תכנית המנהיגות STEM של צוקרמן מגיעה לבית הנשיא

הנשיא ראובן ריבלין אירח במשכנו את הפילנטרופ ואיש העסקים מורט צוקרמן ומשלחת של ארבעה מוסדות אקדמיים מובילים בישראל לעידוד מחקר מדעי משותף בין ארה”ב וישראל

מדובר בשיתוף פעולה בין ארבעה המוסדות האקדמיים המובילים בישראל – האוניברסיטה העברית בירושלים, הטכניון, אוניברסיטת תל אביב ומכון ויצמן לבין חוקרים בארהב באמצעות מענקים ויוזמות חינוכיות בתחומי מדע, טכנולוגיה, הנדסה ומתמטיקה

בתמונה: מורט צוקרמן לוחץ את ידו של נשיא המדינה, ראובן ריבלין.

בתמונה: מורט צוקרמן לוחץ את ידו של נשיא המדינה, ראובן ריבלין. קרדיט צילום: ישראל הדרי.

נשיא המדינה, ראובן (רובי) ריבלין אירח אתמול (ב’) במשכנו את איש העסקים והפילנטרופ מורט ב. צוקרמן במסגרת תוכנית המנהיגותSTEM  שייסד. תוכנית זו נועדה לתמוך ולקדם מחקר משותף בין חוקרים בארה”ב וישראל באמצעות מלגות ויוזמות חינוכיות בתחומי מדע, טכנולוגיה, הנדסה ומתמטיקה.

תוכנית STEM, לה תרם צוקרמן 100 מיליון דולר, תעניק לחוקרים אמריקאים בשלבי דוקטורט ופוסט-דוקטורט אפשרות לשתף פעולה עם חוקרים באוניברסיטאות ומוסדות המחקר המובילים בישראל – הכוללים את האוניברסיטה העברית בירושלים, הטכניון, אוניברסיטת תל אביב ומכון ויצמן למדע, הנמנים עם הגופים האקדמיים המתקדמים בעולם.

נשיא המדינה, ראובן (רובי) ריבלין, אמר במפגש: “מהות המדע היא חוקים. אך ייתכן והחוק החשוב ביותר הוא שיתוף פעולה, ופיתוח מודרני יכול לקרות רק בשיתוף פעולה. אדם אחד יכול לחשוב ולגלות, אך כשאנו פועלים יחד אנו חולקים ניסיון ומתקדמים באמת. כישראלי, אני יודע כי אחד האנשים הגדולים שעזר לנו זה אתה. עזרת לנו ליצור משהו שמביא לישראל הערכה רבה בכל העולם – חינוך ואחריות. כבוד עבורנו לקבל אותך בבית הנשיא.”

מורט צוקרמן אמר במפגש: “הייתי אורח במדינה הזו פעמים רבות ותמיד נפעמתי מההישגים הרבים של המדינה. זו חברה שיודעת לפתח, לצמוח מתוך קשיים וליצור מדינה שהיא  בהחלט נס. תמיד הערצתי את מה שהישראלים מסוגלים להשיג במדינה שלא עשירה במשאבים טבעיים אך עשירה במשאב האנושי. זה לא שמן, לא זהב ולא כסף, אלה אנשים המוכנים לעבוד קשה ולעיתים להילחם קשה ואני מעריץ של ישראל. עבורי זו הזדמנות מיוחדת לדבר. כבוד עבורי ועבור כולנו להיות פה.”

מלבד מורט צוקרמן, לקחו חלק באירוע מטעם תוכנית  STEM גם אריק ג’יי גרטלר וג’יימס ס. גרטלר, וכן ראשי המוסדות האקדמיים המשתתפים בתוכנית: נשיא האוניברסיטה העברית, פרופ’ מנחם בן-שושן, נשיא אוניברסיטת תל אביב, פרופ’ יוסף קלפטר, נשיא הטכניון, פרופ’ פרץ לביא  ופרופ’ דניאל זייפמן, נשיא מכון ויצמן למדע ופרופ’ יפה זילברשץ, ראש הוועדה לתקצוב ותכנון במועצה להשכלה גבוהה.

עומדים משמאל לימין: ג'יימס ס. גרטלר ואריק ג'יי גרטלר, נאמני קרן צוקרמן; פרופ' דניאל זייפמן, נשיא מכון וייצמן למדע; פרופ' יוסף קלפטר, נשיא אוניברסיטת תל אביב; פרופ' יפה זילברשץ, ראש הוועדה לתקצוב ותכנון במועצה להשכלה גבוהה; פרופ' פרץ לביא, נשיא הטכניון; פרופ' מנחם בן-שושן, נשיא האוניברסיטה העברית בירושלים. קרדיט צילום: ישראל הדרי.

עומדים משמאל לימין: ג’יימס ס. גרטלר ואריק ג’יי גרטלר, נאמני קרן צוקרמן; פרופ’ דניאל זייפמן, נשיא מכון וייצמן למדע; פרופ’ יוסף קלפטר, נשיא אוניברסיטת תל אביב; פרופ’ יפה זילברשץ, ראש הוועדה לתקצוב ותכנון במועצה להשכלה גבוהה; פרופ’ פרץ לביא, נשיא הטכניון; פרופ’ מנחם בן-שושן, נשיא האוניברסיטה העברית בירושלים. קרדיט צילום: ישראל הדרי.

באמצעות חשיפת חוקרים אמריקאים בשלבי דוקטורט ופוסט-דוקטורט למחקר פורץ הדרך בישראל ולתרבות הסטארטאפים, תניב תוכנית STEM דור מנהיגים אקדמיים , מדעיים ומובילי תעשייה הניחנים ברוח יזמות וחדשנות. בד בבד, התוכנית תחזק את מעמדם של מוסדות המחקר הישראליים כמרכזים עולמיים של חדשנות מחקרית באמצעות גישה למקורות מימון בהיקף גדול הדרושים לפיתוח מעבדות מחקר, פרויקטים ותוכניות מהשורה הראשונה.

במשך הזמן, התוכנית תאפשר לחזק את השותפות בין ארה”ב לישראל לאחר שהחוקרים ישובו לארה”ב כשביססו קשרים ארוכי טווח. במקביל, המנהיגים האקדמיים הישראלים יחזרו ארצה למוסדות המחקר וימשיכו בבניית גשרים של עבודה משותפת עם עמיתיהם האמריקאים ובכך יניעו את המאמץ הכולל לשיתוף פעולה מדעי בין המדינות.

הקבוצה הראשונה, המונה 14 חוקרים החלה פעילותה בשנה אקדמית זו של 2016-2017 וכוונת התוכנית היא להבטיח כי הפרויקטים האקדמיים והפעילויות החינוכיות יימשכו לא הגבלת זמן. במהלך 20 השנים הבאות תזרים התוכנית מעל 100 מיליון דולר מהם ייהנו לא רק החוקרים אלא גם הציבור בכללותו.