מנגנון ההגנה של הטפיל הקטלני

צוות חוקרים בטכניון פענח את מנגנון ההגנה של טפיל מעיים הגובה כ-100 אלף קורבנות בשנה. החוקרים מעריכים כי התגלית תוביל לפיתוח תרופות שיחסלו את הטפיל בגופם של החולים

פרופ' סרג' אנקרי

פרופ’ סרג’ אנקרי

חוקרים משתי פקולטות בטכניון פענחו את מנגנוני ההגנה של טפיל מעיים הגובה כ-100 אלף קורבנות בשנה. את המחקר, שהתפרסם בכתב העת PLOS Pathogens, הובילו פרופ’ חבר סרג’ אנקרי והדוקטורנטית יאנה שאולוב מהפקולטה לרפואה ע”ש רפפורט ופרופ’-משנה איילת לם מהפקולטה לביולוגיה.

טפיל המעיים Entamoeba histolytica (EH) הוא יצור חד תאי הנמצא במעיהם של מיליוני בני אדם. לאחר שהוא חודר לגוף האדם דרך שתייה ומזון מזוהמים הוא משתכן במעי הגס ובכבד וניזון מחיידקים החיים שם.

במרבית המקרים חי הטפיל במעיים בלי להסב נזק לאדם, אבל במקרים מסוימים הוא מחולל אמביאזיס (Amebiasis) – מחלה העלולה לגרום לסיבוכים ואף למותו של המאכסן.

המחקר הנוכחי בחן כיצד מצליח EH להתגונן מפני מערכות ההגנה של המאכסן. חוקרי הטכניון גילו כי התשובה קשורה ל- E.coli – אחד החיידקים הנפוצים במעי. חיידק זה, מתברר, מגן על הטפיל מפני עקה חמצונית, וזאת באמצעות אנזים בשם מלאט דהידרוגנאז ואחד מתוצריו (אוקסלואצטט). החוקרים הראו כי אותו מנגנון מגן גם על אורגניזם אחר – התולעת C. elegans.

המחקר זכה לתגובות אוהדות בעולם הרפואה, ופרופ’ דייוויד לייץ’ מהאוניברסיטה לרפואה בווינה כתב כך: “בשנים האחרונות למדנו הרבה על יחסי הגומלין בין פרזיטים כגון EH לחיידקי המעיים. ליחסים אלה השלכות רבות ודרמטיות הכוללות פיתוח עמידות לעקה חמצונית. בשני מאמרים מעניינים מאוד מסביר פרופ’ חבר סרג’ אנקרי מהטכניון את השפעת E.coli על עמידות לעקה חימצונית ומציג ניתוח מנומק של מנגנון זה, המבוסס על ייצור אוקסלואצטט.”

החוקרים מעריכים כי גילוי המנגנון האמור יוביל לפיתוח תרופות שיפגעו במנגנון הגנה זה, יחסלו את הטפיל ויבלמו את התפרצותה של המחלה.

מעבדת אנקרי, מימין לשמאל: לטם שריד, פרופ' חבר סרג' אנקרי, שרוטי נגארג'ה, ד"ר מירב טרביץ-גפן ויאנה שאולוב

מעבדת אנקרי, מימין לשמאל: לטם שריד, פרופ’ חבר סרג’ אנקרי, שרוטי נגארג’ה, ד”ר מירב טרביץ-גפן ויאנה שאולוב

פרופ'-משנה איילת לם

פרופ’-משנה איילת לם

הדוקטורנטית יאנה שאולוב

הדוקטורנטית יאנה שאולוב

למאמר

בסרטון: תנועה של הטפיל EH במהירות גבוהה פי 10 מהמציאות ובהגדלה של פי 40