“לשפר את רווחת האדם ולהאריך חיי אנוש”

שלושים שנה לפרס יולודן: הזוכים לשנת 2015 הם פרופ’ אלון וולף מהטכניון ופרופ’ אברהם צנגן מאוניברסיטת בן גוריון

זוכי הפרס עם מייקל ומרים קיי. מימין לשמאל : פרופ' אלון וולף, פרופ' מרסל מחלוף, גב' מרים קיי, פרופ' אברהם צנגן ומר מייקל קיי

זוכי הפרס עם מייקל ומרים קיי. מימין לשמאל : פרופ’ אלון וולף, פרופ’ מרסל מחלוף, גב’ מרים קיי, פרופ’ אברהם צנגן ומר מייקל קיי

ב-27 במרץ התקיים בטכניון טקס פרס יולודן, שבו הוענק הפרס לארבעה חוקרים משלוש אוניברסיטאות. את הפרס לשנת 2014 קיבלו פרופ’ מרסל מחלוף מהפקולטה לביוטכנולוגיה ומזון בטכניון ופרופ’ ערן הלפרין מהפקולטה למדעי המחשב באוניברסיטת תל אביב. את הפרס לשנת 2015 קיבלו פרופ’ אלון וולף מהפקולטה להנדסת מכונות בטכניון ופרופ’ אברהם צנגן מהפקולטה למדעי הטבע באוניברסיטת בן גוריון.

פרופ’ וויין קפלן, המשנה לנשיא הטכניון למחקר, ציין כי הפרס, הניתן זו השנה השלושים, נועד לקדם מחקרים מדעיים והנדסיים בעלי פוטנציאל רפואי משמעותי. “זהו פרס המדגיש את חיוניותה של השונוּת, כלומר של העבודה בסביבה רב תרבותית, להצלחה המדעית. ארבעת החוקרים מקבלים היום את הפרס בזכות הישגיהם עד כה, אך גם מתוך אמונה בהישגיהם העתידיים.”

חיים חדשים

הם היו שלושה: יוליוס טיגנר, לודוויג קליינר ודניאל פוקנר. שלושה יהודים פולנים שהיגרו לאנגליה במהלך מלחמת העולם השנייה והחלו שם חיים חדשים.

פוקנר, יליד העיר רזקוב, התגייס לצבא הפולני ועם פרוץ מלחמת העולם השנייה נשלח לגבול פולין-פרוסיה. היחידה שלו נכנעה אך הוא ברח לוורשה, שם הוכנס לגטו ורשה ונישא לגוטה הופמן בת
ה-18. בהמשך נתפס דניאל ונשלח לעבודות כפייה, ורק בתום המלחמה חבר לאשתו והם החלו חיים חדשים באנגליה.

טיגנר, יליד קרקוב, עלה על רכבת לקייב ב-1 בספטמבר 1939 – יום הפלישה הגרמנית לפולין – ושם חָבַר לקליינר, ידידו מקרקוב. בין הבניינים ההרוסים בקייב מצאו השניים מחסן שנפגע בהפגזות וגנבו ממנו בקבוקי וודקה, שבהם שילמו את כרטיס הנסיעה ברכבת הטרנס-סיבירית לתחנה הבאה: קמצ’טקה, הנמצאת במזרח הרחוק הרוסי. משם המשיכו ליפן, חברוּ לכוחות החופשיים של פולין ובסופו של דבר הגיעו לאנגליה דרך קנדה. באנגליה הקימו עסקים שונים, סייעו רבות ליוצאי הצבא הפולני באנגליה והתוודעו לבן ארצם דניאל פוקנר.

פרופ' מרסל מחלוף (משמאל) וגב' מרים (טיגנר) קיי

פרופ’ מרסל מחלוף (משמאל) וגב’ מרים (טיגנר) קיי

ב-1984 ייסדו השלושה את הפרס, הנושא את ההברות הראשונות של שמותיהם הפרטיים (יו-לו-דן), ובשנת 1985 הוענק הפרס לראשונה. טיגנר נפטר בשנת 2003, פוקנר ב-2010 וקליינר לפני חודשים ספורים. מייקל קיי, חתנו של טיגנר, לקח על עצמו את האחריות לניהול הפרס והגיע לטקס יחד עם אשתו מרים, בתו של טיגנר. לדבריו, “שלושת התורמים היו יהודים חילונים עם זיקה ציונית חזקה מאוד – אנשים שחייהם באנגליה ולבם בישראל. לאחר שנים רבות שבהן תמכו ביהודים יוצאי הצבא הפולני הם החליטו להסב את התמיכה לישראל, החלטה שהתגשמה בייסוד פרס יולודן.”

מר קיי הביע את הערכתו לחוקרים, שמהות עיסוקם היא “הליכה בדרך שסופה אינו ידוע. אתם לוקחים סיכון, קמים שוב ושוב מכשלונות ומאכזבות וממשיכים הלאה לטובת האנושות. לכן נוסד הפרס הזה – כדי לעודד חוקרים מצטיינים העוסקים ביישומי מדע וטכנולוגיה בתחום הרפואה ולתמוך בהם בהמשך המחקר.”

חברי הסגל של הטכניון שזכו בפרס יולודן לאורך השנים הם פרופ’ רפאל ביאר (זכה ב-1985, השנה הראשונה להענקת הפרס), פרופ’ גבריאל לאופר, פרופ’ שלמה בן חיים, פרופ’ משה שהם, פרופ’ אנדרו לוי, פרופ’ נתן קרין, פרופ’ דורון מלמד, פרופ’ נועם זיו, פרופ’ רן גינוסר, פרופ’ דביר ילין, פרופ’ שולמית לבנברג, פרופ’ שי שהם, פרופ’ מרסל מחלוף ופרופ’ אלון וולף. את הטקס השנה הנחה פרופ’ נועם זיו מהפקולטה לרפואה ע”ש רפפורט בטכניון, חתן פרס יולודן לשנת 2008.

4.מימין לשמאל: חתן הפרס פרופ' אלון וולף, גב' מרים (טיגנר) קיי ומנחה הטקס פרופ' נועם זיו

4. מימין לשמאל: חתן הפרס פרופ’ אלון וולף, גב’ מרים (טיגנר) קיי ומנחה הטקס פרופ’ נועם זיו

פרופ' אברהם צנגן (מימין), גב' מרים (טיגנר) קיי ומנחה הטקס פרופ' נועם זיו

פרופ’ אברהם צנגן (מימין), גב’ מרים (טיגנר) קיי ומנחה הטקס פרופ’ נועם זיו