גילויים חדשים על “מערכת ההפעלה” של עיני הזיקית

מחקר שנערך בטכניון ובאוניברסיטת חיפה שופך אור על “מערכת ההפעלה” של עיני הזיקית

פרופ' אהוד ריבלין מהפקולטה למדעי המחשב בטכניון

פרופ’ אהוד ריבלין מהפקולטה למדעי המחשב בטכניון

אחד המשתנים המבדילים בין בעלי חיים שונים הוא שדה הראייה שלהם, המוכתב על ידי מיקום העיניים וטווח התנועה שלהן. האדם, לדוגמה, מאופיין בשדה ראייה צר למדי, שעליו הוא מפצה באמצעות הסטת הראש לכיוון הרצוי. האוח, שזווית הראייה שלו צרה אף יותר, מחפה על כך ביכולתו לסובב את הראש יותר מסיבוב שלם בלי לשנות את תנוחת גופו. הזיקית, לעומת זאת, נהנית משדה ראייה רחב להפליא וכן ביכולת להסיט כל עין לכיוון אחר. באמצעות “פזילה וולונטרית” זו חוסכת הזיקית תנועות ראש וגוף העשויות להסגיר אותה לאויביה ולטרפה כאחד.

נהוג להניח שכל אחת מעיני הזיקית נעה באופן אוטונומי, כלומר ללא קשר לעין השנייה. מחקר שנערך לאחרונה על ידי פרופ’ אהוד ריבלין מהפקולטה למדעי המחשב בטכניון ופרופ’ גדי קציר מאוניברסיטת חיפה מגלה כי הנחה זו שגויה. במחקר, שהתפרסם לאחרונה בכתב העת The Journal of Experimental Biology, בחנו החוקרים את החוקיות המכתיבה את תנועת עיני הזיקית וגילו כי בין שתי העיניים שורר תיאום מסוים.

פרופ’ ריבלין, שהוביל את הקבוצה הטכניונית במחקר, חוקר את מערכת הראייה של הזיקית כבר שנים רבות. במחקר קודם הוא חקר וניסח את מודל הסריקה האופטימלי של הזיקית. במחקר הנוכחי העמידו החוקרים, בשלב הראשון, זיקית מול מסך מחשב שעליו מעופף זבוב וירטואלי. בכל פעם שהזיקית ראתה את הזבוב היא “נעלה” עליו את שתי עיניה, אמדה את המרחק בינה לבינו ואז תקפה – כפי שכבר היה ידוע מהמחקר הקודם.

סטודנטית מהמרכז למערכות נבונות בפקולטה למדעי המחשב בטכניון שלקחה חלק במחקר.

סטודנטית מהמרכז למערכות נבונות בפקולטה למדעי המחשב בטכניון שלקחה חלק במחקר.

בשלב השני של הניסוי החדש “חתכו” החוקרים את הזבוב הווירטואלי לשניים, והניעו כל אחד מהחצאים לכיוון אחר. כעת נדרשה הזיקית לעקוב בכל עין אחר חלק אחר של הזבוב. עם זאת, מאחר שברשותה רק לשון אחת נאלצה הזיקית לבחור איזה מהחצאים לתקוף. בניסוי הנוכחי התגלה שאכן, הזיקית התבוננה זמן מה בשני החצאים במקביל – כל עין התמקדה באחד מהם – אבל ברגע שבחרה באחד החצאים היא נעלה עליו את שתי העיניים כדי לאמוד את המרחק לקראת התקיפה.

“המסקנה שלנו היא שעיני הזיקית אינן עצמאיות לחלוטין זו מזו כפי שנהוג לחשוב,” אומר פרופ’ ריבלין. “בכל רגע נתון מודעת כל עין למיקומה ולכיוונה של העין האחרת. במילים אחרות, גם בראייה החד-עינית המאפיינת את הזיקית מתקיים שיתוף פעולה מסוים – כפי ששיתוף פעולה אחר מתקיים בראייה הדו-עינית של האדם.”

למאמר המלא: http://jeb.biologists.org/content/218/13/2097.short