אתגר רוב גולדברג ליום כדור הארץ

תלמידים מבתי ספר ברחבי העולם בנו “מכונות רוב גולדברג” בהשראת יום כדור הארץ

אירועי יום כדור הארץ כוללים בדרך כלל פעילויות ניקיון של מתנדבים, שתילת ערוגות פרחים והתנתקות מגדג’טים ליום אחד. המרכז הבינלאומי בטכניון, לעומת זאת, הציב אתגר מסוג אחר. המשימה, שהוצעה לתלמידי תיכון מכל העולם, הייתה בנייה של מכונת רוב גולדברג – מתקן מיוחד המתוכנן בצורה הנדסית מורכבת כדי לבצע משימה פשוטה באמצעות תגובת שרשרת משעשעת. קבוצות התלמידים נדרשו לבנות מתקן כזה בהשראת יום כדור הארץ.

במקום הראשון בתחרות זכו תלמידי ט’-י”א מבית הספר התיכון Katz Yeshiva High School of South Florida בפלורידה. הפרס: שנת לימודים מלאה בטכניון.

“כשראיתי על המסך את שם בית הספר שלנו התרגשתי מאוד. עשרות שעות של עבודה קשה השתלמו לבסוף,” סיפר תלמיד כיתה י”א תני לוסקובה. חברו לצוות, טאי קיי, הוסיף: “בתור תלמיד תיכון החולם להיות מהנדס, אתגר מכונת רוב גולדברג ליום כדור הארץ היה קרש קפיצה נהדר עבורי. זה היה פרויקט ההנדסה האמיתי הראשון שלי והוא לימד אותי על עבודת צוות, על חשיבות ההכנה המוקדמת ועל ההבדלים בין מדע תיאורטי ויישומי”. עם חברי הצוות האחרים נמנו התלמידים נוח וג’ושוע ברנטן, מיכל עמר ומקס דיוויס.

הצוות המנצח עבד במחסן הביתי של אחד התלמידים והמציא תגובת שרשרת הנמשכת כדקה וכוללת בין השאר בקבוקי קוקה קולה מפעילים מכונית צעצוע, כדור המתגלגל על מגלשה לוליינית, זרנוק מים המסובב גלגל ענק ביתי וקופסאות פופקורן המפעילות מאוורר בנופלן. התהליך מדגים מיחזור (פלסטיק, מתכת ונייר) ומקורות אנרגיה חלופיים (אנרגיית מים, סולארית ורוח).

באתגר “יום כדור הארץ” של הטכניון השתתפו כ-24 בתי ספר תיכוניים מכל העולם. חבר השופטים בראשות פרופ’ אלון וולף, ראש המעבדה לביו-רובוטיקה וביו-מכניקה בפקולטה להנדסת מכונות בטכניון, בחר את הזוכים על פי יצירתיות ולפי מורכבות המרות האנרגיה מפעולה אחת לשנייה. בית הספר Le Hong Phong High School for the Gifted מהעיר הו צ’י מין בווייטנאם זכה במקום השני, בית הספר International Bilingual School at Hsinchu-Science-Park מטייוואן זכה במקום השלישי, ושלושה בתי ספר עמדו במשימה בהצטיינות יתרה (וירוקה, כמובן).

“זה ריגש אותנו מאוד,” אמר ד”ר יוסף וולף, האחראי על קורסי STEM (מדעים, טכנולוגיה, הנדסה ומתמטיקה) בבית הספר התיכון Katz Yeshiva ומייסד מועדון הרובוטיקה בבית הספר. “זאת תחרות ההנדסה הראשונה שבה השתתפנו, והגענו למקום הראשון! לאחרונה הרחבנו את לימודי ההנדסה אצלנו ואנחנו מתכננים להמשיך ולהרחיב את לימודי ה-STEM. ההישג בתחרות הגביר משמעותית את התלהבותם של התלמידים לקראת פרויקטים עתידיים.”

לסרטון ההכרזה על הזוכים

לכל הסרטונים לחצו: https://www.youtube.com/playlist?list=PLW3u28VuDAHKQGV7NFOPD9V3Z8c_TVfJ5

בתמונה: הצוות המנצח מבית ספר התיכון Katz Yeshiva High School of South Florida. משמאל לימין: הגב' אלן חייט (יו"ר המחלקה למדעים) עם מיכל עמר, טאי קיי, תני לוסקובה, נוח ברנטן, מקס דיוויס, ג'וש ברנטן וד"ר יוסף וולף.

בתמונה: הצוות המנצח מבית ספר התיכון Katz Yeshiva High School of South Florida. משמאל לימין: הגב’ אלן חייט (יו”ר המחלקה למדעים) עם מיכל עמר, טאי קיי, תני לוסקובה, נוח ברנטן, מקס דיוויס, ג’וש ברנטן וד”ר יוסף וולף.