות.

בכל שנה בוחרות הנבחרות המשתתפות בתחרות פרויקט חדשני בתחום הביולוגיה הסינתטית, והשנה בחרה נבחרת הטכניון בחומרים המעכבים נשירת שיער הנגרמת מכימותרפיה. כימותרפיה, אחד הטיפולים העיקריים בסרטן, כרוכה בפגיעה ברקמות בריאות – פגיעה המובילה בין השאר לנשירת שיער. נבחרת הטכניון ל- iGEM הציגה בתחרות הוכחת היתכנות של ייצור מעבדתי של דקורסין (Decursin) ושל שילובו בתכשירים ובהם שמפו, קרם וכו’. לחומר זה תכונות רבות ובהן דיכוי דלקת, בלימת סרטן ומניעת אפופטוזיס (מוות מתוכנת) של תאים, לרבות תאי שיער.

כיום מיוצרת מולקולת הדקורסין מפרח עונתי נדיר הגדל בקוריאה בתהליך יקר ולא יעיל. קבוצת הסטודנטים מהנדסת חיידקים שיפיקו דקורסין באופן תעשייתי, וחומר זה ישולב בתכשירים מונעי נשירה.

קבוצת iGEM טכניון לשנת 2022. עומדים, מימין לשמאל: מזל פרג׳, נובה נוימן, רן בן חיון, בראאה ראשד, אירינה שקליקוב, שירה לוי (מנטורית), ניסרין לחוד-ג׳ריס (מנטורית). יושבים, מימין לשמאל: רעות לאופר, יאנה שקלובסקי, ראש הקבוצה מאיה לרמן, איסר סנוימן, מתן חורי, יסמין חביב. לא בתמונה - עמית נלקין

קבוצת iGEM טכניון לשנת 2022. עומדים, מימין לשמאל: מזל פרג׳, נובה נוימן, רן בן חיון, בראאה ראשד, אירינה שקליקוב, שירה לוי (מנטורית), ניסרין לחוד-ג׳ריס (מנטורית). יושבים, מימין לשמאל: רעות לאופר, יאנה שקלובסקי, ראש הקבוצה מאיה לרמן, איסר סנוימן, מתן חורי, יסמין חביב. לא בתמונה – עמית נלקין

תחרות iGEM היוקרתית נוסדה ב-2004 ב-MIT כדי להקנות לסטודנטים, בעיקר בלימודי התואר הראשון, הזדמנות להתנסות במחקר מדעי ויישומי בעולם הביולוגיה הסינתטית. מאז היווסדה התקיימה התחרות בבוסטון. בשנתיים הקודמות, בשל מגפת הקורונה, היא נערכה במתכונת מקוונת. כעת היא נערכה לראשונה באירופה, במרכז הירידים פריז אקספו – פורט דה ורסאי.

השנה השתתפו בתחרות יותר מ-300 קבוצות מרחבי העולם ובהן שלוש קבוצות ישראליות – הטכניון, אוניברסיטת תל אביב ואוניברסיטת בן גוריון. הקבוצה הישראלית הראשונה הוקמה בטכניון בשנת 2012 בהנחייתו של פרופ’ רועי עמית, חבר סגל בפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון, המנחה עד היום את נבחרת הטכניון.

במרוצת השנים זכו נבחרות הטכניון במדליות זהב רבות, אך הזכיות השנה הן חסרות תקדים. לדברי פרופ’ עמית, “מעבר להשתתפות ולזכייה חשוב להבין שחלק מהפיתוחים של נבחרות הטכניון כבר מתורגמים לפסים יישומיים ומסחריים ולהשפעה ממשית בעולם. אחת הדוגמאות הבולטות היא Koracell, שהוקמה על בסיס הטכנולוגיה שפיתחו הסטודנטים שלנו לקראת תחרות iGEM בשנת 2019. הקבוצה פיתחה טכנולוגיה חדשנית לייצור דבש ללא דבורים באמצעות חיידק מהונדס. טכנולוגיה זו מאפשרת לתכנן במדויק את מרקם הדבש ואת טעמו, ובנוסף מהווה פלטפורמה לחיקוי תהליכים מטבוליים טבעיים נוספים.

השנה חברים בנבחרת הטכניון 12 סטודנטים מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון, מהפקולטה למדעי המחשב ע”ש טאוב, מהפקולטה להנדסה ביו-רפואית ומהפקולטה לרפואה ע”ש רפפורט.

נבחרת הטכניון לשנת 2022 קיבלה מענק מיוחד (Impact) הניתן רק לחלק קטן מהקבוצות המשתתפות בתחרות העולמית, על סמך השפעתן הצפויה על האנושות. הקבוצה יצאה בקמפיין גיוס המונים, שבו היא הציעה מוצרים מעוצבים ייחודיים הקשורים לביולוגיה סינטטית וכן סדנאות והרצאות של חברי הקבוצה בביולוגיה סינטטית, שיעורים פרטיים לתלמידי תיכון ועוד.

רגע ההכרזה: