מחבואים עם הסרטן

ד"ר גל מרקל

ד”ר גל מרקל

פרס ציגלר לשנת 2014 הוענק לד”ר גל מרקל, על פיתוח טיפול חדשני במלנומה.

ד”ר גל מרקל, 35, הוא הזוכה בפרס ציגלר לשנה זו. הפרס הוענק לו ב-21 בנובמבר על פיתוחו של טיפול חדשני במלנומה. בהמשך הארוע התקיימה הרצאתו של פרופסור זקי קריים מהפקולטה לרפואה ע”ש רפפורט בטכניון, שם נערך הטקס, בנושא “תופעות הנגרמות על-ידי חסר ביוד”.

ד”ר מרקל, מהפקולטה לרפואה של אוניברסיטת תל אביב ובית החולים שיבא,

מתמחה באימונו-אונקולוגיה – טיפול בסרטן באמצעות מערכת החיסון. הפרס הוענק לו על פיתוח נוגדן חדש כנגד חלבון  – CEACAM1 חלבון הממלא תפקיד מרכזי בהתפתחות מחלה גרורתית אגרסיבית וקטלנית. החלבון צפוי לשמש בטיפול אימונותרפי במלנומה ממאירה, והניסויים הקליניים אמורים להתחיל כבר בשנה הקרובה. בארוע קבלת הפרס הרצה ד”ר מרקל על “סרטן מתחת לרדאר” – כלומר על האופן שבו ‘מסתתר’ הגידול הסרטני וכך חומק ממערכת החיסון.

ראובן ציגלר ז”ל נולד בשנת 1907 בבוברקה, פולין. הוא הצליח לשרוד בשואה יחד עם רעייתו מלכה ועם בנו צבי ציגלר, שהוא היום חבר סגל בפקולטה למתמטיקה בטכניון. בשנת 1946 עלתה המשפחה לישראל והתגוררה בירושלים, ושם נולדה הבת עדנה שכטמן (כיום פרופסור בסטטיסטיקה באוניברסיטת בן גוריון). בשנת 1948 הגיעה משפחת ציגלר לחיפה, וראובן עסק במסחר בעצים והיה חבר פעיל בלשכת המסחר בעיר.

בשנת 1971 נפטר ראובן ממחלה ממארת, ומשפחתו החליטה להנציח את זכרו בהקמת קרן שתעניק פרסים לרופאים-חוקרים צעירים על עבודת מחקר בעלת יישומים רפואיים. הפרס מוענק אחת לשנתיים, החל משנת 1974, וגובהו 7,000 שקלים. הוא פתוח למועמדים מכל האוניברסיטאות, מכוני המחקר ובתי החולים בישראל, ועד היום זכו בו 20 חוקרים, שבעה מהם מהטכניון. “נראה כי פרס ציגלר מנבא הצלחה בעתיד,” אמר פרופסור מיכאל אבירם, מנחה הארוע, “שכן רבים מזוכי הפרס זכו לעמדות מכובדות מאד ברפואה ובמחקר רפואי בארץ ובעולם.” חברי ועדת הפרס הם מיכאל אבירם (יו”ר), ישראל וולודבסקי, זאב הוכברג, נתן קרין, זאיד עבאסי ואסיה רולס.