“העולם המשתנה לנגד עינינו”

הכנס הישראלי ה-34 להנדסת מכונות התקיים בטכניון בסימן ‘האינטרנט של הדברים’
ו’ביג דאטה’. במהלך הכנס הוענקו אותות הוקרה לשלושה אישים על תרומתם המשמעותית בתחום הנדסת המכונות

גדעון פרנק (במרכז), יו״ר הוועד המנהל של הטכניון ולשעבר יו״ר הוועדה לאנרגיה אטומית, זוכה באות ההוקרה מנשיא הטכניון פרץ לביא (מימין) ומדיקן הפקולטה להנדסת מכונות בטכניון פרופ' יורם הלוי

גדעון פרנק (במרכז), יו״ר הוועד המנהל של הטכניון ולשעבר יו״ר הוועדה לאנרגיה אטומית, זוכה באות ההוקרה מנשיא הטכניון פרץ לביא (מימין) ומדיקן הפקולטה להנדסת מכונות בטכניון פרופ’ יורם הלוי

הכנס הישראלי ה-34 להנדסת מכונות(ICME 2016)  התקיים לאחרונה בפקולטה להנדסת מכונות בטכניון. אירוע בין תחומי זה, שבמסגרתו התקיימו 234 הרצאות, נועד לטפח חדשנות ולקדם תרגום של מחקר בסיסי ליישומים הנדסיים מועילים. הכנס התמקד בשני תחומים עיקריים: ‘האינטרנט של הדברים’ – שילוב מערכות אלקטרו-מכניות המאפשרות איסוף מידע וצבירתו בענן; ו’ביג דאטה’ – שימוש בטכנולוגיות של למידת מכונה לחילוץ המידע הרלוונטי לטובת שיפור ביצועים, בקרה, תכן וייצור של מערכות כאלה.

לשבור את המחיצות

את ארבע ההרצאות הראשיות בכנס נשאו בוגר הטכניון פרופ’ הוד ליפסון מאוניברסיטת קולומביה, בנושא פיתוח אבולוציוני של רובוטים, הדפסת תלת ממד ודור העתיד של הרובוטים; מנהל מרכז הפיתוח של חברת PTC בישראל, בוגר הטכניון זיו בלפר, בנושא ייצור ושירות בעידן האינטרנט של הדברים; ערן שלמה, המוביל את תכניות הסטארט-אפ של אינטל בישראל, בנושא השפעת האינטרנט של הדברים על יחסי אדם-מכונה ועל חיי היום יום; ובוגרת הטכניון פרופ’ גלית שמואלי מהאוניברסיטה הלאומית של טייוואן, בנושא השימוש בביג דאטה במחקרים התנהגותיים.

“בעבר נעשו מחקרים התנהגותיים על סמך מידע שסיפקו הנבדקים,” אמרה פרופ’ שמואלי, “אבל כיום יש ספקטרום עצום של מידע שנאסף מאיתנו ללא ידיעתנו על סמך שיחות טלפון, אופן נהיגה, מצב חשבון, גלישה באינטרנט. כל המידע הזה כבר לא נאסף על ידי הממשלה, כמו בספר ‘1984’ של אורוול, אלא על ידי גורמים פרטיים. המגמה הזאת, שמעוררת כמובן סוגיות אתיות רבות, מספקת הזדמנות לביצוע מחקרים חדשניים תוך שבירת מחיצות בין הנדסה, יזמות, מדע וחקר ההתנהגות.”

מר עמנואל צבי ליבן (משמאל), יו״ר אגודת מהנדסי המכונות ולשעבר בכיר בתעשייה האווירית לישראל, זוכה באות ההוקרה מנשיא הטכניון פרץ לביא (מימין) ומדיקן הפקולטה להנדסת מכונות בטכניון פרופ' יורם הלוי (במרכז)

מר עמנואל צבי ליבן (משמאל), יו״ר אגודת מהנדסי המכונות ולשעבר בכיר בתעשייה האווירית לישראל, זוכה באות ההוקרה מנשיא הטכניון פרץ לביא (מימין) ומדיקן הפקולטה להנדסת מכונות בטכניון פרופ’ יורם הלוי (במרכז)

יו”ר הכנס, פרופ’ אלון וולף מהפקולטה להנדסת מכונות בטכניון, ציין כי “הרצאות הפתיחה, שנועדו להוציא אותנו מה-comfort zone ולפתוח אופקי חשיבה חדשים, עשו זאת בהצלחה רבה. הדוברים הראו כיצד כל המערכות המכניות הסטנדרטיות המוכרות לנו הופכות למערכות ממוחשבות, מתוקשבות ומבוססות חישה ומידע. יחד עם ההבטחה הגדולה הם הדגישו את הבעיות העמוקות הנלוות להתפתחות הזאת: כניסה לעידן שבו כמעט אין שום משמעות לפרטיות. תקופה שבה מבטחי הרכב, לדוגמה, יידעו בדיוק מי נוהג בזהירות ומי בפראות. ככלל היה כאן כנס מרשים מאוד, עם כ-900 משתתפים בשני ימי הכנס ועבודות מחקר חדשניות וברמה גבוהה מאוד.”

המהפכה התעשייתית הרביעית

הכנס נפתח בדברי ברכה מפי נשיא הטכניון פרופ’ פרץ לביא, דיקן הפקולטה להנדסת מכונות פרופ׳ יורם הלוי, יו”ר אגודת מהנדסי המכונות בלשכת המהנדסים מר עמנואל צבי ליבן, יו”ר הכנס פרופ’ אלון וולף ויו”ר התכנית האקדמית פרופ’ ערן שר.

“האינטרנט של הדברים וביג דאטה אינם העתיד – הם ההווה,” אמר נשיא הטכניון פרופ’ לביא. “שני תחומים אלה הם חלק מהמהפכה התעשייתית הרביעית, חלק מהעולם המשתנה לנגד עינינו. המהפכה הטכנולוגית תשנה את העולם התעשייתי ועלינו להיות מוכנים אליה.”

דיקן הפקולטה להנדסת מכונות בטכניון פרופ’ יורם הלוי אמר כי “הכנס השנתי הוא הזדמנות חשובה מאוד מבחינה מקצועית וחברית, והוא מבטא את עוצמתה של קהילת מהנדסי המכונות הנוכחת בכל מקום. בהזדמנות זו אני שמח לבשר שהמאמצים להגדלת מספר הסטודנטיות בפקולטה נושאים פרי, ו-20% מהסטודנטים החדשים בפקולטה הן נשים.”

אותות הוקרה על תרומה לתחום

פרופ' משה שפיטלני מהפקולטה להנדסת מכונות בטכניון (מימין) עם המרצים המרכזיים בכנס והסטודנטים שלו לשעבר: פרופ' הוד ליפסון (במרכז) ומנהל מרכז הפיתוח של חברת PTC בישראל זיו בלפר

פרופ’ משה שפיטלני מהפקולטה להנדסת מכונות בטכניון (מימין) עם המרצים המרכזיים בכנס והסטודנטים שלו לשעבר: פרופ’ הוד ליפסון (במרכז) ומנהל מרכז הפיתוח של חברת PTC בישראל זיו בלפר

שלושה אישים קיבלו במסגרת הכנס אותות הוקרה על תרומה משמעותית בתחום הנדסת המכונות: מר גדעון פרנק, לשעבר יו״ר הוועדה לאנרגיה אטומית וכיום יו״ר הוועד המנהל של הטכניון; מר עמנואל צבי ליבן, לשעבר בכיר בתעשייה האווירית לישראל וכיום יו״ר אגודת מהנדסי המכונות; וד”ר רפי ורטהיים,  לשעבר בכיר בישקר ונשיא CIRP העולמי וכיום יועץ בכיר בחברת פראונהופר.

“זו סגירת מעגל עבורי, כי למדתי בפקולטה להנדסת מכונות בטכניון לפני שנים,” אמר עמנואל ליבן. “לצערי, הייצור והפיתוח עוברים מישראל לסין, וזה מצב מסוכן הגורם לאבטלה, לאי שיוויון ולפערים חברתיים. לכן הקמנו את המכון לתיעוש רעיונות במטרה להשתתף במהפכה המתרחשת בין השאר בתחום הרכב האוטונומי, לשמר את הייצור בישראל ולבלום את בריחת המוחות.”

פרסי הצטיינות לסטודנטים

במסגרת הכנס הוענקו פרסי הצטיינות לסטודנטים לתואר ראשון ולתארים מתקדמים. בפרסים לתארים מתקדמים, בחסות לשכת המהנדסים, זכו הדוקטורנטים הדס זיסו (בהנחיית פרופ’ משה שהם ופרופ’ מנשה זערור מהטכניון), דנה סולב (בהנחיית פרופ’ אלון וולף מהטכניון) וניר דגני (בהנחיית פרופ’ דוד זרוק מאוניברסיטת בן גוריון בנגב). בפרסים ע”ש פרופ’ גד חצרוני לסטודנטים לתואר ראשון זכו מיכאל לאופר, על מחקר בהנחיית הפרופסורים סטיבן פרנקל ודייוויד גרינבלט מהטכניון, ואופיר דהן ועידן דיה על מחקר בהנחיית פרופ’ עידית אברהמי מאוניברסיטת אריאל.

פרופ' גלית שמואלי מהאוניברסיטה הלאומית של טייוואן ופרופ' אלון וולף מהפקולטה להנדסת מכונות בטכניון

פרופ’ גלית שמואלי מהאוניברסיטה הלאומית של טייוואן ופרופ’ אלון וולף מהפקולטה להנדסת מכונות בטכניון. צילום : שרון בוכבינדר, דוברות הטכניון

פרופ' הוד ליפסון מאוניברסיטת קולומביה

פרופ’ הוד ליפסון מאוניברסיטת קולומביה. צילום : שרון בוכבינדר, דוברות הטכניון