פרס א.מ.ת לשנת 2019 – לפרופסור מחקר מוטי שגב

פרופ'-מחקר שגב צילום: ניצן זוהר, דוברות הטכניון

פרופ’-מחקר שגב
צילום: ניצן זוהר, דוברות הטכניון

פרופ’-מחקר מוטי שגב מהפקולטה לפיזיקה בטכניון יקבל היום, 9 בדצמבר, את פרס א.מ.ת בתחום הפיזיקה והחלל לשנת 2019. הפרס ניתן בחסות ראש הממשלה על הצטיינות והישגים אקדמיים או מקצועיים בעלי השפעה מרחיקת לכת ועל תרומה מיוחדת לחברה.

פרופ’-מחקר שגב, 60, הוא ראש הקתדרה ע”ש רוברט שילמן בפקולטה לפיזיקה, ממייסדי מרכז הקוונטום למדע, הנדסה וחומרים ע”ש הלן דילר. הוא נולד ברומניה, עלה לארץ בגיל 3, גדל בחיפה, שירת בצה”ל כקצין חי”ר ושנים רבות במילואים כמפקד יחידת סיור. לאחר הצבא החל ללמוד בטכניון והשלים תואר ראשון ודוקטורט במסלול ישיר בפקולטה להנדסת חשמל ע”ש ויטרבי. אחרי פוסט-דוקטורט באוניברסיטת Caltech היה פרופסור באוניברסיטת פרינסטון. ב-1998 חזר לישראל ולטכניון כחבר סגל בפקולטה לפיזיקה. ב-2009 קיבל דרגת פרופ’-מחקר, הניתנת על הצטיינות מחקרית יוצאת דופן ושמורה לחוקרים מעטים בטכניון.

פרופ’-מחקר שגב הוא פיזיקאי פורץ דרך בתחום האופטיקה והלייזרים ועבודותיו המדעיות מצוטטות בעשרות אלפי מאמרים מדעיים. עם הפרסים שקיבל נמנים הפרס היוקרתי באלקטרוניקה קוונטית (הפרס האירופי החשוב ביותר בתחום האופטיקה והלייזרים) שבו זכה בשנת 2007, פרס מקס בורן מטעם האגודה האמריקאית לאופטיקה (2009) ופרס ארתור שוואלוב במדעי הלייזר לשנת 2014. הוא חבר באקדמיה האמריקאית למדעים, חבר באקדמיה הלאומית הישראלית למדעים וחתן פרס ישראל בחקר הפיזיקה לשנת 2014.

קבוצת המחקר בראשותו של פרופ’-מחקר שגב מתמקדת בפרויקטים ניסויים ותיאורטיים בתחומים רבים ובהם פוטוניקה, לייזרים ואלקטרוניקה קוונטית. הקבוצה עוסקת הן בחקר היבטים מדעיים בסיסיים המשפיעים על תחומים אחרים במדע (מעבר לפוטוניקה) והן בפיתוח יישומים המשפיעים על עולם הטכנולוגיה.

בשנה החולפת (מרץ 2018 – פברואר 2019) דיווח פרופ’-מחקר שגב על שבע עבודות שונות, כל אחת מהן פורצת דרך בתחומה, שפורסמה באחד משני כתבי העת המדעיים המובילים בעולם, Nature ו-Science.

אולם מעבר לכל הישגיו האישיים, פרופ’-מחקר שגב גאה בהצלחתם של תלמידיו לדוקטורט ולפוסט-דוקטורט,  אשר 21 מהם חברי סגל באוניברסיטאות בארץ ובעולם ורבים אחרים מכהנים בתפקידי מחקר ופיתוח בכירים בתעשייה. תלמידיו בעבר אשר מכהנים היום כחברי סגל באוניברסיטאות בארץ הם שהגישו את מועמדותו השנה לפרס א.מ.ת.

פרס א.מ.ת ניתן על ידי קרן א.מ.נ. לקידום המדע, התרבות והאמנות בישראל על הצטיינות והישגים אקדמיים או מקצועיים בעלי השפעה מרחיקת לכת ותרומה מיוחדת לחברה. הקרן הוקמה ב-1999 על ידי אלברטו מוסקונה ניסים ז”ל, שקבע כי פרס א.מ.ת נועד “להכיר באלה שבחרו במצוינות כדרך חיים ובמימוש הפוטנציאל האנושי כחיוני ליצירת עולם טוב יותר עבור הדורות הבאים.” בוועדת הפרס השנה חברים פרופ’ חגית מסר ירון, פרופ’ יעקב קליין ופרופ’ ניר שביב.