כנס מיקרו-שחיינים ורובוטיקה רכה

בתחילת פברואר התקיים בפקולטה להנדסת מכונות בטכניון כנס בן שלושה ימים בנושא מיקרו-שחיינים ורובוטיקה רכה. הכנס נערך בחסות הקרן הלאומית למדע (ISF) וכלל 30 הרצאות, 20 מרצים מחו”ל וכ-20 פוסטרים

מארגני הכנס, פרופ’ אלכס לישנסקי מהפקולטה להנדסה כימית ע”ש וולפסון והפרופסורים אמיר גת ויזהר אור מהפקולטה להנדסת מכונות, הסבירו את מטרתו. “פיתוחם של מיקרו-שחיינים וננו-שחיינים מלאכותיים, המסוגלים לנוע בכוחות עצמם בסביבה נוזלית, הוא אתגר מדעי וטכנולוגי עצום הנושא בחובו פוטנציאל נרחב בתחום הרפואה.”

שחיינים כאלה נעים באמצעות כוחות מגנטיים, אקוסטיים, אופטיים ואחרים, ותכנונם שואב השראה רבה ממנגנונים ביולוגיים טבעיים שהתפתחו במהלך האבולוציה. בדומה למיקרו-חיישנים ביולוגיים מסוימים, מיקרו-שחיינים מלאכותיים גמישים יכולים לשנות את צורתם בהתאם לתכונות הסביבה כדי לנוע ביעילות. גם היכולת לשנות צורה באופן רציף גם מאפיין הכרחי של רובוטיקה רכה (Soft Robotics) – תחום טכנולוגי חדשני שפותח בהשראת הטבע. הכנס הפגיש את המומחים המובילים בשני התחומים האלה – מיקרו-שחיינים מלאכותיים ורובוטיקה רכה – כדי לקדם את שיתוף הפעולה ביניהם.

בכנס נדונו נושאים רבים ובהם מיקרו-מכונות מגנטיות הניתנות לתכנות (פרופ’ ברדלי נלסון, ETH ציריך),  מנועים ננומטריים הפועלים על אנרגיה כימית ואקוסטית (פרופ’ פייר פישר, מכון מקס פלנק), מיקרו-מנועים ויישומיהם באורגניזם החי (בוגר הטכניון פרופ’ ג’וזף וואנג, אוניברסיטת קליפורניה סן דייגו), רובוטיקה רפואית זעירה (פרופ’ משה שהם, הפקולטה להנדסת מכונות בטכניון), שחיינים מגנטיים רכים בהשראת הטבע (פרופ’ מטין סיטי, מכון מקס פלנק), מנועים רכים לרובוטיקה רכה (בוגר הטכניון פרופ’ הוד ליפסון מאוניברסיטת קולומביה) ושימוש בחומרים רכים ברובוטיקה זעירה (רוב שפרד, אוניברסיטת קורנל) ואחרים

לאתר הכנס: https://www.swimmerssoro.com/