מפתחים מודעות חברתית, מצמצמים בזבוז

בשיתוף עמותת לקט ישראל: סטודנטים מהטכניון פיתחו שיטות חישוביות לניבוי כמות היבול הפנוי לחלוקה

הסטודנטים שזכו במקום הראשון

 הסטודנטים שזכו במקום הראשון

בשבוע שעבר התקיים בטכניון דאטאתון – תחרות פיתוח מבוססת נתונים – המתמקד בצמצום בזבוז המזון בארץ ובעולם. כ-70 סטודנטים מהטכניון פיתחו פתרונות בתחום זה בשלושה ימים עמוסים ונטולי שינה.

את הדאטאתון ערכו הפקולטה להנדסת תעשייה וניהול בטכניון, החממה החברתית בטכניון, “דאטה פור גוד” ועמותת “לקט ישראל”, יחד עם היוזמה האירופית EIT FOOD, Consumer Trust Grand Challenge בתמיכת Tech.AI – המרכז לבינה מלאכותית בטכניון.
המשתתפים, כולם סטודנטים לתואר ראשון בפקולטה להנדסת תעשייה וניהול בטכניון, נדרשו לפתח שיטות חישוביות לניבוי כמות היבול הפנוי שיועמד לרשות “לקט ישראל” בכל זמן נתון בכל אזור בארץ. מערכות אלה יאפשרו לעמותה להיערך מראש ולאסוף את התוצרת החקלאית באופן היעיל ביותר, לצמצם את בזבוז המזון בישראל, ולהגדיל את תרומות המזון שמקבלות מהם עמותות שונות ברחבי הארץ.

הסטודנטים שזכו במקום השני

 הסטודנטים שזכו במקום השני

התחרות נועדה לחשוף את הסטודנטים לעשייה חברתית, לאפשר להם לפתח טכנולוגיות חדשות ולהעלות את המודעות לשתי סוגיות מרכזיות
• צמצום בזבוז מזון (כיום מושלך לפח כשליש מהמזון המיוצר בישראל).
• צמצום פערים חברתיים (העברת שפע של מצרכים מיותרים לאוכלוסיות נזקקות).

את האירוע פתח פרופ’ אביגדור גל, מיוזמי תוכנית הלימודים למדעי הנתונים בטכניון, אחת התכניות החלוצות בעולם. לדבריו, “האירוע הוא חלק מפעילויות אקטסרא-קוריקולום שנתיות של הפקולטה שנועדו לייצר מודעות חברתית ואתית אצל סטודנטים, מתוך הבנה שעיסוקם המקצועי בעתיד יחייב גישה לנתונים המבטאים סוגיות חברתיות (למשל תוכני מדיה חברתית, נתוני בריאות ועוד).”

במהלך הדאטאתון נחשפו הסטודנטים להרצאות רלוונטיות של סמנכ”לית לקט ישראל ענת פרידמן קולס, רכזת החממה החברתית רונית פיסו, מייסד Data for Good Israel ג’רמי עטיה, ופרופ’ ליאת לבונטין.

מתכנסים לשיפוט: סמנכ"לית שיווק לקט ישראל ענת פרידמן-קולס, סמנכ"לית תפעול לקט ישראל עירית דוידוביץ', רכזת החממה החברתית בטכניון רונית פיסו ודיקן הפקולטה פרופ' רן סמורודינסקי.

מתכנסים לשיפוט: סמנכ”לית שיווק לקט ישראל ענת פרידמן-קולס, סמנכ”לית תפעול לקט ישראל עירית דוידוביץ’, רכזת החממה החברתית בטכניון רונית פיסו ודיקן הפקולטה פרופ’ רן סמורודינסקי.

“אנחנו שמחים לשתף פעולה עם הטכניון בדאטאתון המתמקד בצמצום בזבוז המזון בארץ ובעולם,” אמר גידי כרוך, מנכ”ל לקט ישראל. “ארגון לקט ישראל עוסק כבר 20 שנה בהצלת מזון והעברתו למי שזקוק לו. הארגון פועל ללא לאות בחיפוש אחר פתרונות טכנולוגיים חדשניים שיסייעו להרחיב את פעילותו בתחום הצלת המזון ולייעל את עבודתו כדי להעביר יותר מזון איכותי ומזין לנזקקים.”

לדברי פרופ’ ליאת לבונטין מהפקולטה להנדסת תעשייה וניהול, “הדאטאתון נועד לשפר את שרשרת אספקת המזון של ‘לקט ישראל’ תוך ניתוח נתוני האיסוף והחלוקה של העמותה. סטודנטים מהמסלול להנדסת נתונים ומידע ולהנדסת מערכות מידע בפקולטה הציעו פתרונות טכנולוגיים שיובילו לצמצום של בזבוז מזון ולשיפור אמון הצרכנים בשרשרת האספקה. במסגרת מחקר גדול של EIT FOOD מצאנו שלאמון הצרכנים בשרשרת אספקת המזון יש משמעויות גדולות, למשל על אכילה בריאה, ואנחנו מאמינים שהדאטאתון יקדם מטרה זו.”
דירוג הזוכים התבסס על רמת ההבנה והניתוח של המידע ומגבלותיו, תוך ניצול הידע שהסטודנטים רכשו במהלך התואר. במקום הראשון זכו הסטודנטים עמרי שמואלי (תוכנית המצוינות הפקולטית), עומר ציצלסקי (תוכנית העתודה אלונים, המאפשרת למשתתפים להשלים תואר ראשון ותואר שני כולל תזה בהנדסת נתונים ומידע), אורן שווארץ, אורן לוריא ובן ואן אוסט, כולם סטודנטים בתוכנית להנדסת נתונים ומידע. במקום השני זכו עידן פוגרבינסקי, כפיר הדר, דניאל סילבר ודניאל אנג’ל, כולם בתוכנית העתודה אלונים. במקום השלישי זכו חיה נחימובסקי, ענבר נחמני וגל צור (שלושתם מתוכנית אלונים), יובל שרייבר, ירדן קמיני , אור ביטון (תכנית המצוינות הפקולטית), גלעד אל-דור, טל פאר ואוריה אסולין.

כל משתתפי הדאטאתון

 כל משתתפי הדאטאתון

לדברי גילה מולכו, מנהלת פרויקטים אקדמיים ומרכזת תכניות מצוינות בפקולטה, “מעבר לזכייה חשובה גם הדרך שעשו הסטודנטים – דרך שבה הם צברו ניסיון בהבנת נתונים ובחילוץ תובנות מנתונים בלחץ זמן, כמו גם תחושת העצמה אישית וסיפוק מעשיית טוב. חשוב להדגיש גם כי המאמצים לא תמו בסיום הדאטאתון – הסטודנטים ימשיכו לפתח כלי ניהול ללקט ישראל במסגרת פרויקט שנתי.”

על לקט ישראל:
לקט ישראל הוא בנק המזון הלאומי והארגון היחיד בישראל שכל עסקו בהצלת מזון. הארגון עוסק באיסוף וקטיף של עודפי תוצרת חקלאית ואיסוף ארוחות מבושלות, מיונם וחלוקתם באמצעות עמותות לטובת מאות אלפי נתמכים בכל הארץ. כמו כן מתקיימת בקרה על איכות המזון המוצל תוך ווידוא שהוא בעל ערך תזונתי גבוה וכי הוא נשמר בתנאים מיטביים.