תור הזהב

מחכים לתוצאות

מחכים לתוצאות

הכנות לתחרות

הכנות לתחרות

בפעם השנייה תוך שנתיים: מדליית זהב לקבוצת סטודנטים מהטכניון בתחרות iGEM העולמית.

קבוצת הטכניון לתחרות iGEM העולמית בבוסטון חזרה לישראל עם מדליית זהב. הקבוצה, שבה חברים 11 סטודנטים מהטכניון וסטודנט אחד ממכללת ויצ”ו, יצאה לתחרות עם פיתוח חדשני בשם Safie : הֶתְקֵן ביו-טכנולוגי לגילוי רכיבים מזיקים ואלרגניים במזון, במים ועוד. המכשיר מזהה את החומרים הללו – גלוטן, רעלנים, אגוזים, כספית וכיו”ב – גם כשהם נמצאים בריכוז נמוך. זאת באמצעות חיידקי E.coli שהונדסו-גנטית כך שיפיצו אור ירוק בתגובה לנוכחותם של רעלנים או אלרגנים.

“הרעיון הוא להעניק לכל אדם אפשרות לבדוק באופן עצמאי ומיידי מהי תכולת המזון שלו,” אומרת רבקה פלדמן, קפטן הקבוצה. “ההתקן עצמו הוא מין מקל שעליו קבוצת החיידקים המתאימה לחומר המוגדר, ואנו מציעים להנדס את החיידקים כך שגם אם רק אחד מהם יזהה את החומר המזיק, כולם יאירו.”

 תחרות iGEM נוסדה על ידי MIT (המכון הטכנולוגי של מסצ’וסטס), ונועדה לעודד סטודנטים לקדם באופן עצמאי פרויקט שלם בתחום הביולוגיה הסינתטית. מדובר בתחום מדעי והנדסי, שבו נערכים נסיונות אינטר-דיסציפלינריים לבנייה של מכונות ביולוגיות המגיבות לסביבתן. המתמודדים – כ-250 קבוצות מרחבי העולם – נדרשים להציג את הפרויקט שלהם בשלמותו, לרבות פיתוח הרעיון, מודל כלכלי, proof of concept  וכיו”ב.  ד”ר אורנה עטאר, המלווה את הפרויקט, מציינת כי לאחרונה החלה לפעול קבוצה שתתמודד בתחרות בשנת 2015. “יש לנו אנשים, יש לנו רעיון, אבל אנחנו עדיין לא מבוססים מספיק מבחינה כספית. הטכניון תומך בפעילות הזאת, אבל כדי לקיים פעילות מתמשכת ורצינית נזדקק לתמיכה יציבה לאורך שנים.”

רבקה פלדמן, ילידת ארה”ב, שמעה על התחרות בשנת 2012, כשהמשלחת הקודמת מהטכניון חזרה מ- iGEMעם מדליית זהב. המדליה הוענקה לקבוצה בגין פיתוח טכניקת “סוס טרויאני” להסעת תרופות בגוף באמצעות וירוסים. פלדמן התלהבה וביקשה להשתלב במשלחת הבאה, שיועדה ל-2014. בראש הקבוצה עומדים פרופסור רועי עמית (הפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון), ד”ר אורנה עטאר והסטודנטים (לתארים מתקדמים) ליאור לוי, ענבל ועקנין, מיכל ברונווסר ונועה כץ. הנסיעה לתחרות מומנה כאמור על ידי הטכניון, ובחלקה על ידי אתר למימון-המון.

חברי הקבוצה הציגו בתחרות גם פרויקט חברתי שכותרתו “ביולוגיה סינתטית ב-3 שפות”. פרויקט זה, הנערך בעברית, ערבית ואנגלית נועד לספק קרקע משותפת לשיחה ולעבודה בין ערבים ויהודים דרך עולם הביולוגיה הסינתטית והמדע. במסגרת הפרויקט עורכים חברי הקבוצה הרצאות העשרה ומפגשי התנסות בעבודת מעבדה, ומשתתפים כמנחים-אורחים באירועי מדע ארציים. “הדגש שלנו הוא על קבוצות מעורבות של נוער יהודי וערבי,” אומרת פלדמן, “מתוך אמונה שהמדע חוצה גבולות של דת תרבות ומסורת.”

 

התמונות באדיבות קבוצת הטכניון ל-iGEM  2014