כשהנדסה ורפואה משלבות ידיים

הפקולטה לרפואה ע”ש רפפורט והפקולטה להנדסה ביורפואית בטכניון חנכו מרכז מצוינות משותף

שילוב כוחות בין רופאים, חוקרים, מהנדסים ויזמים: הפאנל בכנס ליצירת שיתופי פעולה. בתמונה מימין לשמאל: פרופ' שולמית לבנברג, חברת סגל בפקולטה להנדסה ביורפואית בטכניון, פרופ' ג'ונתן ג'וויט, יזם, ג'ונס הופקינס, ד"ר יהונתן לסיק, קרדיולוגיה רמב"ם, אמיר ליכטר, סמנכ"ל מו"פ, לומניס ו עוזי אייכלר, מייסד ו- CEO לשעבר, מדיגייד

שילוב כוחות בין רופאים, חוקרים, מהנדסים ויזמים: הפאנל בכנס ליצירת שיתופי פעולה. בתמונה מימין לשמאל: פרופ’ שולמית לבנברג, חברת סגל בפקולטה להנדסה ביורפואית בטכניון, פרופ’ ג’ונתן ג’וויט, יזם, ג’ונס הופקינס, ד”ר יהונתן לסיק, קרדיולוגיה רמב”ם, אמיר ליכטר, סמנכ”ל מו”פ, לומניס ו עוזי אייכלר, מייסד ו- CEO לשעבר, מדיגייד

“עולם הרפואה עומד בפני מהפכה שתשפיע על חיי כולנו.” כך אמר פרופ’ אד שלזינגר, הדובר המרכזי בחנוכת מרכז המצוינות MED2E של הפקולטה לרפואה ע”ש רפפורט והפקולטה להנדסה ביורפואית בטכניון.

פרופ’ שלזינגר, דיקן בית הספר להנדסה באוניברסיטת ג’ונס הופקינס, הסביר כי “האפשרות להשתמש בכלים הנדסיים חדשים לפתרון אתגרים בתחומי הביולוגיה, הרפואה והבריאות שינתה את מוקד המחקר ההנדסי. השינוי יזמן לנו אפשרויות רבות בשנים הקרובות והזדמנויות לפיתוח התחום הרפואי ושירותי הבריאות, אך גם יעמיד אתגרים בפני מוסדות הלימוד הקיימים. הקמת המרכז המשותף לשתי הפקולטות בטכניון הוא התשובה לאתגר זה.

“המהפכה בכמות המידע ובאחסונו מדהימה. הטכנולוגיה משנה את מאזן הכוחות, ומידע שהיה בעבר נגיש רק לארגונים זמין כיום לאנשים פרטיים. אנו נמצאים בפתחה של מהפכה בעולם הרפואה, מהפכה שתעביר את הכוח – כפי שקרה בעבר עם מהפכות הדפוס והטכנולוגיה – מהמוסדות לידי הפרט. המידע שבידינו יילך ויגדל, ועמו הכוח שבידי הפרט. זהו אתגר גדול למוסדות השונים, שייאלצו להתאמץ כדי לשמור על מעמדם ולהוביל את השינויים האמורים.”

מרכז המצוינות החדש בטכניון נועד לקדם שיתופי פעולה במחקר וביזמות בתחומי הרפואה וההנדסה בין האנשים והגופים הנוגעים בדבר: הפקולטות, בתי החולים המסונפים, חברי הסגל, הסטודנטים והבוגרים. המרכז יהווה מודל חלוצי ייחודי ויספק בסיס לדיאלוג רחב בין רופאים, חוקרים, מהנדסים, יזמים ונציגי חברות. המטרה: יצירת מנהיגות משותפת, מחוללת חדשנות, המחברת בין צרכים קליניים ליכולות הנדסיות.

פרופ' ג'ונתן ג'וויט, יזם ומרצה בבית הספר לרפואה באוניברסיטת ג'ונס הופקינס

פרופ’ ג’ונתן ג’וויט, יזם ומרצה בבית הספר לרפואה באוניברסיטת ג’ונס הופקינס

דיקן הפקולטה לרפואה ע”ש רפפורט בטכניון, פרופסור אליעזר שלו, בירך על הקמת מרכז המצוינות ואמר : “אם בעבר, כדי להיות רופא טוב די היה בכך שתהיה אוהב אדם, כיום אי אפשר להיות רופא טוב ללא ידע טכנולוגי. הרפואה התקדמה מאוד בשני העשורים האחרונים, והשימוש בטכנולוגיות מתקדמות לטובת אבחון מוקדם שינה את פני הרפואה.”

דיקן הפקולטה להנדסה ביורפואית בטכניון, פרופ’ אמיר לנדסברג, סיפר כי הפקולטה להנדסה ביורפואית בטכניון הוקמה בשנת 1968 ובכך היתה לאחת הראשונות בעולם. “כבר בחזון הראשוני של מקימיה נכלל שיתוף פעולה הדוק בין מהנדסים לרופאים, שמטרתו קידום טכנולוגיות. הקשר בין הנדסה לרפואה, שפעם היה תמוה בעיני רבים, ברור כיום לכל. השיפורים הטכנולוגיים וההנדסיים מצעידים את עולם הרפואה קדימה.”

אחד מעמודי התווך במרכז המצוינות החדש הוא תכנית הלימודים המשולבת לשתי הפקולטות. התוכנית, שיצאה לדרך ב-2013, מכשירה סטודנטים כמהנדסים וגם כרופאים. מדובר בתוכנית ייחודית בארץ, המקנה ידע רחב במדעים מדויקים ובהנדסה בשילוב עם מדעי החיים והרפואה. הלימודים בתכנית יימשכו 7 שנים, ובסיומם יקבלו בוגרי התוכנית תארים בהנדסה ביורפואית וברפואה. “בשנה הראשונה החלו ללמוד בתכנית 10 סטודנטים,” אמר פרופ’ לנדסברג, “והשנה כבר החלו את לימודיהם בשנה א’ 36 סטודנטים – הסטודנטים הטובים ביותר בטכניון. מאחר שהזירה הקלינית הופכת לטכנולוגית והנדסית יותר ויותר, חשוב לנו להכשיר אנשים שהם גם מהנדסים וגם רופאים.”

פרופ' שלזינגר, דיקן בית הספר להנדסה באוניברסיטת ג'ונס הופקינס

פרופ’ שלזינגר, דיקן בית הספר להנדסה באוניברסיטת ג’ונס הופקינס

“מהנדסים מביטים בעולם מנקודת ראות מצומצמת, ועלינו להרחיבה.” אמר בכנס פרופ’ ג’ונתן ג’וויט, יזם ומרצה בבית הספר לרפואה באוניברסיטת ג’ונס הופקינס. “שיתוף הפעולה עם רופאים ויזמים יענה על הצורך הזה. מרכז המצוינות המשותף הוא הזדמנות ליצור משהו חדש לגמרי. השילוב בין יזמות, רפואה והנדסה יחולל את הקסם הזה ויוביל לפיתוח החידושים הבאים בעולם הטכנולוגיה הרפואית. “השילוב בין הפקולטות לרפואה וביורפואה בטכניון עם רופאים, אנשי תעשייה ויזמים הוא שילוב היוצר הזדמנות למשהו חדש שאין שני לו בישראל. השילוב הזה הוא שלם העולה על סך חלקיו.”

בסיום הכנס התקיים פאנל ליצירת בסיס לשיתופי פעולה עתידיים ולשילוב כוחות בין רופאים, חוקרים, מהנדסים ויזמים.

דיקן הפקולטה להנדסה ביורפואית בטכניון, פרופ' אמיר לנדסברג

דיקן הפקולטה להנדסה ביורפואית בטכניון, פרופ’ אמיר לנדסברג